46 magyar atléta utazik Münchenbe

Hétfőn az európai szövetség hivatalos oldalán tette közzé az Európa-bajnokság végleges nevezési listáját.

A magyar csapat ez alapján összesen 46 versenyzővel utazhat az augusztus 15-21. közötti németországi kontinensviadalra – adta hírül a hazai szövetség.

Büszkék vagyunk rá, hogy nem csak az utánpótlás, hanem a felnőtt válogatott is kiemelkedően teljesít és a nehéz kvalifikációs rendszer ellenére is 46 atlétánk lehet ott a müncheni Európa-bajnokságon. Nagyon bizakodóak vagyunk, reméljük, többen is döntőbe kerülnek. Sokan, mint például Molnár Janka, Halász Bence, Bartha-Kéri Bianka, vagy éppen Huller Dániel a Gyulai István Memorialon rendkívül erős nemzetközi mezőnyben is bizonyították felkészültségüket

– mondta Deutsch Péter, a Magyar Atlétikai Szövetség Kiemelt Atléta Programjának vezetője.

Sajnos Márton Anita betegség miatt nem tud ott lenni az Európa-bajnokságon, így összesen 29 versenyszámban leszünk érdekeltek. A magyar csapat igencsak sokszínűnek mondható, ugyanis futószámokban sprinterek, hosszútávfutók, gát- és akadályfutók is kijutottak az Eb-re, mellettük pedig hétpróbában, és különböző gyalogló-, dobó-, illetve ugrószámokban is érdekeltek leszünk.

A müncheni Európa-bajnokság 2022 célversenye, de mégis csak egy eszköz ahhoz, hogy felmérjük, kik lehetnek azok az atléták, akik a 2023-as budapesti világbajnokságon is ott lehetnek majd.

– tette hozzá Scheidler Géza, a MASZ sportszakmai igazgatója.

Nagyjából két csoportba oszthatjuk az Eb-n részt vevő csapatot: az egyikben vannak azok, akik már bizonyítottak és rutinos versenyzőknek számítanak, de még mindig lendületben vannak. Ilyen az olimpiai bajnok Pars Krisztián is, aki 40 évesen visszaküzdötte magát a nemzetközi mezőnybe. Krizsán Xénia, Kozák Luca, Wagner-Gyürkés Viktória és természetesen a legnagyobb éremesélyesünk, Halász Bence szintén kiemelten ide tartozik.

Emellett az elmúlt időszakban megjelentek azok a tehetségek, akik most törtek be a nemzetközi szintre, és fiatal koruk ellenére akár már a 2023-as budapesti világbajnokságra is kijuthatnak. Többek között Klekner Hanga, Molnár Janka, Huller Dániel és Palkovits István is ezt a generációt képviseli

– mondta a sportszakmai igazgató.

Scheidler Géza szerint éppen ezért a célja is kettős az Európa-bajnokságon a mieinknek. Egyfelől a jövő évi potenciális vb-csapatot jól felmérni – megnézni, hogy mit kell még igazítani a versenyeztetésükön ahhoz, hogy a mi szintünkön jól sikerüljön a világbajnokság. Másrészről a fiatalokat minél jobban bevezetni a felnőtt atlétikába, hogy ott is magabiztosan és rutinosan tudjanak mozogni, ami remélhetőleg minél szebb eredményekhez vezet.

A fiatal generáció tényleg ott kopogtat az ajtón, elég csak a női 4×100 méteres váltó egyik tartalék versenyzőjeként kiutazó Tóth Annára gondolni, aki nemrég még Kolumbiában az U20-as világbajnokságon szerzett egy fantasztikus bronzérmet 100 m gáton. Vagy éppen arra a Kriszt Saroltára, aki a teljes Európa-bajnokság legfiatalabb atlétája lesz a maga 15 esztendős korával.

 

Európa-bajnokság 2022, München, a magyar csapat

nők:

100 méter: Takács Boglárka

800 méter: Bartha-Kéri Bianka

5000 méter: Wagner-Gyürkés Viktória

100 m gát: Kozák Luca

400 m gát: Molnár Janka

3000 m akadály: Vindics-Tóth Lili Anna

magasugrás: Szabó Barbara

rúdugrás: Klekner Hanga

távolugrás: Lesti Diana

kalapácsvetés: Gyurátz Réka

gerelyhajítás: Szilágyi Réka

maraton: Szabó Nóra, Erdélyi Zsófia

20 km gyaloglás: Oláh Barbara

35 km gyaloglás: Madarász Viktória, Récsei Rita

hétpróba: Krizsán Xénia

4×100 méter: Magyarország (Csóti Jusztina, Kerekes Gréta, Kocsis Luca, Kozák Luca, Takács Boglárka, Tóth Anna)

4×400 méter: Magyarország (Bartha-Kéri Bianka, Csóti Jusztina, Kriszt Sarolta, Molnár Janka, Nádházy Evelin, Rapai Fanni, Simon Virág)

férfiak:

200 méter: Máté Tamás

800 méter: Huller Dániel

1500 méter: Szögi István

110 m gát: Szűcs Valdó, Szeles Bálint, Eszes Dániel

3000 m akadály: Palkovits István

magasugrás: Bakosi Péter

hármasugrás: Galambos Tibor

diszkoszvetés: Szikszai Róbert, Huszák János

kalapácsvetés: Halász Bence, Rába Dániel, Pars Krisztián

maraton: Csere Gáspár

35 km gyaloglás: Venyercsán Bence, Helebrandt Máté

4×400 méter: Magyarország (Ajide Dániel, Huller Dániel, Máté Tamás, Molnár Attila, Steigerwald Ernő, Wahl Zoltán)