A világ legjobb atlétái Székesfehérváron – hétfőn jön a Gyulai István Memorial

A 2022-es Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj jó hangulatú vasárnapi sajtóeseményén új oldalukat ismerhettük meg a legnagyobb sztároknak.

A hagyományos kérdezz-felelek mellett kosárlabdában és dartsban is kipróbálhatták magukat – számoltak be a szervezők vasárnap délután.

Nagyon nagy öröm minden sportot és atlétikát szerető fehérvári embernek, hogy a Gyulai István Memorial hosszú idő óta minden nyáron visszatér hozzánk. Székesfehérvár köztudottan szereti a sportot, régóta komoly atlétikai élettel rendelkezik, így az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is nagy örömmel mondtunk igent a felkérésnek. Bízom benne, hogy egy fantasztikus viadallal ér véget az elmúlt időszak

– mondta Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki számára nagy öröm volt a belvárosban látni a világklasszis atlétákat nem csak az elmúlt napokban, de az előző nyolc esztendő alkalmával is.

Tehetséges az, akinek játék az, ami másnak munka. 12. alkalommal rendezzük meg a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjat, ebből kilencedik alkalommal lesz Székesfehérvár az otthona. A Gyulai István Memorial az atlétika ünnepe, ami a honi atlétika, atléták és versenyszervezők jó hírét viszi a világban. A 125 éves Magyar Atlétikai Szövetség a sikerhez nélkülözhetetlen összes tulajdonággal rendelkezik. Megvan a tudás, a szenvedély és az akarat ahhoz, hogy jó eredmények szülessenek nem csak a holnapi versenyen, de a közeljövőben is.

Székesfehérvárral kapcsolatban mindig is pozitívak voltak az élményeink. 2020-ban a pandémia után még nézők nélkül került sor a versenyre, tavaly már a világ 5. legjobb atlétikai versenye lett, amire talán még mi szervezők sem gondoltunk, hogy összejöhet. A Forma-1-es Magyar Nagydíj mellett ez az egyetlen olyan sportrendezvény itthon az elmúlt 10 évben, amit minden évben megrendeznek. Székesfehérvár – a világ atlétikája megtanulta ezt a nevet, már mindenki megtanulta. Soha nem tettük ennyire magasra a lécet, a legenda folytatódik. Egy héttel az esemény előtt eladtunk minden jegyet rá, ez is azt mutatja, hogy a minőségi atlétikára mindenki ki van éhezve. Soha annyi magyar indulója nem volt a Memorialnak, mint holnap lesz. Egyre több a tehetség, a magyar atlétika fejlődik.

– mondta el Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke.

Számomra mindig egy különleges pillanat ez a verseny előtti sajtótájékoztató. Volt szerencsém személyesen ismerni a névadót, Magyarország történetének kiemelkedően legnagyobb sportdiplomatáját, Gyulai Istvánt. Armand Duplantis, a világ jelenlegi legjobb férfi atlétája mellett korunk Usain Boltja, Sydney McLaughlin is hazánkba látogat, aki egy rövid 2019-es turnét leszámítva most versenyez először Európában. Itt van minden idők talán legjobb női sprintere, Shelly-Ann Fraser-Pryce, az óriási közönségkedvencnek számító Gianmarco Tamberi, és a külföldön először a Gyulai István Memorialon rajthoz álló Grant Holloway.

Két célt tűztünk ki magunk elé erre az évre: egyrészt szeretnénk olyan top világsztárokat bemutatni, akik a 2023-as budapesti világbajnokság fő sztárjai lesznek. Másrészt minél több magyar atlétát szerettünk volna ebbe a mezőnybe becsempészni, így a szokásosnál kétszer többen, 45-en vehetnek részt abban a nemes vetélkedésben, ami többek között a Dr. Spiriev Bojidar trófeáért zajlik. Ezt a verseny végén a legjobb eredményt elérő atlétának adjuk át a hétfői nap végén.

– mondta el Spiriev Attila, a verseny sportigazgatója.

Számos hétfőn rajthoz álló atléta jelenléte aranyozta be a vasárnapi sajtóeseményt. Első körben a futószámok képviselőié volt a főszerep, akik rövid kérdésekre válaszoltak.

Ez ugyanúgy a sport része, amiből igyekszem keményen talpra állni minél hamarabb” – mondta Jasmine Camacho-Quinn arra a kérdésre, hogy milyen érzés, amikor valaki szinte a semmiből jön és legyőzi őt. (Utalva Nia Ali világcsúccsal aratott meglepetés sikerére a nemrég véget ért világbajnokságon – a szerk.) A Puerto Ricó-iak kiválósága a 2016-os olimpiát nevezte a legnehezebb kihívásnak, ami után a következő, tokiói ötkarikás játékokat már megnyerte 100 méteres gátfutásban.

Összességében jó érzés, hogy hozzá hasonlítanak, de azért próbálok nem foglalkozni vele, hanem csak magamra koncentrálni, hogy minél jobb legyek

– mondta a 18 éves Erriyon Knighton arra a kérdésre, hogy milyen érzés számára a Usain Bolttal való folyamatos összehasonlítása. Legjobb pillanatának a 2020-as szezonban, a koronavírus utáni időszakban futott 200 méterét nevezte meg.

Székesfehérvár a második otthonom, egy nagyon fontos hely az életemben, szeretek ide járni. Elképesztő érzés volt hazai pályán versenyezni a világbajnokságon, a családom, barátaim és a korábbi tanáraim előtt győzni

– üzente Grant Holloway, akinek minden egyes nap egy új kihívás és egy fejlődési lehetőség, amit nagyon szeret az atlétikában.

Nem lehet szavakba foglalni azt az érzést, amit akkor éreztem, amikor olimpiai bajnok lettem

– mondta Gianmarco Tamberi, aki a tokiói olimpia egyik legemlékezetesebb pillanatát szolgáltatta, amikor Mutaz Essa Barshim nyakába ugorva vette tudomásul, hogy megosztozhat az aranyérmen jó barátjával.

A négy atléta ezután egy jó hangulatú kosárlabdás játékban vett részt, amit Tamberi nyert meg, a döntőben Knightont legyőzve.

Idestova négy éve üldöztem ezt a 80 métert, felemelő érzés, hogy nem egy akármilyen versenyen, hanem a világbajnokságon sikerült ezt túlszárnyalnom

– mondta Halász Bence, aki a kemény munkának a szeretetét a szüleinek köszönheti, akik igyekeznek minden versenyén ott lenni és szurkolni neki.

Hat fantasztikus képességekkel megáldott dobó egy jó hangulatú körkérdéses beszélgetésben vett részt. Szóba kerültek a táplálkozási szokásaik, hogy mit szeretnek leginkább a sportjukban, és hogy mennyit futnak 100-on.

Kristjan Ceh: Négy-ötször eszem naponta, nem követek semmilyen diétát. 60 méternél soha nem szoktam többet futni.

Daniel Stahl: Hatszor, kis adagokat eszem egy nap, átlagos ételekkel. 40-50 méternél többet én sem szoktam futni. A dobás érzését szeretem a legjobban, amikor a diszkosz elhagyja a kezem és elindul a levegőben.

Halász Bence: Edzőtáborban napi háromszori étkezés, karaj, csirke minden nap. Szerencsére bármennyit és bármit ehetek én is, de a süteményeket igyekszem elkerülni. Az edzésemnek szerves része a futás, korábban fiatalként országos bajnokságon is indultam. A jó dobás érzése az, amit a leginkább szeretek.

Pawel Fajdek: Soha nem figyelek arra, hogy mit eszek. Nem szoktam futni, a sérülésveszély miatt ez nem lenne szerencsés. Sokat utazom, új embereket ismerhetek meg, amit nagyon szeretek az egészben.

Tom Walsh: Öt-hatszor eszem kis adagokban, de ez relatív, hogy mi számít kis adagnak. Nagyjából 5000 kalóriát fogyasztok egy nap. Általában csak 20-30 métert futok, de nagyon nehéz utána megállnom. 365 napot edzünk és versenyzünk egy évben, ez nagyon monoton tud lenni. Viszont közben olyan barátokat tudunk szerezni, akik örökre az életünk részévé válnak.

Wojciech Nowicki: Négy-öt alkalommal eszem egy nap, nekem sem kell figyelnem arra, hogy mit fogyasztok. 30-40 métert elég nekem lefutni az edzéseimhez. A versenyzés örömét imádom. Nagyon motiváló, hogy minden verseny más és más.

A világsztár dobók egy izgalmas dartsozással hangoltak a hétfői versenyre, amiben Daniel Stahl volt a legjobb.

Nagyon sok csodálatos atléta van, így nem feltétlenül gondolom magam a sportág arcának

– mondta nagyon szerényen Armand Duplantis, aki próbál erre nem gondolni, hanem csak minél magasabbra ugrani. „Szeresd, amit csinálsz!” – ez a svéd világsztár sikereinek alapja, aki már hároméves kora óta űzi a rúdugrást a szülei kertjében, úgyhogy ez a szeretet nála már nagyon hamar megvolt.

Szeretném folytatni ezt a sorozatot, amit tavaly elkezdtem. Szeretnék történelmet írni a jövőben is

– mondta Sydney McLaughlin, aki az egyik legnehezebb versenyszámban, 400 méteres gátfutásban vált minden idők legjobbjává 23 esztendős korára. Az amerikaiak csillaga 100 m gáton és 400 m síkon is szívesen kipróbálná magát a közeljövőben.

Egyértelműen nagyon sokra hivatottak, a határ a csillagos ég a számukra

– mondta Shelly-Ann Fraser-Pryce a mellette ülő Armand Duplantisról és Sydney McLaughlinról. A 100 méteren ötszörös világbajnok jamaicai a fiataloknak mindig azt mondja, hogy higgyenek és bízzanak magukban, mert a legnehezebb helyzet is a javukra tud fordulni, ha tesznek érte.

A telt házas Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj hétfő délután 12:45-kor a női gerelyhajítással veszi kezdetét. Az eseményt az M4 Sport 15:30-tól élőben követi a televízióban és online, az m4sport.hu oldalán is.