Gyors visszatérés – Bujdosó Zsombor a Vasasban

Ment Tusup után, de nem jutott előbbre. A zűrös „olasz meló” és az itthoni tévelygés után Bujdosó Zsombornak a Vasas nyújtott segítő kezet.

Bujdosó Zsombor szerette és nagyra is tartotta Shane Tusupot, amikor még a Hosszú Katinka nevével fémjelzett Iron Aquatics versenyzőjeként az amerikai tanítványa volt.. Ezért is remélte, hogy fejlődésének motorja lehet az eredményesen induló, de aztán a magyar-amerikai álompár válásával ellaposodott edző-versenyző kapcsolat felújítása – írta az SzPress Hírszlgálat. Szüleinek támogatásával és Lőrinczi Györgynek, az edzőjének a beleegyezésével tavaly augusztusban 15 esztendősen kétes kimenetelű kalandba kezdve beállt Tusup Olaszországban szerveződő csapatába. Ahol nem ő volt a nagyágyú, hanem a Hosszú Katinka kihívójának titulált EB-ezüstérmes olasz Ilaria Cusinato.

Amig béke honolt az Iron köreiben, Zsombor sokat fejlődött, és ezt vitathatatlanul az amerikai edzőjének köszönhette. Katinka és Shane házasságának felbomlása az edzések menetére és az uszodai légkörre is árnyat vetett. Lelkes srácból egyszerre csak hányatott sorsú úszó lett Zsomborból, aki el is hagyta az egyesületét, és tőlem kért segítséget – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Lőrinczi György, aki annak idején a DMTK edzője volt. – Kicsit féltettem a magára talált versenyzőmet, amikor Shane megkereste a fiú szüleit és gyorsan megegyeztek abban, hogy újra együtt dolgoznak. Igyekeztem rajta tartani a szememet, és egy ideig úgy tűnt, hogy az egyéves próbaidőből hasznot húzhat. Hosszasan lehetne beszélni a jól induló, de aztán egyre zűrösebb „olasz melóról”, a Tusup csapatának összetételét érintő váratlan fordulatokról, ahogy arról, az itthoni uszodák közötti tévelygésről is, amit mindennek lehet nevezni, csak éppen biztos szakmai hátteret tükröző időszaknak nem, de ezt inkább nem teszem. Egy biztos: a fiú nem jött ki jól ebből a kalandból. Szerencsére idén január óta Zsombor újra velem dolgozik, javuló eredményeinek köszönhetően már kezdhettünk is bizakodni, amikor a beütött a járvány, és mi is megállni kényszerültünk.

Klubot is kellett váltania

Lőrinczi György számára nem kis gondot jelentett, hogy az év elején a DMTK kasszájában már annyi pénz sem volt, amiből az uszodabérlésre és az edzők fizetésére futotta volna. Ebből a versenyzők egy ideig semmit se éreztek, de csak annak köszönhetően, hogy az edzők a saját pénzükből annyit össze tudtak adni, hogy a versenyzőiket ne tessékeljék ki a Tüske uszodából.

A klubvezetés felelőtlen gazdálkodása miatt jutottunk ebbe a siralmas helyzetbe – folytatta Lőrinczi György. – Wladár Sándortól, a szövetség elnökétől kértünk segítséget, elsősorban neki köszönhetjük, hogy leléphettünk a süllyedő hajóról, és február óta a Vasas SC kötelekébe tartozunk. Nem lehetett könnyű meggyőzni Markovits László elnök úrat és Polgár-Veres Árpád sportszakmáért felelős elnökhelyettest, de megkaptuk a bizalmat és most rajtunk a sor, eredményekkel kell bizonyítanunk. Az a nyolc tehetséges úszó, akiket a klub most be tudott befogadni, kivétel nélkül szép jövő előtt áll. Zsombor szerintem már az év végén, a serdülő és az ifjúsági bajnokságon robbantani fog, jövőre pedig remélhetően a nemzetközi versenyeken is egyre jobb időket úszik. Magabiztosnak és roppant lelkesnek látom, ha így hajt tovább, már senkisem fog arról beszélni, hogy min ment keresztül, csak a sikereinek lesz hírértéke” – hangsúlyozta az úszó szakember.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

fotó: Iron Swim