Budai Dorina 16. lett a vívó Eb-n

Budai Dorina a nyolcaddöntőben fejezte be szerdai szereplését és a 16. helyen végzett párbajtőrben a düsseldorfi Európa-bajnokságon.

A 32-es táblán egyedüliként versenyben maradt magyar vívó a címvédő Katrina Lehis búcsúztatása után egy újabb észttel, a tavaly Eb-bronzérmes, 2013-ban, Budapesten világbajnok Julija Beljajevával mérkőzött. Ellenfele a csoportkört a legjobb eredménnyel zárta, Budai azonban nem ijedt meg tőle, fegyelmezett, türelmes vívással verte meg. Hamar 3-1-es előnybe került, innentől kezdve pedig taktikusan hátrált, többnyire hatékonyan védte a kényszerűségből kezdeményező ellenfele támadásait. Kovács Iván, a női párbajtőrözők vezetőedzője oldalról biztatgatta Budait, arra figyelmeztette, hogy csak tényleges kitörésre védjen, a “kamu” támadásoknak ne dőljön be. Ez többnyire sikerre is vezetett, többször is volt négy tusnyi a különbség, amiből a végéig megmaradt három.

A negyeddöntőért a magyar vívónak Ewa Trzebinskával kellett megküzdenie. A lengyel ellen ugyanakkor már nem tudott olyan koncentrált maradni, mint addig, 3-3 után fokozatosan nőtt a különbség, Budai nem tudta védeni ellenfele támadásait, az ő indításai pedig nem értek célt, végül kilenc találat különbséggel maradt alul.

Szabó Réka 36., Muhari Eszter 40., Kun Anna pedig 43. lett.

Eredmények:

a 64 között:
Budai Dorina-Katrina Lehis (észt) 13-12
Bianca Benea (román)-Szabó Réka 15-12
Alexandra Ndolo (német)-Kun Anna 14-12
Sara Fernandez Calleja (spanyol)-Muhari Eszter 15-11

a 32 között:
Budai-Julija Beljajeva (észt) 15-12

a 16 között:
Ewa Trzebinska (lengyel)-Budai 15-6

fotó: MTI/Illyés Tibor