Ennek is betett a vírus

A COVID-19 (Coronavirus) miatti folyamatos egészségügyi aggályok fényében a szeptember elejei Bretagne World Rallycross Franciaország szervezője, az egészség és biztonság mellett, úgy döntött, hogy Loheacban visszavonja a világbajnoki RX futam megrendezését.

Számos lehetőséget vizsgáltak meg egy más időpont reményben, de ezt logisztikai szempontból sajnos nem lehetett megvalósítani és nem lehetett alternatív dátumot biztosítani az év későbbi szakaszában. Mint a sportágat kedvelők előtt ismert, ezzel egy ikonikus és nézőcsúcsokat döntögető helyszín esett ki a besűrített versenynaptárból, melynek egy különleges magyar vonatkozása is van. Itt történt meg pár évvel ezelőtt az bravúr, melyet az időméréssel megbízott magyar stáb produkált. Bravúrjuknak a későbbi világbajnok, a volt kétszeres DTM bajnok Mattias Ekström örülhetett a legjobban, mert 1 század (!) másodperccel előnnyel lett a Supercar kategória győztese, mely sokat nyomott a vb végeredményének alakulásában.

(Ekström minden bizonnyal szívesen emlékszik vissza Loheacra )

A pálya másik érdekessége, hogy a hosszabb Joker-kör – melyet legalább egyszer minden autónak , vagy a rajtkiugróknak kétszer is meg kell tenni – esős időben gyorsabbnak bizonyult a standard körnél, így az nem hogy hátrányt, hanem előnyt jelentett.

Márton István