5151-en futottak az egészségért a Nemzeti Futóversenyen

5151-en neveztek a Hősök terén első alkalommal megrendezett Nemzeti Futóversenyre. A kezdeményezés az egészséges életmód és a rendszeres sport fontosságára hívja fel a figyelmet. A közösségi médián keresztül, a #futanemzet használatával szerte a világból csatlakoztak a felhíváshoz a magyarok. Nevezési díjaikból a résztvevők a Magyar Vöröskereszt preventív, egészségmegőrző programjait támogatták.

A szervezők tájékoztatása szerint szerte a világból, többek között a kanadai Vancouver-ből is csatlakoztak a magyarok a Nemzeti Futóverseny mozgalmához. A kezdeményezés, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód és a rendszeres sport fontosságára, a Nemzeti Összetartozás Napját követő első hétvégén, június 8-án arra buzdította a magyarokat: bárhol is vannak a világban, fussanak együtt.

Az indulók az első Nemzeti Futóverseny központi helyszínén, Budapest páratlan történelmi környezetében álltak rajthoz. A start és a befutó a Hősök terén volt, a futók pedig az Andrássy út – Oktogon – Dózsa György út útvonalon haladtak végig.

A győztes a nők között 10 kilométeren 36 perc 10 másodperces idővel Virág-Erdélyi Zsófia (Gödöllő, UTE) lett, az 5 kilométeres etapot Csepcsányi Kiara Jázmin (Budapest, Budapesti Honvéd SE) nyerte, 20 perc 11 másodperccel.

A férfiak versenyében 10 kilométeren Palkovits István (Kecskemét) 31 perc 21 másodperces idővel győzött, az 5 kilométeres etapot Koszár Zsolt (Szentgotthárd, VEDAC) nyerte, 15 perc 9 másodperces idővel.

Aki pedig személyesen nem tudott jelen lenni, csatlakozhatott a kezdeményezéshez a közösségi médiában, a Nemzeti Futóverseny Facebook oldalán, a #futanemzet megjelölés használatával. A szervezők különdíjjal és különleges éremmel jutalmazzák a legtávolabbról csatlakozó futót, valamint a legtöbb résztvevővel futó határon túli közösséget is.

A rendezvényen, amelynek főtámogatója a Szerencsejáték Zrt.,  az Antenna Hungária Zrt. és az MVM volt, a befolyt nevezési díjakból jótékony célt támogattak a résztvevők: a Magyar Vöröskereszt preventív, egészségmegőrző programjait.

Európa legelhízottabb nemzete a magyar. A világ országai közül a negyedik legkövérebb nép vagyunk. A 13-15 évesek 80 százaléka keveset mozog, a felnőttek 30 százaléka egyáltalán nem végez fizikai tevékenységet. A Nemzeti Futóverseny sikerrel hívta fel a figyelmet az életmódváltás jelentőségére, és fontos, hogy a mozgalom tovább folytatódjon. Csak együtt javíthatunk ezeken az elszomorító statisztikákon” – fogalmaz Kovács „Kokó” István, aki feleségével, Garami Katalinnal együtt a Nemzeti Futóverseny nagykövete. Felhívásukra csatlakozott a kezdeményezéshez Tatár Csilla, Kulcsár Edina, Iszak Eszter, Győrfi Pál, Gajdos Tamás és Németh Lajos is. Rajthoz állt az első Nemzeti Futóversenyen többek között Csere Gáspár, Kovács Tamás olimpikon futó, valamint Gregori Dóra és Túróczi Réka futónagykövet is.

Fotó: Nemzeti Futóverseny