Gyulai Márton: Nem mindig a versenyző, hanem a stábja a sáros

Az AIU sarokba szorítja a doppingvizsgálatokat elkerülő atlétákat

Már sokszor jelentették ki, de most tényleg szorul a hurok a doppingoló atléták körül. Az AIU, a nemzetközi szövetség egyre keményebben fellépő független ügynöksége azokat is igyekszik sarokba szorítani, akik megpróbálnak eltűnni az ellenőrök szeme elől. A feladatot bonyolítja, hogy nem mindig a teszteléseket elmulasztó versenyzők, hanem az őket körülvevő és belőlük jól megélő stáb pénzsóvár tagjai, edzők, menedzserek és sajnos néha még az orvosok is a sárosak. Vagy csak ők, akik félrevezetik a sportolókat, máskor pedig rábírják a rosszra – írta az SzPress Hírszolgálat.

Éppen ilyen ember kellett

A nemzetközi atlétikai szövetség 2016-ban megrendezett rendkívüli kongresszusa után távolról jött „külsős” szakemberként az ausztrál Brett Clothier került a sportág tisztasága felett őrködő Athletics Intergrity Unit (AIU) független doppingellenes ügynökség élére. Sokan értetlenül fogadták a kinevezését, pedig az elnöki tisztéből dicstelenül távozó szenegáli Lamine Diack és a doppingellenőrzések szálait jó pénzért szándékosan összekuszáló francia Gabriel Dollé menesztése után pontosan ilyen emberre volt szükség a monacói főhadiszálláson – szögezte le az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Gyulai Márton, az Európai Atlétikai Szövetség (EA) tanácsának tagja.

(Brett Clothier, Fotó WA – Facebook)

–  Clothier a szülőhazájában nyolc éven át a fogadási csalások fertőjébe került ausztrál futball, a nemzeti sportágnak számító „Footy” megtisztításáért dolgozott, majd hasonló missziót teljesített a nagy pénzösszegeket megmozgató lovasderbiken is. Ahol az összejátszás és a versenyzők lefizetése a becsületesség és a feddhetetlenség fölé kerekedett. Lord Sebastian Coe, a nemzetközi sportszervezet első embere pénzt és paripát adott az új ügynökségnek ahhoz, hogy a viharvert atlétikát a WADA szakembereivel együttműködve kimenekítse a zavaros vizekről. Clothier arra is felhatalmazást kapott, hogy az ügynöksége megalkuvás nélkül azokat a versenyzőket is „kivonja a forgalomból”, akik egy éven belül háromszor is elkerülték az ellenőrzést, majd hihetetlen magyarázatokkal álltak elő.

SMS üzenetben is módosítani lehet

A magyar szakember szerint az AIU emberei dörzsölt és jól felkészült fickók, akiket nem lehet elaltatni amolyan hol volt, hol nem volt kezdetű rablómesékkel.

Egyre kevesebb azoknak az atlétáknak a száma, akikről a versenyeken elvégzett mintavétel után derül ki, hogy tiltott eszközökkel javítottak a teljesítményüket. A mesterkedés sokkal inkább a felkészülés közben folyik. Három éve még csak két versenyzőt függesztettek fel a mintavétel háromszori elkerülése miatt, így volt 2019-ben is, aztán tavaly egyszerre csak kilencre emelkedett a „bujkálás” miatt elmeszelt atléták száma. A felfüggesztés után többen is azzal védekeztek, hogy a holléti nyilatkozat kitöltésekor képtelenség negyedévre előre pontos adatokkal szolgálni. Ez így igaz, de a rendszer rugalmasságának köszönhetően a megadott időpontokon és a tartózkodási helyek címén bármikor változtatni lehet. Ha egy atléta történetesen az éjszakát nem az otthonában, hanem máshol szándékozik eltölteni, egy kimondottan felhasználóbarát alkalmazásnak köszönhetően elég a változásról egyetlen módosító SMS üzenetet elküldenie. Amelynek aztán, ha védekezni kell, bizonyító ereje lesz. Bármilyen nyelvet is használt az atléta, de ha valaki rendszeresen ezt adja elő, az már önmagában is gyanút kelt.

Bukhatják az olimpiát

Ha egy atléta ajtaján harmadszor is hiába csengetnek az ellenőrök, a szándékosság már a napnál is világosabb. Úgy fest, hogy éppen ilyen, egy éven belül háromszor elkövetett vétség miatt úszik el az amerikai vágtázó világbajnok Christian Coleman, az olimpiai ezüstérmes és szintén VB-aranyérmes dél-afrikai távolugró Luvo Manyonga, valamint a 2017-es londoni 1500 méteres győztes kenyai Elijah Manangoi olimpiája. Ezek kivétel nélkül nagy „áldozatok”, de az AIU nem áll meg itt, hogy a csalók és a velük együttműködők életterét még tovább szűkítse. A WADA kód szerint 11 módja van annak, hogy valaki doppingvétséget kövessen el, a holléti nyilatkozattal kapcsolatos „félrelépés” tehát csak az egyik a sok közül” – hangsúlyozta befejezésül Gyulai Márton, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az AIU nem csak tesztel és eltilt, hanem oktat és segítséget is nyújt. Most éppen azzal, hogy az ügynökségnél regisztrált orosz, ukrán és fehérorosz atléták számára a holléti nyilatkozattal is foglalkozó WEB-es szemináriumot szervez.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs