Egri sakkzseni a járvány fogságában

A fiatal magyar sakkzseni St. Louis-i egyetemi campusában húzza meg magát a koronavírus járvány alatt

Lehetne sokkal szorultabb helyzetben is a nemzetközi sakknagymester Gledura Benjamin, a St. Louis-i Webster Egyetem ösztöndíjas hallgatója, ha az Egyesült Államokban immár 115 ezer áldozatot követelő koronavírusjárvány közepette néhány csapattársával együtt nem húzhatja meg magát a campus falai között – írta az SzPress Hírszolgálat. Szerencséjének mondhatja azt is, hogy jelenleg Missouri állam a lakóhelye, ahol a beazonosított vírusfertőzések száma az országos átlaghoz képest lényegesen alacsonyabb, ráadásul a teszteléseket naponta ezresével végzik el. Várja azt a napot, amikor végre hazaindulhat Egerbe a családjához, nem kevésbé szeptember közepét, amikor újra egy rangos versenyen bizonyíthatja a tudását.

Kezdhet fellélegezni

Úgy tűnik, hogy a nehezén már túl vagyunk, egyre több helyen nyitnak ki az uszodák, a sportpályák és a konditermek, de ahogy otthon Magyarországon, itt, a világ másik végében is mindenkit óvatosságra és az előírások betartására figyelmeztetnek. Nehéz hetek állnak mögöttünk, talán még soha nem volt olyan erős honvágyam, mint most, de végre nyílnak a kapuk, kezdhetünk fellélegezni” – nyilatkozta a tengerentúlról az SzPress Hírszolgálatnak a néhány nap múlva a 21. születésnapját valószínűleg még a tengerentúlon ünneplő Gledura Benjamin.

A St. Louisban letelepedett, és ott a sakktehetségek gondozásával foglalkozó, valamint az egyetemi SPICE programot elnökként vezető Polgár Zsuzsa, a sportág sokszoros világbajnoka és sakkolimpiai aranyérmese, valamint a húga, a szintén értékes babérokkal büszkélkedő Judit győzték meg Benjamint arról, hogy próbáljon szerencsét Amerikában, tanuljon ott, csatlakozzon az egyetemi csapathoz, és onnan „portyázva” jusson el a versenyek színhelyére.

Július 4-től „amerikai” nagykorú lesz

Az egyetemen a nemzetközi kapcsolatok, valamint újabban a média ismereteinek tanulmányozásában mélyedek el, de még latolgatom a lehetőségeimet a szakom választásával kapcsolatban. Sokirányú az érdeklődésen, még nem tudtam eldönteni magamban, hogy merre is induljak el – folytatta Benjamin, aki roppant büszke arra, hogy a július negyedikére eső 21. születésnapja után Amerikában is nagykorúnak tekintik. – Az angoltudásom egyre jobb, kevésbé a spanyol, nemrégiben pedig úgy döntöttem, hogy megtanulok oroszul, ami a sakkozás világában csak előnyt jelenthet.”

A tavalyi év sikerek mellett bosszúságot is okozott a számára. A szkopjei Európa-bajnokság hajrájában egyetlen győzelmen múlt az ezüstérme, de azt a partit már nem tudta behúzni. Nem sokkal később kalandos és kegyetlenül hosszú utazást követően Szibériában, a Világkupa versenyen sem tudta a legjobb formáját hozni.  Ez pedig pozícióvesztéshez vezetett a világranglistán.

Ezek az eredmények elkeserítettek, de meg is erősítettek abban, hogy minden egyes győzelemért továbbra is keményen meg kell dolgoznom. Mielőbb szeretnék visszakerülni a FIDE TOP 100 tagjai közé. Pozitívan tekintek előre, remélem, újra megtalálom az erőmet. Úgy érzem, hogy a mostani helyzetemnél többre vagyok hivatott a sakkvilágban. Türelmetlenül várom a Las Vegas-i amerikai nyílt bajnokságot, amelyre szeptember 16 és 20 között kerül sor. A csapattársaimmal együtt már készen is állunk az utazási tervünk elkészítésével

Kézállás közben is tud öltözködni

Tíz év telt el azóta, hogy a Bloomberg News szakírói csodagyerekként emlegették, és a neve felkerült a világ legtehetségesebb „kölyöktalentumainak” listájára. Ez akkoriban történt, amikor „Bendzsi” U10-es Európa-bajnok lett, két évvel később pedig U12-es világbajnoki ezüstérmes.

Mondhatnám, hogy azok voltak a „régi szép idők”, de az elmúlt évtizedre visszatekintve is sok mindenre lehetek büszke. A tavalyi esztendő persze zárulhatott volna jobban is, de nem tört meg a lendületem, a sakk a családom mellett továbbra is a mindenem. Remélem, hogy még sok nagy kihívás vár rám, és az eredményeimre is egyre büszkébb lehetek” – mondta befejezésül Gledura Benjamin, aki az egyik posztjának tanúsága szerint azt is megtanulta, hogy miként lehet kézállás közben, egyszóval fejjel lefelé, a támaszkodó kezeit váltogatva magára húznia egy földön elhelyezett trikót.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)