Csoportelsőként kijutott az Eb-re a magyar női asztalitenisz-válogatott

A magyar női asztalitenisz-válogatott kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra, egyben megnyerte a selejtezőcsoportját azzal, hogy kedden, Várpalotán 3-1-re legyőzte a cseh együttest.

A magyarok a spanyolok otthonában aratott októberi 3-0-s sikerükkel már nagyon közel kerültek a kijutáshoz, de szerencsétlen körbeverés esetén még le is maradhattak volna az egyenesági továbbjutást érő első két helyről. Utolsó meccsükön tehát győzniük kellett, és ez azért is fontos volt, mert a selejtezőcsoportok győzteseit majd a legjobb nyolc között emelik ki a 2019-es kontinensviadalon.

Kezdésként Póta Georgina (33. a világranglistán) egy viszonylag egyoldalú mérkőzésen megverte a vendégek második számú játékosát, Karin Adamkovát (107.), majd következett Madarász Dóra (75.) és a csehek legjobbja, Hana Matelova (64.) összecsapása. Ezen már nagyobb küzdelmet láthatott a Gál Gyula Városi Sportcsarnok közönsége. Bár a magyar játékos itt is megnyerte az első szettet, a másodikban pedig 10-7-nél három játszmalabdája volt, a folytatásban már riválisa irányított, és egy 3-1-es sikerrel kiegyenlített.

Pergel Szandra (68.) és Aneta Kucerova (271.) találkozója a papírformának megfelelően alakult – bár az első szettben a hazai asztaliteniszezőnek 8-10-ről kellett fordítania -, így a negyedik meccsen Póta Georgina magyar szempontból már a végső győzelemért szállhatott harcba Matelova ellen. Az első és a második felvonás szoros csatát hozott, a harmadik pedig már sima volt, de a lényeg, hogy mindhármat Póta nyerte, így önmaga második győzelmével a párharcot is megnyerte Magyarországnak.

Érdekesség, hogy a magyar-cseh volt az ötödik mérkőzés a 4. csoportban, de először született hazai siker.

A magyar női és férfi csapat is a legmagasabb, A osztályban szerepel, illetve szerepelt a selejtezőben. Ebből az osztályból nemenként a hat csoport első és második helyezettjei egyből kijutnak a 24 csapatos kontinensviadalra – a házigazda franciák, valamint a 2017-es csapat Eb győztesei, a férfiaknál a németek, a nőknél a románok automatikusan ott lesznek a kontinensviadalon -, a harmadik helyezettek pedig rájátszásban küzdhetnek meg a fennmaradó tíz helyért, mégpedig a B osztály csoportjainak első és második helyezettjeivel.

A nantes-i csapat Eb-t 2019 szeptemberében rendezik.

Európa-bajnoki selejtező, nők, A osztály, 4. csoport:

Magyarország-Csehország 3-1
Póta Georgina-Karin Adamkova 3-0 (5, 5, 9)
Madarász Dóra-Hana Matelova 1-3 (6, -10, -9, -5)
Pergel Szandra-Aneta Kucerova 3-0 (10, 5, 9)
Póta-Matelova 3-0 (11, 9, 6)

az eddigi eredmények:
Magyarország-Spanyolország 1-3
Csehország-Magyarország 1-3
Spanyolország-Csehország 1-3
Spanyolország-Magyarország 0-3

a további program:
Csehország-Spanyolország, december 4.

Az állás:
1. Magyarország 7 pont
2. Csehország 4 (5-7)
3. Spanyolország 4 (4-7)

A győzelemért 2, a vereségért 1 pont jár.

(MTI)

fotó: moatsz.hu