Csoda a szőnyegen: Ligeti Dániel Eb-bronzérmet szerzett Budapesten!

Halidov ötödik, Nagy Bernadett és Szabados bronzmeccses a budapesti Európa-bajnokságon.

A magyar szövetség szerda esti beszámolója szerint a budapesti Európa-bajnokság harmadik versenynapján két szabadfogású birkózónk lett volna érdekelt a bronzmérkőzéseken, de a junior Eb-3. Halidov Gamzatgadzsi (61 kg, ESMTK) kedden szerzett sérülése miatt a negyeddöntőhöz hasonlóan most sem tudott kiállni, így ötödik lett.

Az Eb-ezüst- és -bronzérmes Ligeti Dániel (125 kg, Haladás) viszont 2011, 2012 és 2014 után újra megpróbált felállni a dobogóra pályafutása során negyedszer. Oroszként junior világbajnok, honosított szerbiai riválisát, Magomedgadzsi Nuraszulovot legutóbbi csatájuk, az idei Yasar Dogu-emlékverseny bronzmeccsének hajrájában le tudta gyűrni.

Most viszont nagyszerűen kezdett, levitel, pörgetés, 4-0 ide a félidőben! A rivális értelemszerűen jött előre, miközben a szombathelyi versenyzőnek megbicsaklott a jobb lába, utána már sérülten küzdött. Egy adok-kapokból 6-2-vel jöttek ki, majd még egy mögé kerülés is belefért, Ligeti Dániel 6-4-re nyert és a hazai közönség tombolása közepette újra érmes lett a kontinensviadalon. Mindent elmond a küzdelem hevességéről, hogy ő lépni alig tudott, Nuraszulov pedig gyakorlatilag elájult a végére.

Honfitársunk sérülése miatt ülve, de nagyon boldogan nyilatkozott:

Teljes extázisban vagyok, sokkhatás alatt állok. Őrület az egész, ami itt történt. Nyolc év után nyertem ismét érmet világversenyen, s először itthon. Elképesztő. Életem talán legkeményebb két napján vagyok túl. Oxigénből volt elég, a lábamból viszont kevésbé, meccs közben megsérült, majd’ három percet kellett végig küzdenem vele. A csodálatos szurkolótábor nélkül biztosan nem sikerült volna, végtelenül hálás vagyok neki.

Összességében a magyar szabadfogású birkózóválogatott mérlege egy-egy arany-, ezüst- és bronzérem, valamint egy ötödik hely a hazai rendezésű kontinensviadalon..

Szerdán a nők is elkezdték Eb-szereplésüket, soraikban négy magyarral. A március eleji plovdivi U23-as Eb-t megnyerő Nagy Bernadett (76 kg, UTE) tartósította jó formáját. Nehéz sorsolása ellenére nagyszerűen menetelt, előbb az utolsó tíz másodpercben fordítva 4-2-re verte az Eb-2., vb-3., olimpiai 5. osztrák Martina Künzöt, majd 9-2-es állásnál két vállra fektette az Európai Játékokon ezüstérmes német Francy Rädeltet.

Már reggel, a bemelegítő teremben éreztem, mennyire jó formában vagyok, és magam is meglepődtem azon, hogy elődöntőbe jutottam ezen az ágon. Jobban birkózom, mint az U23-as Európa-bajnokságon, letisztultabban is gondolkozom

– fogalmazott Nagy.

Az elődöntőben jött egy még keményebb dió a vb- és négyszeres Eb-győztes, olimpiai bronzérmes török Yasemin Adar személyében. Korábban csak edzésen találkoztak, akkor a 30 éves világklasszis rivális volt az erősebb. S most is, mert kiegyenlített kezdés után megkontrázott egy magyar támadást, s a csomag nevű fogással két vállra fektette Nagyot.

Rossz pillanatban támadtam, és ezt rögtön kontrázta a török, »becsomagolt«. Nem azt éreztem, hogy ennyivel jobb nálam, örültem volna, ha szorosabb meccset birkózunk egymással. Amiatt persze boldog vagyok, hogy az éremért birkózhatok, igyekszem mindent megtenni annak érdekében, hogy dobogóra álljak

– értékelt 21 esztendős honfitársnőnk, aki így a csütörtöki bronzmérkőzésen küzd majd a bolgár Maria Oriaskovával.

A többi magyar közül Szekér Szimonetta (50 kg, BHSE) 3-2-re veszített az azeri Turkan Nasirova, Bognár Erika (55 kg, BHSE) 3-0-ra az Eb-3. török Bediha Gün, Szabados Noémi (68 kg, Ferencváros) pedig szintén 3-0-ra a francia Pauline Lecarpentier ellen. Utóbbi folytathatja majd, szerencsés módon szintén a bronzmérkőzésen a lengyel Natalia Strzalkával szemben.

Csütörtökön újabb négy magyar hölgy kezdi meg az Eb-szereplését, Dénes Mercédesz (53 kg, Érdi Spartacus) bolgár, Dollák Tamara (57 kg, UTE) finn, Szabó Nikolett (62 kg, Ferencváros) szerbiai, Elekes Emese (72 kg, Vasas) pedig francia riválissal.

Fotók: MBSZ / Róth Tamás