Burján Csaba 13. lett 1500 méteren a szófiai vb-n

Legjobb magyarként a kisdöntős Burján Csaba a 13. helyen végzett 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságának szombati napján.

Az MTI helyszíni beszámolója szerint a váltóval olimpiai bajnok pécsi sportoló a táv első harmadában hátul helyezkedett, utána felküzdötte magát a középmezőnybe, de amikor a hajrára fokozódott az iram, már látszott, hogy nem tud még feljebb törni, s végül ötödikként haladt át a célvonalon a hétfős futamban, így összesítésben a 13. helyen zárt.

A sebességem megvan, de a hosszabb távra az erő nincs” – értékelt röviden Burján Csaba.

A férfi finálét tulajdonképpen kétszer kellett lefutni egy versenybaleset miatt, ugyanis amikor a hajrá kezdetén kicsúszott a kínai versenyző, felborult a pályát szegélyező palánk. A bírók azonnal sípolva jelezték, hogy lefújták a futamot, de a versenyzőkben csak két körrel a vége előtt tudatosult, hogy meg kell állniuk.

Másodjára a dél-koreai Hvang Tae Hon győzött, de az utolsó kanyarban kézzel visszafogta honfitársát, Lim Hjo Dzsunt, emiatt a zsűri kizárta, minek következtében a szám olimpiai bajnoka, Lim lett a világbajnok. Az ezüstöt az 1000 méter olimpiai bajnoka, a kanadai Samuel Girard, a bronzot a szintén dél-koreai Li Dzsune Szeo szerezte meg.

Az elődöntőben kizárt Liu Shaolin Sándor 20., a selejtezőben búcsúzó Varnyú Alex 31. lett.

A női fináléban három körrel a vége előtt már kialakult a végső sorrend: a szám olimpiai bajnoka, a dél-koreai Csoj Min Dzsong megvédte címét, mögötte a phjongcshangi téli játékokon és a legutóbbi vb-n is bronzérmes kanadai Kim Boutin lett a második és az Európa-bajnoki bronzérmes orosz Szofija Proszvirnova a harmadik. Az elődöntőben búcsúzott Jászapáti Petra 17., míg a selejtezőben kiesett Bácskai Sára Luca 24.-ként zárt.

A szombati program az 500 méter küzdelmeivel és a váltók elődöntőivel folytatódik, vasárnap pedig az 1000 méter és a staféták fináléit bonyolítják le.

Eredmények:

férfi 1500 m, világbajnok:

Lim Hjo Dzsun (Koreai Köztársaság) 2:31.632 perc
2. Samuel Girard (Kanada) 2:31.685
3. Li Dzsune Szeo (Koreai Köztársaság) 2:31.717
…13. Burján Csaba
…20. Liu Shaolin Sándor
…31. Varnyú Alex

női 1500 m, világbajnok:

Csoj Min Dzsong (Koreai Köztársaság) 2:29.741 perc
2. Kim Boutin (Kanada) 2:29.803
3. Szofija Proszvirnova (Oroszország) 2:29.843
…17. Jászapáti Petra
…24. Bácskai Sára Luca

 

fotó: Róth Tamás