Juan Antonio Samaranch: „Célozzák meg az olimpiai rendezést!”

Juan Antonio Samaranch vasárnap a budapesti öttusa világkupa-verseny kapcsán hazánkban járt, ez alkalomból találkozott a Magyar Olimpiai Bizottság új vezetőivel, Gyulay Zsolt elnökkel, Fábián László főtitkárral, és régi jó barátjával, Schmitt Pál NOB-taggal, a MOB tiszteletbeli elnökével, valamint jó néhány hazai sportági vezetővel.

A Magyar Olimpiai Bizottság hétfői beszámolója szerint sok közös témájuk volt, hiszen az olimpia, az olimpizmus mindannyiuk közös szenvedélye, de sok szó esett például a Formula 1-ről is, hiszen Samaranch évtizedekig vállalt aktív szerepet a spanyol verseny szervezésében, míg Gyulay Zsolt a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója is.

Samaranch a Nemzetközi Öttusa Szövetség első alelnökeként, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság régi-új alelnökeként (aki május 20-án foglalja el ismét az alelnöki széket) nagyon jó véleménnyel van a MOB munkájáról, sőt, úgy gondolja, minden feltétel adva van ahhoz, hogy fővárosunk olimpiát rendezzen.

A Magyar Olimpiai Bizottság jól látható, felfelé ívelő görbén halad, ami abból is látható, hogy nagyon sok új sportlétesítmény épül Magyarországon

– nyilatkozta a MOB médiacsapatának Juan Antonio Samaranch.

Kevés olyan ország van, ahol ennyire lelkiismeretesen viselik az olimpiai mozgalom gondját. Most már egyetlen dolog van csak hátra: célozzák meg az olimpiai rendezést. Önökben megvan ehhez a szenvedély, a tapasztalat, a megfelelő sportdiplomácia, és a kormányzás is sportvezérelt – kevés olyan ország van az öreg kontinensen, amely alkalmasabb lenne az olimpia megrendezésére, mint Magyarország. Ami az olimpia jövőjét illeti: nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt a tradíció és az újítások között, de keményen dolgozunk rajta, mert a sikerhez a régi és az új tökéletes kombinációjára van szükség. Nagyon optimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy a fiatalság inspirációra lel az olimpiai mozgalomban.

Samaranch ugyan hétfőn elutazott Budapestről, ám egy, az öttusa sportág jövőjével kapcsolatos nagyon fontos döntést már vasárnap meghozott a sportág új, ötödik, a lovaglást helyettesítő sportágának kiválasztására életre hívott, 21 tagú munkacsoport. A javaslatot továbbították a UIPM végrehajtó bizottságának, amely hétfőn ülésezik Budapesten, és a nemzetközi szövetség korábbi tájékoztatása szerint a végső döntést is meghozza.

Klaus Schormann, a Nemzetközi Öttusa Szövetség elnöke a MOB kérdésére válaszolva elmondta, fényesen látja a sportága jövőjét:

A párizsi olimpiát követően új alapokra helyezzük a sportágat, az elmúlt hónapokban rengeteget dolgoztunk azért, hogy Coubertin sportja új utakat találjon és fejlődhessen. 2024 után új fejezet kezdődik, és hiszem, hogy 110 év után megtettük, amire szükség volt, hogy a sportág előre lépjen. Ám addig is van dolgunk, például született egy nyilatkozat arról, hogy 2024-ben Budapest szeretné megrendezni a párizsi olimpiát megelőző utolsó kvalifikációs eseményt, a világbajnokságot. A sportágnak nagy hagyományai vannak az országukban, rendeztek jó néhány remek eseményt, úgyhogy, ha minden követelménynek megfelelnek, jó esélye van a városnak arra, hogy elnyerje a világbajnokság rendezési jogát.

A két rangos sportvezető a díszvacsora során találkozott az öttusasport hazai vezetőivel, az olimpiai bajnok Vörös Zsuzsannávaldr. Simóka Beátával, a szövetség főtitkárával, Gallai Istvánnal, valamint a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökével, dr. Kamuti Jenővel.

Az eseményről készült videó itt tekinthető meg:

fotó: MOB/Szalmás Péter; videó MOB/Bodaki Márk