Giro d’ Italia: „Frúmissimo” – azaz ki nevet a végén…

„Az nevet aki a végén nevet” – elcsépelt közhely, de ha valamire illik, akkor most a három hetes kerékpárversenyre, a Giro-ra nagyon.

E sorok írója tíz Giro d’ Italian volt zsinórban eddig, és azt hangoztatta, hogy ennyi elég volt, már szinte „mindent” látott és tapasztalt, inkább olyan sporteseményeket választ, amilyenen még sosem járt. Aztán pár újságíró kollégája, (akik eddig nem a Girot választották) rábeszélte, hogy menjenek együtt egy röpke hegyi szakaszos hétre, jól jöhet egy ebben rutinosabb jártassága. És minő szerencse, hogy hallgattam rájuk! Mert nem csak az én, de talán minden idők legizgalmasabb olasz körversenye volt az idei.

Giro_d_Italia02_Marton_Istvan_2018_Sportmenu

Nem csak az útvonal kijelölése és nehézsége, hanem Froome és a tavalyi győztes Dumoulin indulása, Viviani és Bennett sprintgyőzelmei, az ecuadori (!) Carapaz szakaszgyőzelme és konstans harca a végső dobogós helyért, Aru elfáradása majd kiesése, Pinot végelgyengülése és dobogós helyének elvesztése az utolsó előtti pillanatban, Yates hihetetlen előretörése, fantasztikus szárnyalása, majd szánni való zuhanása, Froome korai bukása és sérülése, majd főnixmadárkénti feltámadása, melyet egy zonkoláni szakaszgyőzelemmel, és a 19. királyetapon egy egyedülálló, 80 kilométeres hegyi szökéssel koronázott meg és kaparintotta meg az áhított rózsaszínű trikót. Melyet másnap szombaton egy ugyancsak gyilkos emelkedőn végleg meg is tartott Dumoulin sokszori támadását visszaverve, sőt megkontrázva. No és persze még számtalan meglepő, hihetetlen és érdekes szituáció, akció, várt és váratlan esemény, közjáték, mosoly, könny, öröm és csalódás, majd az önfeledt ünneplés a római „sétakocsikázáson” és az végeredmény kihirdetésén.

Giro_d_Italia04_Marton_Istvan_2018_Sportmenu

Ez volt dióhéjban az idei Giro d’ Italia, melynek kiemelkedő személyiségei az eredményhirdetés szerint az alábbiak lettek: a verseny összetett, (abszolút) győztese, azaz a rózsaszín trikós: Chris Froome (brit) Team Sky, második Tom Dumoulin (holland) Team Sunweb, harmadik Angel Lopez Miguel (Kolumbia) Astana Pro Team.

Giro_d_Italia07_Marton_Istvan_2018_Sportmenu

A legjobb sprinternek (cikláman trikó) Elia Viviani (olasz) Quick-Step Floors bizonyult, a hegyek királya (kék trikó) ugyancsak Froome zsákmánya lett. Lopez fehér trikója a legreményteljesebb fiatal versenyző címet jelenti.

Márton István fotóalbuma:

Giro 'd Italia 2018 - Márton István fotóalbuma

Giro D’Italia 2018, az összetett élcsoportja:
1. Chris Froome (brit, Sky) 89:02:39 óra
2. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 46 mp hátrány
3. Miguel Ángel López (kolumbiai, Astana) 4:57 p. h.

Szöveg és fotók: Márton István