Határozott intézkedések a labdarúgás védelmében – szigorít az MLSZ

Az MLSZ fokozza a védekezést a járvánnyal szemben.

A szervezet elnöksége szerdai ülésén olyan szabályokat alkotott, amelyek alkalmazkodnak a rendkívüli helyzethez, hatékonyan védik a sportág szereplőit és megóvják a versenysemlegesség elvét is – adta hírül a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapja

Az MLSZ elnöksége az OTP Bank Liga-klubokkal történt egyeztetést követően augusztus közepén szigorította a szervezési és egészségügyi előírásokat a férfi élvonalbeli bajnokságra vonatkozóan. Ezzel segítve elő, hogy az NB I-es keretek tagjai közül a lehető legkevesebben kapják el a koronavírust.

Ennek értelmében:

  • Az élvonalbeli kluboknak járványügyi felelőst kellett kinevezniük.
  • Központi tesztrendszer keretében minden bajnoki mérkőzés előtt legfeljebb 72 órával PCR-tesztet kell elvégezni a meccsen résztvevő valamennyi sportszakemberen. Az elvégzett tesztekről nyilvántartást kell vezetni, az eredményekről az MLSZ folyamatos tájékoztatást kap.
  • Minden mérkőzés szervezésekor sportzónát kellett kijelölni, amelynek használata és az abba történő belépés szigorú szabályok szerint történik.
  • A játékosokkal közvetlenül nem érintkező, de akár a mérkőzések között is a sportzónában dolgozó személyzetre szigorú higiéniai előírások és megelőző intézkedések vonatkoznak.
  • Az MLSZ vezetése már ekkor jelezte a klubok felé, hogy módosulnak a szabályzatok, annak érdekében, hogy a jelenlegi, speciális helyzetben a lehető legkisebb késedelemmel lehessen megrendezni a bajnoki és MOL Magyar Kupa mérkőzéseit.

Az MLSZ elnöksége mostantól koronavírusos fertőzés miatt nem engedélyez halasztást, kivétel csapatonként egy-egy alkalommal, és az új időponton már nincs lehetőség változtatni.

Emellett az OTP Bank Ligában és a MOL Magyar Kupában résztvevő csapatok kereteinek és stábjainak tagjai kötelesek minden mérkőzés előtt három nappal PCR-tesztelésen részt venni, és az eredményekről az MLSZ-t tájékoztatni. A szabályozás meghatározza a tesztelésbe bevont célcsoportot, melynek az NB III-as fiókcsapatok játékosai is tagjai.

A nagypályás futballban alkalmazott szabályváltozásokkal azonos módon, a futsal szabályai is változnak, így például a jövőben a kispadon szabályt szegő játékos és sportszakember is kaphat sárga vagy akár piros lapot is. Látványos változás még, hogy amennyiben egy mérkőzés győzteséről büntetőrúgások döntenek, a csapatok az idei szezontól az eddigi 3-3 büntető helyett, 5-5-öt rúgnak majd.