Itthon is napirendre kerül a teljesítményalapú segítségadás

Az amerikai úszószövetség mentőövet dobott a nehéz helyzetbe került kluboknak.

Pénz áll a házhoz több mint 300 olyan amerikai úszóklubnál, amelyek anyagi helyzete a koronavírus járvány miatt megrendült – írta az SzPress Hírszolglat. Az Amerikai Úszószövetség (USA Swimming) mentőakciója egyelőre csak a működő egyesületek körülbelül egytizedét húzza ki a csávából, de a rendelkezésre álló összeg felosztásáról rendelkező alapítvány elnöke szerint a segítségadásnak ez csak a kezdete volt. Az SzPress Hírszolgálat a SwimSwan.com szakportál elmúlt hétvégi kiadásából értesült arról, hogy ezen a héten 317 klub részesül adományban, azaz vissza nem térintendő pénzügyi segítségben, amelynek teljes összege közel másfél millió – egészen pontosan 1.482.952 – dollár. Noha a segélycsomag átlagos összege csupán 4700 dollár, akad olyan „jegyzett” klub, ahol ez is számít, és ideig-óráig megoldást jelent.

Az adomány összege 50 százalékkal nagyobb annál, amennyit az USA Swimming – látva a klubok és a tagszervezetek vergődését – már áprilisban kilátásba helyezett. A pályázat első körében azokat részesítették előnyben, ahol a koronavírusjárvány a legtöbb veszteséget okozta, és a működésképességet is veszélybe sodorta.

A klubok számára reményt jelent, hogy az adományozás kezdetével egyidőben az amerikai szövetség vagyonkezelő alapítványa máris további 1.5 millió dollárt helyezett letétbe, amelyre június közepétől lehet pályázni. Azok a klubok is újabb kérelmet nyújthatnak be, amelyek már az első körben is pénzhez jutottak, de az csak tűzoltással ért fel.

Pályafutásokat mentenek meg

Mindannyiunkban, akik az eddig befutott, minden részletre kiterjedő támogatási kérelmeket tanulmányozták, világossá vált, hogy a segélyre égető szükség van – hangsúlyozta Dr. Cecil Gordon az USA Swimming Alapítvány igazgatótanácsának elnöke. – A szövetségtől megkaptuk a szükséges felhatalmazást arra, hogy a klubok segítségére siethessünk. A küldetésünket teljesítve most sportolói pályafutásokat menthetünk meg, biztosítva, hogy a bajnokaink újra felépíthessék magukat.

A háromezernél is több klubot tömörítő USA Swimming másfél millió dolláros adománya mellett minden eddiginél nagyobb szükség van az önállóan gazdálkodó regionális szervezetek segítségére is, amelyek a most nyilvánosságra hozott adatok szerint 5.9 millió dolláros segélycsomagot állítottak össze.

Itthon se rózsás a helyzet

A hazai klubok helyzetét sem lehet rózsásnak nevezni, a működési költségek mindenkit érintő 20 százalékos csökkentése több helyen máris megszorításokhoz vezetett, és a büdzsé újtervezését feltételezi – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke. – Már korábban azt kértem a régióvezetőinktől, hogy vegyék fel a területükhöz tartozó tagszervezettekkel a kapcsolatot, tudják meg, hogy hol indulhattak el újra a versenysportolók edzései, mi a helyzet az utánpótlás eddig erős bázisát jelentő tanfolyamokkal, mennyire emelkedtek meg az uszodahasználat árai és más kiadásaik összege. Rövidesen 140 kisebb és nagyobb tagszövetségünk jelenlegi helyzetét, terveit és gondjait demonstráló dokumentumot tanulmányozhatunk, ezután láthatunk hozzá olyan tervek elkészítéséhez, amelyek reményeink szerint pénzforrásokat nyithatnak meg. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy az amerikaiakhoz hasonlóan adományozzunk, de a sportágunk értékeinek megóvásáért minden követ meg fogunk mozgatni. Az elsődleges feladat most a magyar úszósport eredményességének fenntartása, hogy jövőre az olimpián is érmekkel büszkélkedhessen” – hangsúlyozta a szövetség első embere.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

fotó: MTI