Gulyás István: “Továbbra is bátorítjuk őket” – nyilatkozatok

Gulyás István szövetségi kapitány kissé bizonytalannak és némileg fásultnak látta a magyar férfi kézilabda-válogatottat az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, a Svédországgal szemben hat góllal elveszített mérkőzésen.

Az első félidőben ment minden a maga útján, de úgy érzem, mint ha fásultabbak lettünk volna” – nyilatkozta az edző a 24-18-ra elveszített találkozót követően. Hozzátette, játékosai futhattak volna többet a szünet előtt, lehettek volna indítási lehetőségeik, de többször is beragadtak, megálltak.

A kapitány úgy értékelt, védekezésben rendben voltak, Mikler Roland pedig kiválóan védett, tartást adott a csapatnak, a lövéseknél viszont nem igazán találták a megfelelő távolságot és ritmust, ez pedig némi bizonytalanságot okozott.
Egyszer kicsit közelebb voltunk, egyszer kicsit távolabb. Ilyenkor csak centikről van szó, mégsem tudtuk eredményesen befejezni a lövéseket. Ilyen előfordul” – magyarázta Gulyás.

Az edző elárulta, próbálták levenni a játékosok válláról a terhet, ennek ellenére biztosan volt rajtuk egy kis nyomás is, hiszen a csapat jó sanszot kapott eddigi sikereinek köszönhetően.
Továbbra is bátorítjuk őket. Ezeket a mérkőzéseket élményként kell megélni. A szünetben is azt mondtuk nekik, hogy nem történt semmi, menjenek tovább, és mosolyogjanak, mint az előző meccseken, akkor semmi gond nem lesz” – mesélte.

Hozzáfűzte, bár a svéd válogatott jelenleg nem a világ legjobb formában lévő együttese, ettől függetlenül élcsapatról van szó, éljátékosokkal.
Tudtuk, hogy mindent meg fognak tenni, küzdeni fognak, de ezzel nálunk sem volt baj, a srácok mindent megtettek” – nyilatkozta.

A magyar válogatott a svédek elleni meccs vége után 18 órával, vagyis szerdán 16 órától Portugáliával találkozik a középdöntő utolsó fordulójában. Gulyás István közölte, szénhidrát, fehérje, vitaminok és folyadék bevitelével fel kell tölteni a játékosok energiaraktárait, amilyen gyorsan csak lehet.

Amennyiben a csapat pontot szerez a portugálokkal szemben, biztosan továbbjut a stockholmi döntő hétvégére, ahol az elődöntőket és a helyosztókat rendezik, továbbá az április olimpiai selejtezőtornák egyikére. A svéd fővárosba egyébként egy- vagy kétgólos szerdai vereséggel is eljuthat, ha este Izland legyőzi Svédországot. Ha viszont a svédek nyernek az északi szigetország együttese ellen, az a portugáloknak kedvez az egymás elleni eredmények miatt.

A magyar válogatott Oroszország és Izland legyőzése, illetve az olimpiai és világbajnok Dánia elleni döntetlen után csoportgyőztesként, a maximális két ponttal jutott a középdöntőbe, ahol kikapott a legutóbbi két világbajnokságon egyaránt ezüstérmes Norvégiától, majd a svédekkel szembeni vereség előtt legyőzte Szlovéniát.

A védekező-specialista Sipos Adrián leszögezte, Mikler Roland extra teljesítményt nyújtott, a védekezés is jól működött, de mindenkinek jobban kell összpontosítania a feladatára a pályán, és jobban kell figyelniük a kipattanó labdákra.
Lehet, hogy elfáradtunk, és ez most jött ki. Nagyon remélem, hogy a következő meccsen ugyanúgy lépünk pályára, ahogyan eddig. Most is lehetett látni momentumokat, például védekezésben, és nagyon reménykedem, hogy a szerdai mérkőzést meg tudjuk nyerni” – nyilatkozta.

A Tatabánya beállója elismerte, nagyon kevés idejük van, de muszáj mindenkinek kipihennie a vesztes meccset, és jól felkészülni szerda délelőtt.

Bóka Bendegúz azt mondta, nem része a taktikának, hogy a szélsőkhöz még a passzok során is alig jut el a labda, mind a hat játékosra építenek a támadások során.
Mostanában úgy sült el, hogy kevesebb labda jött a szélekre. Mindenkinek ugyanolyan feladata van, remélem, a további meccseken több labdát kapnak a szélsők” – közölte a Balatonfüred jobbszélsője.

Bóka úgy vélekedett, ha a 43. percben, 15-15-ös állásnál lőnek egy-két gólt, lehetséges, hogy ezúttal is megfordul az állás, átveszik a vezetést, és fordítva alakul a végjáték.

Hangsúlyozta, a portugálok nagyon jól játsszák a hét a hat elleni játékot támadásban, arra alaposan fel kell készülniük a szerda délelőtti videóelemzés során.

szerda:

középdöntő, 4. (utolsó) forduló:
Magyarország-Portugália 16.00
Norvégia-Szlovénia 18.15
Izland-Svédország 20.30

Az állás:
1. Norvégia 8 pont
2. Szlovénia 6
3. MAGYARORSZÁG 4
4. Portugália 2 (112-116)
5. Izland 2 (101-110)
6. Svédország 2 (88-97)

fotó: MKSZ / Kovács Anikó