Brutális sorsolást kapott a magyar csapat a tokiói vb-n

Szombaton, magyar idő szerint a kora reggeli órákban tartották meg a tokiói világbajnokság sorsolását. A mieink számára rettenetesen nehéz utat jelölt ki a szerencse az olimpiai kvalifikációs sorozat legfontosabb eseményén.

A Judoinfo szakportál közlése szerint remek hírekkel kezdődött számunkra a tokiói csúcsesemény: előbb véglegessé vált, hogy a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) Budapestre költözteti székhelyét, majd az IJF végrehajtó bizottsága tette hivatalossá a 2022-es budapesti világbajnokság rendezési jogának odaítélést, de annak is örülhettünk, hogy ismét lesz magyar bíró a világbajnokságon, a világranglistán tizennegyedik helyen álló, olimpiai álmokat dédelgető Gosztonyi Balázs személyében.

A szombati sorsolás előtt tisztában voltunk vele, hogy ezen a szinten már nincs olyan, hogy könnyű ág, de azért valljuk be: a mieink lehettek volna szerencsésebbek, s akkor finoman fogalmaztunk.

A Tokyo Dome Hotel dísztermében olimpiai és világbajnokok sorának jelenlétében megtartott sajtónyilvános sorsoláson 147 ország – és a menekültek válogatottjának – (ez új rekord a világbajnokságok történetében) 841 versenyzőjét sorsolták be, holott a hírek szerint legalább két versenyzővel kevesebb lesz majd az indulók között.

Az első körben a női 48 kilogrammosok tábláját rajzolta fel a számítógép, s az első pillanatokban kiderült, hogy Csernoviczki Éva a világranglista első helyezettjének ágára került. Addig persze két mérkőzést is kellene nyerni, de mauritiusi és dél-afrikai riválisa ellen az Ippon Judo Tatabánya rutinos judósa az esélyes. Ha sikerül behúzni ezt a két összecsapást, olimpiai bronzérmesünk a legjobb nyolc közé jutásért a papírforma szerint a japán Tonaki Funával (2017 világbajnoka, 2018 vb-ezüstérmese) csaphat össze. A helyezéshez óriási bravúrra lenne szükség, de a londoni olimpia bronzmeccse – ahol Évi az aktuális japán csillagot győzte le – erőt adhat ehhez.

Az 52 kilósoknál Pupp Réka (Atomerőmű SE) a románok kétszeres vb-ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok klasszisa, Andreea Chitu ellen kezd, biztató lehet, hogy eddigi három összecsapásukból kettőt is a paksiak junior Európa-bajnoka nyert meg, Chitu azonban a számára csalódást jelentő riói olimpiai hetedik helyezés után éppen ebben az évben kezd igazán magára találni…

A vb-bronzérmes Karakas Hedvig (57 kg, BHSE) a bolgár Eb-ezüstérmes Ivelina ellen kezd, a felek hetedszer csapnak majd össze, a mérleg nagy magyar fölény mellett egy figyelmeztetést is megfogalmaz: a legutóbb i párharcban a bolgár versenyző nyert. Toncs Péter tanítványa számára a portugál Gomes, majd a legjobb nyolc közé jutásért várhatóan a vb-ezüst- és bronzérmes brit Smythe-Davis lehet a következő akadály, ez pedig nem látszik bejárhatatlan útnak!

A negyedik női indulónk, a nehézsúlyúak között szereplő Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC) már a legjobb harminckettő közé jutásért nagyon kemény riválist kapott az idei bakui Grand Slam-győztes ukrán Kalanyina személyében. A felek eddig háromszor csaptak össze élesben, mindhárom alkalommal Kalanyina nyert.

A férfiaknál Szabó Csaba szombaton kezd, a Kecskeméti JC 60 kilogrammos U23-as Eb-ezüstérmese esélyesként kezdi a vb-t, hiszen Kiribatiból érkező judokával sodorta össze a sors. A második körben az izraeli Ben David lehet Szabó Csaba ellenfele, s bár az izraeli judo az elmúlt években rendkívül erős lett, Ben David nem tartozik a legyőzhetetlen versenyzők közé. Összességében a kecskeméti versenyző sorsolása kedvezőnek látszik, akár a legjobb tizenhat közé is eljuthat.

A 66 kilogrammban a kaposváriak fiatalja, Boros Bence világbajnoki újonc lesz, bemutatkozó mérkőzésén a portugál Oleinic vagy az ír Burns lesz az ellenfele, mindkét rivális remek felnőtt eredményekkel rendelkezik már, a legjobb harminckettő közé jutás mindenképpen remek eredmény lenne ebben a kategóriában.

A 73 kilósoknál beütött a ménkű: egy-egy nyerhető meccs után mindkét magyar indulóre hatalmas feladat várna: Szabó Frigyesre (UTE) a vb-bronzérmes, Európa-bajnok azeri Heydarov, Ungvári Miklósra (Ceglédi VSE) pedig a sportág egyik szupersztárja, az olimpiai aranyérmes, kétszeres világbajnok japán Ono Sohej…

Hasonlóan kemény ágra került a kétszeres Eb-bronzérmes Ungvári Attila is: a Ceglédi VSE judósa az oroszok kétszeres Eb-dobogósa, Aszlan Lappinagov vagy a svédek Eb-harmadikja, Robin Pacek ellen kezd, s ha nyerni tud, a kétszeres Európa-bajnok izraeli Mukival találkozik a legjobb tizenhat közé jutásért. Néhány hónapja még az is bizonytalan volt, eljuthat-e idáig Bíró Tamás tanítványa, „Karvaly” elmúlt hetekben nyújtott remek teljesítménye alapján azonban még ezek az akadályok sem leküzdhetetlenek…

A legszebb reményeink ezen a világbajnokságon is a férfi 90 kilogrammhoz fűződnek, az MTK Budapest vb-ezüstérmese, Tóth Krisztián a hatvankilenc fős mezőny egyik favoritja, második kiemeltje. A kontinensbajnoki bronzérmes kanadai Burt lesz az első akadály Pánczél Gábor tanítványa számára, az első igazán komoly akadály a legjobb nyolc közé jutásért vár majd Krisztiánra, a papírforma szerint a mongolok Ázsia-bajnoki ezüstérmese, Altanbagana Gantulga vagy a GP-ezüstérmes olasz Nicholas Mungai személyében. Ennél messzebbre is szívesen látnánk…

A 100 kilogrammosok között a hosszú sérülés után visszatérő Cirjenics Miklós számára már az első kör egy nagyágyút tartogat: az idén már két GP-aranyérmet (és egy ezüstöt) begyűjtő francia Iddir vár az Atomerőmű SE judósára. Reményt adhat, hogy az eddigi két párharcból egyet a magyar versenyző nyert.

A másik 100 kilósunk, Ohát Zalán sem volt sokkal szerencsésebb, már az első összecsapásán vb-érmessel kell szembenéznie: a nyolcszoros Afrika-bajnok egyiptomi Ramadan Darvis vár a Budaörsi SC versenyzőjére.

A világbajnokság augusztus 25-én vasárnap, magyar idő szerint hajnali négy órakor kezdődik a férfi 60 kg (Szabó Csaba, Kecskeméti JC) és a női 48 kilogramm (Csernoviczki Éva, Ippon Judo Tatabánya) küzdelmeivel.