Fritsch Róbert Európa-bajnok, Váncza István ezüst-, Lévai Tamás bronzérmet szerzett Budapesten!

Összesen kilenc magyar medália a budapesti Eb-n!

Mind az öt szombaton kezdő magyar kötöttfogású folytathatta vasárnap a küzdelmeket a budapesti Eb-n – számolt be a magyar szövetség. Az U23-as Európa-bajnok Váncza István (67 kg, Ferencváros) és az Eb-3. Fritsch Róbert (72 kg, BHSE) a legmagasabb szinten, a döntőben volt érdekelt.

(Váncza István)

Előbbi az Eb-bronzérmes török Murat Firattal találkozott, aki aktívabb volt az elején, majd egy sikeres hátraesést is végrehajtott. Váncza szépített, de ezúttal nem tudta a szokásos dobásait bemutatni, így 3-1-re kikapott és ezüstérmes lett.

Ezt elszalasztottam, és magamban keresem a hibát. Adódtak lehetőségeim, de nem voltam elég éles. Sokkal jobban birkóztam szombaton, ha akkor rendezik a döntőt, biztos vagyok abban, hogy ki is használom a most elmulasztott szituációkat. A török fiú ezúttal jobb volt nálam, és ez a végeredményben is megmutatkozott. Jelenleg nem érzem úgy, hogy valaha megvigasztalhat ez az ezüstérem, rettenetesen fáj a vereség

– értékelt szomorúan birkózónk, noha összességében nincs oka a csalódásra.

Fritsch riválisa egy igazi nagyágyú, az Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes grúz Smagi Bolkvadze volt, aki aktívabban is kezdte a 72 kilós finálét, intéssel vezetést szerzett.

(Fritsch Róbert – kékben)

Honfitársunk viszont nagyszerűen védekezett, majd a második menet elejét ő hajtotta meg jobban, s a visszaintés után semmit sem bízott a véletlenre, gyönyörű mellnél pörgetéssel két pontot szerzett. A grúz ugyan mögé került, de most sem tudott akciózni, utána pedig Fritsch tanítani való módon, jobb állóképességével megőrizte 3-2-es előnyét. A jutalma Európa-bajnoki cím lett!

(Fritsch Róbert)

Nagyon sok minden járt a fejemben, ezerféleképpen lepörgettem ezt a meccset magamban. Gigászi csatának éreztem belülről, nagyon kemény ellenfél volt a grúz. Rizikós akciót vállaltam be lentről, valószínűleg kevesen gondolták, hogy sikerülhet, de a csodálatos közönség és az általa teremtett fantasztikus hangulat extra erőt adott, és bejött. Elképesztően boldog vagyok. Az aranyéremért jöttem, és el is értem. Hálás vagyok mindenkinek, aki segített a mögöttem hagyott nehéz úton.

– szóltak Fritsch Róbert örömszavai.

A délutáni vigaszági mérkőzéseken három magyart láthattunk. Érsek Róbert (97 kg, BHSE) 3-1-re kikapott a sérüléssel bajlódó norvég Eb-győztestől, Felix Baldauftól, s kiesett, a többiek viszont elhatoltak a bronzmérkőzésig. Az Eb-3. Európai Játékok-2. Torba Erik 3-0-ra verte az ukrán Zsora Abovjant, majd a 2020-as Európa-bajnok örmény Gevorg Garibjan ellen intéssel és pörgetésekkel 5-0-s hátrányba került. Mindent megpróbált, szépített, majd kis híján kiemelte klasszis riválisát, de végül 5-1-re kikapott és ötödik lett.

Ha valaki előre azt mondja, hogy nem tökéletes állapotban éremért birkózom itt, akkor arra azt mondtam volna, nem lenne rossz eredmény. Mégis marad bennem hiányérzet, hiszen vesztes meccsel zárom az Eb-t. Nagyon jól védekezett az örmény srác, a második menet második felében hatalmas sanszom adódott, de kiválóan tompított, emiatt elúszott a harmadik hely. Sajnálom

– mondta Torba.

A tavaly egy súllyal lejjebb vb-5., U23-as világbajnok Lévai Tamás (82 kg, BHSE) négy- és kétpontos akciókkal gyorsan végzett a cseh Petr Novakkal (9-0, technikai tus), majd a dobogóért a junior Eb-2. moldovai Mihail Bradu ellen intéssel hátrányba került. Ám nem esett kétségbe, a második menet elején levitte és megpörgette riválisát, s 4-1-es diadalával első felnőtt világversenyes medáliáját szerezte meg. S utána igazi honvédosként tiszteleghetett a tomboló publikum előtt.

Fenomenális az, ami itt történt. Az egész életem benne van ebben a bronzéremben, legyőzhetetlennek éreztem magam a fantasztikus közönség előtt. Hihetetlenül boldog vagyok, ez életem legnagyobb sikere, az U23-as világbajnoki címemet is übereli

– nyilatkozta a fiatal kiválóság.

A magyar kötöttfogású válogatott így egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzéremmel végzett, összességében, mindhárom szakágban pedig a mieink két arany-, két ezüst- és öt bronzérmet, valamint három ötödik helyet szerezve minden idők egyik legjobb Eb-szereplését produkálták a budapesti szőnyegen.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás