Hamarosan kezdődnek a DTM tesztek és jön az új versenynaptár

A Német Túraautó Bajnokság (DTM) újkori történetében, azaz 2000 óta mindig is a május jelentette a versenyévad kezdetét, mely hagyományosan Hockenheimben indult. Ám azt a többi autós szakághoz hasonlóan megelőzték a tesztvezetések, melyek között például pár évvel ezelőtt a Hungaroring is szerepet kapott. Ám idén közbe szólt a Covid 19 pandémia, ami náluk is felforgatta a szokásrendet, csúszik minden hátrébb, a biztonságosabbnak vélt és remélt későbbi időszakba.

A Mercedes tavaly előtti kilépésével a világhírű sorozat az Aston Martin beszállása és a japán Super GT sorozattal való fokozódó együttműködés miatt még megfelelő mentőövnek nézett ki, de az angolok tavalyi búcsúja és az Audi idei bejelentése – miszerint az idei év az utolsó számukra a DTM-ben – több mint valószínűleg megadja a kegyelemdöfést a patinás sorozatnak, hisz az egyedül maradt BMW csak nem versenyezhet önmagával …

(Ó, azok a “békebeli” szép napok…; fotó: Márton István)   

Nos, hogy a hattyúdal azért szépre sikeredjen, a körülményekre hangolt megfelelő feltételeket akar biztosítani a DTM ernyőszervezete az ITR, melynek ügyvezető igazgatója, Marcel Mohaupt úgy nyilatkozott, hogy mindent megtesznek a 2020-as évad izgalmas versenyeiért. Valamennyi csapat számára a már bevált hivatalos tesztvezetéseket az elmaradt márciusiak pótlására megszervezték, melyre a Nürburgringen kerül sor június 8. és 11. között. Ezzel a bejelentéssel tehát a DTM visszatér a versenypályára és megteszi az első lépést a 2020-as szezonra vonatkozó, felülvizsgált naptár bejelentése előtt.

Tekintettel a Covid-19 járványra, amely a Sars-CoV-2 vírus gyors elterjedése miatt jelentősen korlátozza egész Európában a közéletet és a sportot, így a DTM egy „új norma” előkészítésére készül az év második felére. Ezeket már júniusban, a közönség számára nem nyilvános teszteken is használni fogják, ahol szigorú távolság és higiéniai szabályokat kell majd betartani és jelentősen csökkent a közreműködő emberek száma is, ezáltal az érintett szervezetek összes munkatársait naponta ellenőrzik a Covid-19 tüneteit illetően.

(Ez is egy felejtős jelenet a BMW szokványos verseny előtti médiatájékoztatójáról; fotó: Márton István) 

Az új DTM szezonra való felkészülés, amely a jövő hónapban a Nürburgring hivatalos tesztvezetésével kezdődik, teljes lendületben van. Örülünk, hogy a nürburgringi vendéglátóinknak köszönhetően megtaláljuk azt az infrastruktúrát, amely a megfelelő távolság- és higiéniai előírásoknak megfelelő teszteket tesz lehetővé. Számunkra ez a szezon első lépése, amelyet mindenki már alig vár. Nagyon bízunk benne, hogy 2020-ban izgalmas versenyek lesznek, és egy új versenynaptárt teszünk közzé, amely figyelembe veszi az új normák követelményeit is az autósportban” – hangoztatta Marcel Mohaupt.

Márton István

 

Címlapkép:  Az ilyen sajtóbeszélgetéseknek egyelőre, (de az Audi esetében talán örökre) lőttek… (fotó: Márton István)