Decemberben Belgrádban világbajnokság lesz!

Mint ismert, a koronavírus-járvány az egyszerre kontakt- és teremsportnak számító, tehát különösen veszélyeztetett birkózás 2020-as versenynaptárát is teljesen átírta.

A februári kontinensviadalok után március elején már csak az amerikai olimpiai selejtezőt lehetett megrendezni, egy héttel később a többi földrészét – így az európait Budapesten – már nem. Azóta sem rendeztek nemzetközi versenyt, így különösen örömteli, hogy a nemzetközi szövetség (UWW) legfőbb döntéshozó szerve, a büró a hét elején úgy döntött, hogy december 12. és 20. között Belgrádban sor kerülhet az idei felnőtt világbajnokságra – adta hírül a Magyar Birkózó Szövetség.

Az előzetes igényfelmérés során az előző vb résztvevőinek mintegy hetven százaléka, a tíz legnagyobb birkózónemzet közül kilenc jelezte indulási szándékát (a junior vb viszont a kisebb volumenű jelentkezés miatt elmarad). A nevezéseket november elejéig kell elküldeni, miközben az UWW folyamatos kapcsolatban áll a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) és az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) a megfelelő egészségügyi protokollról. A sportág tagjai bíznak benne, hogy a vírushelyzet további alakulása nem szab gátat a versenyrendezési terveknek, az UWW mindenesetre arra kérte a nemzeti szövetségeket, hogy csak mindenképpen szükséges kísérőket utaztassák el a szerb fővárosba.

Szakmai szempontból érdekes lehet, hogy decemberben a vb, februárban már a 2021-es Eb, márciusban pedig az elhalasztott olimpiai selejtezők küzdelmei következnek, a formaidőzítés tehát nehéznek mondható. Bácsi Péter, a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) szakmai igazgatója egyetért ezzel: „Mindenki számára személyre szabott felkészülést kell tervezni, mert a legfontosabb természetesen az olimpia, de aki például olyan súlycsoportban birkózik, amely nincs az ötkarikás programban, annak a vb és az Eb a fő verseny. Ezen felül az egészségügyi állapot, a betegségek, sérülések is átszabhatják a felkészülést. Az idei vb a viszontagságok közepette kisebb létszámú, viszont sűrű lehet, hiszen az erősebb nemzetek biztosan eljönnek, a gyengébbek némelyike viszont nem, így nehezebb lesz jó sorsolást kifogni.

Fotó: MBSZ (a képen Bácsi Péter szakmai igazgató)