Hétvégén megrendezik az első QATCH világbajnokságot

Egy új, dinamikus, izgalmas sportág bemutatkozása. Kiválóan alkalmas a kézilabda alapjainak gyakorlására. A qatch szabadban és teremben is játszható, lehet kemény borításon, de akár homokon is.

Pár nappal a vb kezdete előtt egy remek eseményt találtak ki a szervezők, amelynek keretein belül a média képviselői megismerkedhettek a sportág alapjaival és megtapasztalhatták, hogy milyen könnyedén el lehet fáradni a labda utáni kergetőzésben. Megérte viszont küzdeni, mert a játékot kipróbálok között egy nagyon értékes utazást sorsoltak ki.

(fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs)

A programon részt vett Harsányi Gergely, 179-szeres válogatott, 2-szeres olimpikon, olimpiai 4. kézilabdázó, valamint Zakics Bence, világbajnoki bronzérmes strandkézilabdázó, 2018 legjobb játékosa, John András, világbajnoki ezüstérmes, többszörös Eb-bronzérmes, Világjátékok ezüstérmes, All Star-csapattag válogatott strandkézilabdázó és Hajdú Péter, világbajnoki- és Eb-bronzérmes strandkézilabdázó.

Ők részesei lesznek a hétvégén rendezendő gála mérkőzésnek is, amely során kiderül, hogy a strandkézisek vagy a teremben játszók lesznek eredményesebbek a Teqball asztalnál. Személy szerint én is nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre: a kínai figurák vagy a cunderezések érvényesülnek jobban?

(fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs)

Röviden néhány szó arról, hogyan is zajlik ez a játék. Mindkét csapatban 3-3 játékos van. A játékot igazán különlegesség az teszi, hogy ugyan egy csapatban 3 játékos van, de a felállás szempontjából az egyik oldalon, támadásban két, míg a velük ellentétes oldalon, védekezésben egy játékos helyezkedik el. Ez a helyzet dinamikussá és gyorssá teszi a játékot. Feljeszti a készségét, a kreativitást, a csapatban való együttműködést és a koncentrációt. Ezen felül a qatch fizikálisan is komoly kihívást jelent a játék sebessége és a labda Teqball asztalon való pattanása miatt.

A játék szabályairól bővebben itt látható egy videó:

Kőszegi Árpád, aTeqsport fejlesztési igazgatója a vb kapcsán látványt és remek kikapcsolódást ígért, illetve azt is elmondta: bízik abban, hogy az esemény kiélezett mérkőzésekben bővelkedik majd.
A qatch egy innovatív, dinamikus, jövőbe mutató sportág, mely nemtől, kortól függetlenül játszható, hiszen remek kikapcsolódást, szórakozást és élményt biztosít verseny- vagy amatőr környezetben is. Ugyanakkor kiváló alternatív edzésmódszert jelent a kézilabda játékosok számára. A hétvégén, az első Qatch Világbajnokságon, számos ismert és sikeres játékost látunk vendégül, akik egy gálameccset is fognak játszani vasárnap a Sterbinszky Amália Kézilabdacsarnokban. A bronzmeccset és a döntőt egyébként a Sport1 élőben közvetíti majd. Látványos show-elemekkel készülünk és kiélezett, izgalmas mérkőzésekre számítunk.

(fotó: Sportmenü / Róth Tamás)

Heim Attila, a sportág hazai vezetője a qatch sportág hosszútávú stratégiájáról is megosztott néhány gondolatot a Sportmenüvel. Elmesélte, hogy fokozatosan szeretnének előbbre lépni, vb-k és Eb-k után a Világjátékok lehet a fő cél. Reméli, hogy a sportág felnő a strandkézilabda szintjére és hasonló érdeklődést várnak majd a klubok részéről is. A terem kézisek is profitálhatnak belőle, fejleszti a mozgáskultúrát, csapatépítő ereje van. Itthon elsőként a győri lányok éltek a lehetőséggel és használják a Teqball asztalt.

A Sportmenü (Kárpáti Balázs és Róth Tamás) képeit ITT lehet megtekinteni.

A világbajnokság programja

1. nap – Selejtezők (10 órától)
Dátum: 2020 február 1.
Helyszín: MOM Sport

2. nap – Elődöntők, Döntők (9 órától – élőben a SportTV-n)
Dátum: 2020 február 2.
Helyszín: Sterbinszky Amália Kézilabdacsarnok