Egy korszak véget ér: Szalai Ádám visszavonul a magyar válogatottól

Szalai Ádám utolsó alkalommal a Németország és Olaszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzéseken léphet pályára a magyar válogatottban.

A nemzeti csapat kapitánya a Telki edzőtáborban rendezett sajtótájékoztatón jelentette be a válogatottól való visszavonulását, melyről előzetesen természetesen a csapatot, valamint az MLSZ vezetését is tájékoztatta – számolt be csütörtökön az mlsz.hu.

(Fotó: mlsz.hu)

– Átgondolt, megfontolt döntést hoztam, több hónap, sőt közel egy év leforgása alatt érlelődött meg bennem ez az elhatározás. A válogatott nagyon jó úton jár, remek keretünk van, amelyet egy kiváló szövetségi kapitány irányít. A következő tétmérkőzés a márciusi Eb-selejtezők lesznek, igyekeztem olyan időpontot találni a visszavonulásom bejelentésére, hogy legyen idő kitalálni, ki helyettesítsen a jövőben. Mindig is nagy álmom volt, hogy a magyar válogatottban szerepeljek. Az, hogy két Eb-n játszhattam, és csapatkapitányként vezethettem a csapatot, hatalmas élmény volt számomra. A támogatások és a kritikák is segítettek abban, hogy felnőtt emberré, igazi személyiséggé váljak. Köszönöm az összes szövetségi kapitánynak, akiknél játszhattam, a jelenlegi és mostani játékostársaknak és a szurkolóknak is. Az elmúlt években csodás pillanatokat élhettünk át együtt, az a fajta összefogás, a csapat szeretet és hazaszeretet, amit megtapasztalhattam, merem állítani, hogy egyedülálló az egész világon. Bízom benne, hogy a válogatott ezen az úton halad tovább nélkülem is

 – fogalmazott Szalai Ádám.

A csapatkapitány visszavonulásával kapcsolatban Marco Rossi elmondta, hogy mind csatárként, mind csapatkapitányként komoly kihívást jelent Szalai Ádám pótlása, hiszen mind emberileg, mind szakmailag kiemelkedő tagja a válogatottnak, melynek történelmébe nagybetűkkel írta be a nevét pályafutása során.

(Marco Rossi; fotó: MTI / Kovács Anikó)

– Sok gondolat tolult fel bennem, mióta megismertem csapatkapitányunk döntését. Rendkívül fontos játékost veszítünk el Ádám elhatározásával. Nem egy vidám pillanat ez, de bízom benne, hogy mielőbb túltesszük magunkat ezen a helyzeten. Emberileg maximális tisztelettel állok a helyzethez, még akkor is, ha el kell ismerni, Ádám döntése okozhat számunkra problémákat. Ádám olyan vezető alak volt a csapatban, akire mindig lehetett számítani. A vezetői képesség nem tanulható dolog, az ő vezetői képességeit pedig mindenki elismerte a csapatban, ő tekintették a csapat abszolút értelemben vett vezérének, kapitányának. Nincsenek pótolhatatlan emberek, de ez most nem lesz egyszerű, remélem, megtaláljuk azt a személyt, aki pótolni tudja Ádámot 

 mondta Marco Rossi szövetségi kapitány Szalai Ádám döntéséről.

Szalai Ádám 2009. február 11-én Izrael ellen mutatkozott be az A-válogatottban, első gólját pedig 2010. október 8-án lőtte San Marino ellen, és ezen a mérkőzésen első mesterhármasát is megszerezte. A jelenleg az FC Baselben futballozó csatár eddig 84 alkalommal lépett pályára a nemzeti együttesben, melynek a 2016-os Európa-bajnokságon ő szerezte a magyar csapat első gólját az Ausztria ellen 2-1-re megnyert mérkőzésen, majd a tavalyi kontinenstornán Németország ellen is betalált, ekkor ráadásul már ő volt a válogatott csapatkapitánya is. Összesen 25 alkalommal volt eredményes a nemzeti együttesben.

Szalai Ádám csapatkapitányi beszéde a Magyarország – Izland Eb-pótselejtező-mérkőzés előtt:

Címlapfotó: MTI/Kovács Anikó