Ismét eljön a székely csapat!

A csíkszeredai Tusnád csapata 2009-ben alakult, 2016-ban szerepelt először a Tour de Hongrie versenyén, 2018-ban pedig már új néven állt rajthoz a székely alakulat. A Team Novák ebben az évben hat székely (Novák Ede mellett a rutinos Szilágyi Róbert, illetve négy fiatal, András-Pótsa Péter, Balázsi Lóránt, László Péter és Török Szilárd), két ukrán és egy moldovai kerékpárost tud soraiban.

A szervezők tájékoztatása szerint a csíkszeredai Tusnád Team 2009-ben alakult a kiváló parasportoló, Novák Károly Eduárd kezdeményezésére. Abban az évben három kiemelkedő kerekesünk, a 2005-ös Tour de Hongrie-győztes Lengyel Tamás, a később a Lampre World Tour-csapatában is megforduló Szeghalmi Bálint és Kiss Gergely is a romániai bejegyzésű sort erősítette.

Novák Károly Eduard parasportolóként Európa-bajnok (2005), háromszoros világbajnok (egyszer országúton, kétszer pályán – 2009, 2012, 2013) és paralimpiai bajnok (2012), ő honosította meg Csíkban a kerékpársportot, kontinentális csapatot alakított (amely éveken át az egyetlen romániai bejegyzésű proficsapat volt), és az egészséges sportolók között is több alkalommal dobogós helyen végzett. Az ő nevéhez fűződik a térség egyik legrangosabb sportviadala, a 2007-ben indult Székelyföldi Kerékpáros Körverseny, a Tour of Szeklerland is, amelyre ebben az évben augusztus 6. és 10. között kerül sor. És még valami: Novák Ede – aki napjainkban a Román Kerékpáros Szövetség elnöke – túl a negyvenen is tovább teker, negyvenkét esztendősen bronzérmet szerzett a román időfutam bajnokságon, de rajthoz állt a tavalyi Tour de Hongrie-n is…

A Tusnád csapatának első diadala a francia Aurélien Passeron nevéhez fűződött, aki 2009-ben szakaszt nyert a már említett Székely Körversenyen. A Tusnád az évek során nyert Román Körversenyt (Matija Kvasina, 2012), CET Miskolc Nagydíjat (Lovassy Krisztián, 2012) és Szerb Körversenyt (Ivan Sztevics, 2013) is, ami közben megfordult az együttesben a magyar londoni olimpikon, Lovassy Krisztián is, számos remek eredménnyel előrukkolva.

Tíz esztendő után váltott nevet a csíkszeredai csapat, amely 2018 óta Team Novák néven fut tovább, őrizve az eddig felépített hagyományokat. A csapatnál maradt a Tusnád gerincét alkotó székely sor mellett a moldovai Tanovitchii is, három ukrán kerékpáros csatlakozott hozzájuk, elsősorban a hegyes-dombos versenyekre gondolva. Kifejezetten jól sikerült az első esztendő, hiszen Novák Ede csapata Nicolae Tanovitchii révén megnyerte a Székely Körversenyt, méghozzá úgy, hogy a gárda négy szakaszgyőzelmet is bezsebelt, de a csapat Andrij Bratascsuk révén a Magyar Körversenyen is szakaszgyőzelemig jutott: Hajdúszoboszlón az ukrán légiós a nap szökését koronázta az etapsikerrel.

A Team Novák fő célja erre az esztendőre is jó szereplés „hazai pályán”, a Székely Körversenyen, no és nálunk, a Magyar Körversenyen.

Az idei Tour de Hongrie 2019. június 11-én kezdődik, az első kategóriás nemzetközi verseny mezőnye június 16-án ér célba, húsz csapat 140 kerékpárosa a hat nap során összesen 890 kilométert teljesít majd.

A Tour de Hongrie csapatai 2019-ben

Cofidis (FRA)

Androni-Giocattoli Sidermec (ITA)

Israel Cycling Academy (ISR)

Neri Sottoli-Selle Italia-KTM (ITA)

Tarteletto-Isorex (BEL)

Kometa Cycling Team (ESP)

EvoPro Racing (IRL)

Bike Aid (GER)

Team Coop (NOR)

Dukla Banská Bystrica (SVK)

Team BridgeLane (AUS)

Differdange-GeBa (LUX)

Sparta Praha (CZE)

CCC Development Team (POL)

Adria Mobil (SLO)

Elkov-Author (CZE)

Szerbia válogatottja (SRB)