A kenyai Kosgel Mathew és Kácser Zita győzött a 33. Wizz Air Budapest félmaratonon

Kosgel Mathew kenyai futónak mindössze 66 percre volt szüksége a 21,1 kilométeres félmaraton távra, és ezzel megnyerte a versenyt. A magyar bajnok Csere Gáspár 25 másodperccel mögötte érkezett a 2. helyre, ezzel a jubileumi 10. félmaraton győzelmét szerezte meg a magyar bajnokságban.

A BSI vasárnapi beszámolója szerint a nőknél a 2-szeres Wizz Air Budapest Félmaraton győztes Kácser Zita volt a leggyorsabb, 1:17 perces idővel.

33_Wizz_Air_Budapest_Felmaraton04_Kacser_Zita_2018

A célban így nyilatkozott: „Kifejezetten örülök az új pályának, azt hiszem ilyen jó pályavezetése még sosem volt a versenynek. Nem volt sok macskaköves rész, jóval kevesebb az emelkedő és a Margitsziget után, ha a távolban is, de láttam a célt, így folyamatosan tudtam kontrollálni a távot.

A nyári melegben Lisztes Krisztián és Dombi Tibor volt válogatott labdarúgók sportolókhoz méltó időt futottak, Szijjártó Péter külgazgasági és külügyminiszter élvonalbeli futókkal együtt érkezett a célba és Zacher Gábor is felszabadult arccal futott a célegyenesben.

Szekeres Ferenc veterán futó, aki most élete utolsó félmaratonját teljesítette, 2 órán belüli eredményt ért el.

A legidősebb 85 éves Kenyér Imre ideje 2:37:23.

33_Wizz_Air_Budapest_Felmaraton06_2018

Vasárnap reggel 8 órakor eldördült a 33. Wizz Air Budapest félmaraton rajtpisztolya. több mint 15.000- en indultak el, hogy lefussák a 21,1 kilométeres távot egyéniben vagy váltóban. Az egyéni félmaratont 11.000-en futották le, míg a csapatokban 4000-en indultak el. A reggeli rajtnál 18 fokot mutatott a hőmérő, ami 11 órakor már 25 fokon állt. Jó döntésnek bizonyult a korai rajt.

Szinte minden harmadik magyar településről érkeztek futók, és rekordot döntött a külföldi sportolók száma is: közel 2600-an a határokon túlról érkeztek. A Wizz Air Budapest Félmaraton a legnépszerűbb az angol és a lengyel sportolók körében volt, de jöttek Szlovákiából, Németországból és Olaszországból is. 79 országból neveztek be, ami 10%-os növekedést jelent tavalyhoz képest. Kísérőikkel együtt, több mint 5.000 futóturista érkezett a fővárosba. Ami a nemek arányát illeti, az életükben először félmaratont futóknál ugyanannyi férfi és nő futott, míg a többedszer indulók között kicsivel magasabb volt a férfiak aránya.

33_Wizz_Air_Budapest_Felmaraton07_zaszlok_2018

4 olyan versenyző is volt, aki elmúlt már 80 éves, míg 114 volt azoknak a versenyzőknek a száma, akik már betöltötték a 66. életévüket. A Budapest Sportiroda 1000 fős szervező csapata 5000 liter izotóniás itallal, 30.000 liter poharas vízzel, 100 kg szőlőcukorral, 5200 db banánnal, 4 zuhanykonténerrel és több mint 200 mobil WC-el segített a sportolókat. 26 futó 23. alkalommal teljesítette a Budapest Félmaratont.

A futás rosszkedv, kiégés és az őszi fáradtság megelőzésére is jótékonyan hat.

Számos pszichológus is felhívta már a figyelmet az őszi lehangoltságra vagy depresszióra, amit általában a lazább nyár utáni hajtós időszak és a szürke, rohamosan rövidülő hétköznapokba való visszatérés okoz. Ezért a BSI munkatársai már hónapok óta arra bíztatták az embereket, hogy kezdjenek el mozogni és tűzzenek ki maguknak egy szerethető és kihívással teli célt, hogy legyen miért várni a szeptembert. Mivel a 21,1 kilométeres távolság volt, akinek sok lehetett, ezért párban vagy trióban is le lehetett indulni. Őket az NN Páros Félmaraton és a Laufenn Trio Félmaraton várta. Akik ennél kevesebbre vállalkoztak, de szerették volna átélni Magyarország kedvenc félmaratonjának kitűnő hangulatát, nekik a Lágymányos-kört alakította ki a szervező Budapest Sportiroda.

Idén is voltak olyan futók, akik nemcsak az élményért és a teljesítményért indultak el a versenyen, hanem pénzt is szerettek volna gyűjteni a lefutott kilométereikkel. Az alábbi alapítványok, civil szervezetek jótékony futói indultak ma:

SUHANJ! Alapítvány, Szent Márton Gyermekmentő, Vidám Oroszlán (Happy Lion) Izsó Veronikáért Alapítvány, BAGázs Egyesület, Magyar Élelmiszerbank – JótéKonyha (az esemény jótékonysági büféje, Magyar Hospice Alapítvány, Őrzők Alapítvány,Bátor Tábor, Utcáról Lakásba Egyesület.

fotók: BSI