A 80 éves Karába János labdarúgót és Faházi János asztaliteniszezőt köszöntötték

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötték szerdán Karába János labdarúgót és Faházi János asztaliteniszezőt. Az Aranycsapat Testület és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület rendezvényén Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke adta át az emlékplaketteket.

Karába János első nagy sikere az FTC és a magyar labdarúgás máig egyetlen nemzetközi kupagyőzelme, a Vásárvárosok Kupájának megnyerése volt 1965-ben. A torinói döntőben a kezdőcsapat tagjaként szerepelt a Juventus ellen, korábban az elődöntős párharc harmadik mérkőzésén örökké emlékezetes távoli bombagóllal vette ki a részét a Manchester United búcsúztatásából.

Karába János 1965-ben és 1966-ban bajnoki ezüstérmes, 1966-ban kupadöntős volt az FTC-vel, amellyel magyar bajnoki címet 1967-ben és 1968-ban nyert. A VVK döntőjében még egyszer, az 1967/68-as idényben szerepelt, ám akkor a Leeds United győzött. A szélső a zöld-fehéreknél 118 alkalommal lépett pályára, 21 gólt szerzett – számolt be az MTI.

Nagyon sokat köszönhetek a Ferencvárosnak, olyan játékosokkal futballozhattam együtt, mint például Albert Flórián. Csoda, hogy ilyen labdarúgók között játszhattam. A Manchester elleni első két meccsen nem tudtam játszani, dühös voltam, abban a lövésben pedig minden benne volt. Életem legszebb pillanata volt. Köszönettel tartozom a klubnak, amely befogadott és a mai napig a tagja lehetek

– mondta Karába János.

Faházi Jánost a magyar asztalitenisz Paganinijének is nevezik rendkívül látványos stílusa miatt, és azért, mert több mint 30 eszközzel tud pingpongozni. A magyar válogatottat 1960 és 1966 között erősítette, 1963-ban vegyes párosban világbajnoki bronzérmet nyert, egy évvel később pedig az Európa-bajnokságon lett harmadik párosban és vegyes párosban. Az ünnepelt hosszan beszélt pályafutásáról, egyik legemlékezetesebb pillanataként egy olyan eseményt jelölt meg, amikor meccslabdájánál a bíró ítéletével ellentétesen megadta a pontot riválisának, aki ezt követően fordítani tudott. Ezért később Fair Play-díjjal jutalmazták.

Az ünnepeltet köszöntötte egykori csapattársa, a négyszeres világbajnok Jónyer István, a Nemzet Sportolója is:

Annak idején, amikor ő állt az asztalhoz, mindannyian felugrottunk a helyünkről és odasereglettünk nézni. Az ő játékát valóban élvezet volt látni.

Fotó: MO