Budakalászon ért véget az első strandbirkózó országos bajnoki sorozat

Esztergom és Balatonfüred után az utolsó, mindent eldöntő fordulójához érkezett a Magyar Birkózószövetség által megálmodott első strandbirkózó országos bajnoki sorozat, amelynek a budakalászi Lupa Beach adott otthont.

A Magyar Birkózó Szövetség beszámolója szerint a döntő állomáson a felnőttek, az U18-asok és az U14-esek rangsorához járó pontok eltérőek voltak a korábbiakhoz képest. Az eddigi 12 (1. hely), 10 (2. hely), 8 (3. hely), 6 (4. hely), 4 (5. hely), 2 (6. hely) pont helyett 18, 15, 12, 9, 6 és 3 pont járt a helyezésekért. Nem csupán a bajnoki címekért küzdöttek a klasszis birkózók, hiszen a végleges rangsor alapján a felnőttkategóriák első három helyezettje pénzdíjazásban (I. helyezett 100.000 forint, II. helyezett 60.000 forint, III. helyezett 40.000 forint) részesült.

(Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke, Dr. Hegedűs Csaba olimpiai bajnok birkózó, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, fotó: MBSZ / Róth Tamás) 

Noha az időjárás megnehezítette a délutáni programot, izgalmakból így sem volt hiány. Ezt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy a nyolcból négy olyan súlycsoport volt, amelyben az összesített bajnok ezúttal nem nyert.

(A strandbirkózó ob helyszíne, Lupa Beach, fotó: MBSZ / Róth Tamás)

A felnőttek között Budakalászon a csepeli Györgyi Péter nyert a 70 kilogrammosok között, az összesített siker azonban a szintén csepeli Budai-Kovács Marcellé lett.

(fotó: MBSZ / Róth Tamás)

Az eggyel nagyobbak, a 80 kilósok mezőnyében a KTE birkózója, Vida Csaba aratott diadalt, összesítésben mégis az Eb-ezüstérmes Lévai Zoltán lett első.

(Az összetett győztes, Lévai Zoltán, fotó: MBSZ / Róth Tamás)

Zoltán testvére és klubtársa, a junior kontinensbajnok Tamás a 90 kilogrammosok között ezúttal „csak” a harmadik helyen zárt – a CVSE versenyzője, Nagy Péter állt a dobogó legfelső fokára –, a három versenyt egyben tekintve ő volt a legjobb. A tatabányai Réczi Bianka aranyérmet szerzett, a végső siker azonban nem az övé, hanem a Sziget SC-s Beringer Fatiméé lett.

(Az összetett győztes, Németh Zsanett, fotó: MBSZ / Róth Tamás)

Plusz 90 kilóban Érsek Róbert, 60 kilogrammban Dollák Tamara, 70 kilóban az U23-as Európa-bajnok Galambos Ramóna, +70 kilogrammban pedig az Eb-második Németh Zsanett biztosította budakalászi győzelmével az országos bajnoki címét.

(A küzdelem, fotó: MBSZ / Róth Tamás)

A pénzjutalom mellett olimpia pontok is jártak a helyezetteknek: 1. hely- 14 pont, 2. hely-10, 3. hely-8, 4. hely-6, 5. hely-4, 6. hely-2) az övé lett.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás