Íme az Év bejglije 2022!

A Magyar Cukrász Ipartestület az Év bejglije versenyére három kategóriában nevezhették bejglijeiket a cukrászdák, a vendéglátóhelyek és a kézműves pékségek. A 16 tagú zsűrinek közel 50 bejgli közül kellett kiválasztania a legfinomabb diós, mákos és a legizgalmasabb ínyenc bejglit.

A Magyar Cukrász Ipartestület három évvel ezelőtt meghirdette az Év Bejglije versenyt a cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára, ami olyan jól sikerült, hogy azóta hagyománnyá vált. Hasonlóan az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek népszerűségén felbuzdulva, fel szeretnék hívni a figyelmet a kiváló hazai alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsíteni a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében – írta a mindmegette.hu.

A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.

Az Év Bejglije verseny kategóriái

„Hagyományos diós”„Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre.

Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén közel 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.

Az Év Bejglije verseny zsűri tagjai

  • Bergmann Gabriella cukrászmester – Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
  • Babik Edit – főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
  • Pass Szilvia – Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
  • Auguszt József cukrászmester – Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca
  • Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
  • Karl Zsolt cukrászmester – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
  • Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
  • Szervánszky László cukrászmester – Szent Korona Cukrászda, Soltvadkert
  • Szőke Zoltán cukrászmester – Szőke Cukrászdák, Hódmezővásárhely

Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek.

Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.

Íme a 2022-es Év Bejglije verseny győztesei

Hagyományos diós kategóriában:

  • Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc
  • Ezüstérmes: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd
  • Bronzérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
  • Erika Cukrászda 

Hagyományos mákos kategóriában:

  • Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged

  • Ezüstérmes: Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
  • Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest
    REÖK Cukrászda

Ínyenc kategóriában:

  • Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: MENNYEI AJÁNDÉK – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök

  • Ezüstérmes: PISZTÁCIÁS Bejgli – Molnár Annamária – Füge Bolt és Kávézó, Budapest
  • Bronzérmes: MÁKOS BIRSALMÁS FEHÉRCSOKIS Bejgli – Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
  • Promenád Kávéház 

A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök

Az év Ínyenc bejglije a MENNYEI AJÁNDÉK egy fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgli, melyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került.

(Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület)