Ismét megrendezték a Motorsport World Expot – fotók

A kölni vásárváros egyik nagy pavilonjában ismét megtartották a Professional Motorsport World Expo-t. November 15-17. között az autósportban tevékenykedő szakemberek, beszállítók, alkatrészgyártók, fejlesztők és a felszerelések forgalmazói talákoztak. Több, mint 250 kiállító képviseltette magát a rendezvényen.

Az AP Racing cég a standján a nagy túraautók (GT), a 24 órás futamokra (Le Mans) tervezett karbon és acél féktárcsái mellett a Formula 1-es kuplungját is bemutatta. A kisméretű karbon szerkezeteket tíz Forma 1-es csapat használta 2016-ban és idén is.

A mai versenykormányok már a kezelőszerveket is tartalmazzák, ahogy az elektronikát, az autó „agyát” is sokszor. A BF1 Systems jóvoltából a látogatók a kezükbe vehették az Aston Martin, a Ferrari és a Marussia F1-es kormányát, pont azt amellyel száguldott a 2013-as és 2014-es év két pilótája.

A szakmai előadásokból naponta 5-6 hangzott el idén is két teremben. Ennek kapcsán az új Porsche 911 GT3 kiemelendő, amely megtartotta eredeti formáját, közben a benne rejlő technika már lassan-lassan vetekszik egy űrhajóéval. A híres sportjármű vételára (192 ezer euro) meglehetősen borsosnak tűnik, de a pályaautók vevőinek vagy bérlőinek ez már megszokott.

A karosszéria nagyobb darabjaitól kezdve az apróbb, kormányelemekig méretre vágják a karbonlapokat, hogy erős és könnyű legyen. Nem mellesleg nagyon is dekoratív a karbonszálak látványa. Az idei show-n több cég képviseltette magát „karbonügyileg”. Meg kell említenünk a Capricorn és Reverie cégeket, amelyek felsőfokon dolgoznak a kompozitokkal.

A rendezvény része volt a szerda esti díjkiosztó. A meghívottak között voltak mérnökök, csapattagok, kiállító-forgalmazó és sajtómunkatársak is.

 

Kilenc kategóriában adtak át díjat:

Az Év versenyautója: M-Sport Ford Fiesta WRC

Az Év Motorsport csapata: Jackie Chan DC Racing

Az Év motorja: Mercedes-AMG M08 EQ Power+ 1.6-liter V6 (Formula 1, AMG Mercedes)

Az Év mérnöke: Chris Williams, rallye vezetőmérnök, M-Sport

Az Év motorsport létesítménye: Thermal Club, Palm Springs

Az Év technológiája: Bosch CAS-M3 ütközési elkerülési rendszer

Az Év bajnoksága: Formula E

Az Év ifjú brit rallyversenyzője: Ewan Tindall

Kiemelkedő hozzájárulás a Motorsporthoz: Giampaolo Dallara, Dallara

 

Sződy Zsolt Fotóalbuma:

Motorsport World Expo 2017

Fotók: Sződy Zsolt