Európai Speciális Olimpia Tenisz Nap hatodszor is

Hatodik alkalommal rendezi meg a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) tenisz szakága az Európai Speciális Olimpia Szövetséggel közösen azt a különleges eseményt, amely az értelmi fogyatékossággal élők sportja, valamint az integráció, inklúzió jegyében zajlik minden évben.

A magyar szövetség közlése szerint az inklúzió lényege, hogy az ép és a fogyatékossággal élők közösen együtt sportoljanak, tanuljanak egymástól és ezáltal könnyebben megismerhessék egymást. Ez motiválta a szervezőket arra, hogy olyan hírességeket hívjon meg egy közös teniszezésre, akik örömmel vesznek részt az eseményen és játszanak speciális olimpikonokkal. A nemzetközi speciális olimpia szövetség „Egyesített Sport Program”-ja (Unified Sports) a világon mindenhol hivatalos versenyszám az SO-ban, így a tenisz egyesített páros is, amely a világbajnokságon és a világjátékokon is az egyik legnépszerűbb játék volt.

Harsányi Levente, Kucsera Gábor, DJ Dominique, Szuper Levente, Marcz Tamás, Rakonczai Viktor és Mérai Kata évek óta állandó partner játékosok, míg Köllő Babett és Szabó Győző először szerepelnek a versenyen.

Csodálatos hangulat és fair teniszjáték! Ebben a versenyszámban annak is örülünk, ha az ellenfelünk nyer!” – nyilatkozta Szuper Levente a tavalyi rendezvényen.

Meghívott vendégeink részvételükkel nem csak a nemes célt szeretnék szolgálni, hanem mindamellett, hogy rendkívül jó buli az egész, szeretnék a média figyelmét is felhívni a sport általi inklúzióra, amely külföldön már sokkal elterjedtebb, mint hazánkban, ezért is fontos, hogy ennyien mellénk álljanak.” – mondta Orbán-Sebestyén Kata szakágvezető, aki a versenyen az Európai Speciális Olimpia Szövetséget is képviseli, hiszen 2013 óta szaktanácsadóként dolgozik a szervezetnek.

A kezdők versenyszámában ismét rekord létszámú sportoló várható, hiszen az esemény egyfajta teniszt népszerűsítő esemény is lesz. Gubacsi Zsófi, a helyszín házigazdájának jóvoltából – aki szintén részt vesz az egyesített párosban – számos tenisszel kapcsolatos ajándékot kapnak az indulók. „Az ajándékok mellett pizzával és gyümölccsel várjuk a sportolókat, hiszen ez az Ő napjuk és a sportolás után mindenkinek jól jön egy két finom falat!” – mondta Zsófi.

 

A 30 éves Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) rövid bemutatása.

A hazánkban mintegy 300 000 értelmi fogyatékossággal élő ember számára az egyik legfontosabb cselekvési lehetőség a sport. Állapotuk miatt azonban igen kevés lehetőség kínálkozik arra, hogy az ép emberekkel azonos körülmények között részesülhessenek a mozgás és a sport minden áldásában.

A magyar sportolók 2019 márciusában az Abu Dhabi Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon összesen 69 érmet szereztek, köztük négy teniszező is versenyzett a világeseményen.

Keresztesi Alexandra, Sárosi Balázs, Kelemen Zsombor és Cservenka István képviselte a sportágat az Egyesült Arab Emírségekben.

A teniszezők összesen 4 érmet gyűjtöttek be, 1 aranyat, 3 ezüstérmet és 2 db 4. helyezést értek el.

50 éves a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség

A Special Olympics International (S.O.I.), az értelmi fogyatékossággal élő emberek nemzetközi szervezete, amelyet Eunice Kennedy Shriver Washington D.C.-ben alapított 1968-ban, tehát 50 esztendeje. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 1988-ban ismerte el a Speciális Olimpia Mozgalmat, mint a világ egyetlen sportszervezetét, amely a nevében viselheti az Olimpia kifejezést. Napjainkban mintegy 185 országban, 5,3 millió értelmi fogyatékossággal élő sportoló, 30 téli és nyári olimpiai sportágban edz és versenyez.

Frissítve:

SOS közlemény! 
A rendkívüli időjárás miatt a holnapi esemény a BÓKAY KERTBEN, a GOLDEN ACE TENNIS CLUB-ban lesz.
Cím: Bókay-kert, Golden Ace Tennis Club, 1183 Budapest Szélmalom u. 33. (ahol a korább események is zajlottak)