8500-asra bővítik a Veszprém Arénát, Szegeden 2021-re készül el az új csarnok – videó

A 2022-es férfi kézilabda Eb-re új sportcsarnok épül Szegeden, ami 2021 szeptemberére készül el, Veszprémben 8500-asra bővítik az arénát, míg a debreceni Főnix felújításra kerül. Ezek részleteiről beszélt bővebben Bardóczy Gábor, a 2022-es kézilabda Európa-bajnokság kormánybiztosa a Sport TV Mai helyzet című műsorában.

A sportcsatorna hétfői közlése szerint Magyarország és Szlovákia rendezi a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságot. Az esemény kapcsán kell egy minimum 18 ezres aréna, ez meg is épül Budapesten. A 2022-es kézilabda Európa-bajnokság kormánybiztosa, Bardóczy Gábor elmondta, Belgrádban és Zágrábban épült 18 ezres aréna, amely a sportrendezvények tekintetében rengeteg lehetőséget nyitott meg. Mivel multifunkcionális lesz a létesítmény, abban is bíznak, hogy több olyan koncert is lesz Budapesten, ami eddig nem valósulhatott meg. A tervek szerint a vidéki helyszíneken, Debrecenben, Szegeden és Veszprémben is multifunkcionális lesz a csarnok. Ezeknek legalább 8000 főt kell befogadniuk.

„A Főnix Arénát fel kell újítani, hogy XXI. századnak megfelelő infrastruktúrát tudjunk biztosítani a sportolók számára. Meg kell vizsgálnunk statikailag, illetve az elektromosságot és a gépészetet is, hogy megfelelő-e. 2021-től olyan Európai Uniós direktívák kerülnek bevezetésre, mint például, hogy a felhasznált energia 25 százalékát újrahasznosított energiából kell megvalósítani. Ezeket meg kell vizsgálni, ez jövőre el is indul, és ennek megfelelően kerül sor a felújításra” – nyilatkozta a kormánybiztos.

A Veszprém Arénáról elmondta, jelenleg 5200 férőhelyes, és mivel óriási az érdeklődés a mérkőzések iránt, ráadásul az EHF szabályai is szigorodtak, ezért szükséges a bővítés. „Gyakorlatilag a legfelső karéjt és a tetőszerkezetet elbontják, és egy következő szint kerül ráépítésre. Bent a lelátórészeket teljes mértékben elbontják, kicsit szélesítik a pályát, és meredekebbek lesznek a lelátók. Illetve lesz egy oldalirányú bővítés, ahol most a VIP-szektor található, annak a résznek az eltolása történik meg, hogy beférjen 8 és fél ezer ember” – fogalmazott Bardóczy Gábor. Elárulta azt is, hogy a klubvezetőknek a felújítás idejére meg kell vizsgálniuk a lehetőségét annak, hogy ha elkezdődik az építkezés, akkor a csapatot hová tudják átköltöztetni.

A MOL-Pick Szeged is olyan körülmények közé kerül, ami európai színvonalú lesz, 2014 óta téma az új csarnok építése Szegeden. „A Felső Tisza-parton egy vadonatúj aréna épül, amely befogadóképessége szintén meghaladja a 8000 főt. Remélhetőleg 2021 szeptemberére birtokba is vehetik, és a 2021/22-es Bajnokok Ligája szezont már ott tudják elkezdeni” – mondta el a szakember. Hozzátette, a szegediek addig a mostani csarnokban tudnak tovább játszani.

A veszprémi és szegedi építkezés esetében is úgy készültek a tervek, hogy az aréna mellé munkacsarnok is épül, ahol a felnőtt csapatok és az utánpótlás is edzhet. Ezeket bármilyen más teremsportra is lehet használni majd. Debrecenben a Hódos Imre Sportcsarnok ott van a Főnix Aréna mellett, ami hasonló funkciót lát el, és ennek a felújítása már TAO-pénzből elkezdődött.

Infrastrukturális fejlesztések is kísérik az építkezéseket. Veszprémben az úthálózatot fejlesztenék, hogy ne csak egy kijárat legyen az aréna parkolójából, teljes közműfelújítás is lesz, és bővítik a parkolórészt. Szegeden is hozzátartozik a közműfejlesztés a projekthez, a Felső Tisza-part miatt meg lesz erősítve a gátrendszer, lesz egy olyan infrastruktúra-fejlesztés a közmű-hálózatban, ami el fogja bírni az arénát, és a közelben élő lakóknak is megfelelő szolgáltatást nyújt. „Szeged esetében született kormánydöntés arról, hogy az aréna tervezéséhez és a munkálatok elkezdéséhez biztosított a kormány 5 milliárd forintot, illetve van egy kormányhatározat, amiben 16,2 milliárdot már biztosít arra, hogy a szegedi aréna építése megkezdődjön. A veszprémi aréna előterjesztését is tárgyalta a kormány, azonban még nem jelent meg a Magyar Közlönyben annak a költsége.”

Íme a beszélgetés teljes felvétele:

fotó: Sport TV