A leggyorsabb magyar

Németh Nándor pályázik a 100 gyorson az első magyar „47-esre”. A BVSC 21 éves „sprintere” újabb országos csúccsal a világranglista vezetőt is megközelítheti.

A december 8-án kezdődő kaposvári országos úszóbajnokságon nagyot szólhat a 100 méteres gyorsúszás döntője, ahol a címvédő Németh Nándornak várhatón ugyanúgy rekordot kell javítania az első helyért, ahogy azt tavaly márciusban tette a debreceni éremcsatában – írta az SzPress Hírszolgálat. Plagányi Zsolt, a villámgyors „sprinter” mestere szerint a világbajnoki hatodik helyezett gyorsúszó fegyelmezett taktikával és egy kis szerencsével akár a 48 másodperces „küszöböt” is átlépheti. Ez a bravúr magyar úszónak még soha nem sikerült, idén pedig egyedül az orosz Andrej Minyakovnak, aki 47.57-tel vezeti a 2020-as világranglistát. Nándit inkább serkenti, mint elbizonytalanítja az ellenfelek szorítása, amiről a kaposvári uszodában kihívóként várhatóan Milák Kristóf, Kozma Dominik, Lobanovszkij Maxim, Bohus Richárd és talán még a Shane Tusuphoz beállt Holoda Péter fog gondoskodni. Aki a legjobban jön ki ebből a versengésből, az igencsak magas helyre kerülhet a ranglétrán, akár az idei világelső közvetlen közelébe.

Hasít a vízen

Nándi a 191 centiméteres magasságával, a mostanában 80 kiló alatti testsúlyával, a kiváló siklóképességével és a majdnem tökéletes technikájával torpedóként hasít a vízen, ráadásul azok a gyorsúszók közé tartozik. akik a megbeszélt taktikát az első és a második ötvenen is hajszálpontosan képesek követni. A nyáron jó sok izmot sikerült magára pakolnia, fel is szedett vagy három kilót, mondjuk nem úgy nézett ki, mint egykor Michael Phelps, most pedig a bikaerős Caeleb Dressel, de magához képest látványosan sokat erősödött. Az izomnöveléssel persze csínján kell bánni, mert az soha nem mehet a technika rovására, máskülönben borulhat a gyorsasághoz szükséges összetevők egyensúlya. Figyelmünk még a gravitáció ellen dolgozó izmok fejlesztésére is kiterjed, mert aki naponta 5-6 órát úszik, annak erről sem szabad megfeledkeznie. Remélem, hogy a jól sikerült felkészülés után hasonlóan eredményes bajnokságnak örülhetünk, ahogy annak is, hogy Nándi a 100 méter mellett immár a 200-on és a 400-on is egyre jobb időkre képes.” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Plagányi Zsolt, aki a tanítványaival együtt Egerből költözött Budapestre, és lett a BVSC szakembergárdájának oszlopos tagja.

A 2017-es budapesti vizes világbajnokságon a 4×100-as gyorsváltó tagjaként bronzérmet nyert Németh Nándor tavaly előbb a debreceni országos bajnokságon 48.17-tel döntött magyar rekordot, aztán a dél-koreai világbajnokságon 48.10-el még ezt az ütős teljesítményt is felül tudta múlni. Hatodik lett a nagyágyúk mögött, nem sokkal lemaradva a dobogósoktól.

Kacsingatás az olimpiai bronzéremmel

Nagy tervünk a mesteremmel az, hogy jövőre az olimpián egy újabb döntős helyből talán már egy bronzérmet is sikerüljön kihozni, amihez kemény öt tizedmásodpercet kell javulnom – mondta az SzPress Hírszolgálatnak a „királyszámként” emlegetett 100 méteres gyorsúszás magyar rekordere. – Az olimpia elhalasztása után kevésbé szomorodtam el annyira, mint amikor két igen jólsikerült háromhetes téli edzőtábor után „haraptam a vizet” és biztos voltam abban, hogy már akkor megúszom életem első 47-tel kezdődő idejét.  Igaz, 2020-ban elúszott az olimpiai bizonyítás lehetősége, de nyertem egy évet, ami az erősítést és a rutinszerzést szolgálhatja. A felkészülés minőségére már most ősszel sem lehetetett panasz, nemrégiben ugyan volt egy kis hőemelkedésem, de a COVID-19 elől eddig sikerült fedezékbe vonulnom. Három napja viszont fájdalmat érzek a bal fülemben, remélem, ettől a gondtól megszabadulva egy újabb olyan bajnokság következik, amit aztán kitehetek az ablakba. Kemény ellenfelek várnak rám, de én akkor tudok igazán jó lenni, ha arra kényszerítenek, hogy mindent kipréseljek magamból. Ez a bajnokság olyan számomra ennek a terveket romba döntő esztendőnek a vége felé, mint egy dupla vagy semmi. Mellettem szól a becsvágyam, de az is, hogy van egy szerencseszámom, ugyanis néhány napja töltöttem be a 21. életévemet” – mondta befejezésül a – pillanatnyilag – leggyorsabb magyar úszó.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

Fotók: Derencsényi István – MUSZ