A Veszprém edzője örülne, ha mindkét magyar csapat ott lenne a Final4-ban

A Telekom Veszprém szkopjei győzelmével feljött a férfi kézilabda Bajnokok Ligája A-csoportjának második helyére. A B-csoportban a Szeged is második helyen áll, így jelen állás szerint nem egy ágra kerülne a két alakulat a Final4 felé vezető úton. Ez még változhat, de a veszprémi edző, David Davis is annak örülne, aminek a magyar szurkolók, ha mindkét csapat eljutna Kölnbe, erről is beszélt a Sport TV Harmadik Félidő című műsorában.

A sportcsatorna hétfői közlése szerint pazar győzelmet aratott a Telekom Veszprém a Vardar Szkopje ellen Macedóniában. A félidei ötgólos hátrány (11-16) után két góllal, 29-27-re nyerte a bakonyiak. Felmerült a kérdés, mit mondott a szünetben a mester, amitől így megváltozott a játék képe: „Voltaképpen semmi, egyszerűen csak megmondtam nekik, hogy kézilabdázni kell, és a szívünket is sokkal jobban bele kell adni, nem csak fejünket, és semmi más. Egész héten nagyon szépen teljesítettek, csak azt kell hozniuk, amit a hét során csináltak. A második félidőre mindenki nagyon koncentráltan lépett ki, és sikerült kiegyenlíteni, ami elképesztő volt.

Mivel mindkét magyar csapat második a csoportjában (a Szeged nem is kerülhet hátrébb), jelen állás szerint nincs egy ágon a két magyar alakulat a Final4 felé vezető úton. Ez azért még változhat, de David Davis értékelte a lehetőségeket a Harmadik Félidőben. „Az lenne az ideális felállás, hogy a magyar csapatok jussanak el a Final4-ig. Meglátjuk, de hipotetikusan nagyon sok mindennek kell még történnie, sok meglepetés történt már, és valószínűleg áll még előttünk további meglepetés. De amennyiben eljutunk a negyeddöntőig, előfordulhat, hogy a Szeged vár ránk, ami nem volna olyan jó, egyetlen előnye az lenne, hogy akkor egy magyar csapat garantáltan benn lenne a Final4-ban. A legjobb viszont valóban az lenne, ha mindkét magyar csapat ott lenne a legjobb négy között.

Nagy László remekelt a hétvégi Vardar elleni mérkőzésen is, 6 gólt szerzett. David Davis elismerően nyilatkozott a magyar legendáról: „Én megmondtam, mikor megérkeztem, hogy László egy hihetetlenül fontos játékos, gyakorlatilag a karácsony minden napját az edzőteremben töltötte. Az első félidőben 12 percet vállalt be, a másodikat pedig egyszerűen végig nyomta, és egyre jobban játszott, egyre jobb közbelépései és meglátásai voltak. László jelenleg nagyon sok örömet szerez nekünk.

A kispadon nem kisebb legendák segítik David mester munkáját, mint a klub korábbi emblematikus alakjai, Gulyás István vagy épp Carlo Perez. Perez feladatköréről is beszélt: „Carlosnak aktívabb szerepe van, ellenőriznie kell a játékosokat, figyelnie kell a cserékre, a kiállításokra, a kapusokra, és arra is vigyáznia kell, hogy mindenki rendben legyen a kispadon. Ő jelzi nekem, hogy ki az, aki fáradt, ki az aktívabb, és segít a pályán a forgással.

Rogerio Moraes Ferreira is pályára lépett a Vardarban, ő jövőre már a Veszprém játékosa lesz. „Egyelőre még a Vardarnál játszik, fel kell épülnie egy műtétből, ez volt az egyik első mérkőzése, értelemszerűen hiányzik még a játékideje. Óriási játékos, 130 kiló, 203-204 centi, a védelemben és a támadásban is be lehet tenni, sokat tud segíteni mindkettőben. Úgy gondolom, luxusba menő forgatásokat tudunk így csinálni mind Blagóval, mind más középső védővel.

Én az első pillanattól kezdve minden felelősséget elvállaltam, és az első pillanattól kezdve azt éreztem, hogy minden hazai mérkőzést meg kell nyernie a Veszprémnek, és el kell jutnia a Final4-ba, és ezt nem rejtettem véka alá. Nem azt mondtam, hogy most ilyen formában vannak a játékosok, ilyen vagy olyan kondíciójuk; a klubnak ezek a lehetőségei, ez a becsvágya, tudtuk, hogy 100 százalékra fel kell hozni a csapatot. Még mindig nem vagyunk ott, még nagyon sok mindenen kell javítanunk, értelemszerűen jó úton vagyunk, de idővel még jobbá válunk, még nagyon sok mindent helyére kell tenni – nyilatkozta a Harmadik Félidőben David Davis arról, hogy hol tart a Veszprém a taktikai elképzeléseket tekintve. – Már mindenki tudja, hol a helye, de ezt meg is kell valósítani.

Ha matematikailag van esélyünk elsőnek lenni a csoportban, legyünk elsők, meg kell próbálni, meg kell próbálni kihozni mindent, ami pontszerzést illetően megtehető. Ugye a Meshkov Breszt ellen játszunk, matematikailag még lehetünk elsők, meg kell próbálni, erre kell hajtani, hiszen nyilvánvalóan ezért van a rangsor, aki első helyen van, az kerül majd jobb egyeneskieséses pozícióba” – árulta el a tréner arról, a második hely megtartása-e a cél, vagy a matematikailag még elérhető csoportelsőség.

Fotó: Vörös Dávid, handballveszprem.hu