Kazany városa ad otthont a 2022-es Speciális Olimpia Téli Világjátékoknak

Döntött a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség (SOI). Az oroszországi KAZANY városa rendezi 2022. január 22. és 28. között a Speciális Olimpia Téli Világjátékokat.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség hétfői közlése szerint az előzetes jelentkezések alapján 108 országból, több mint 2000 sportolót regisztráltak már a világeseményre. A soron következő Téli Világjátékokon hazánkat 28 sportoló és az őket felkészítő szakemberek képviselik. A magyar delegáció 42 fősre tervezett. A magyar speciális olimpikonok 5 sportágban: alpesi síben, floorballban, gyorskorcsolyában, hófutásban és műkorcsolyában állnak rajthoz. A küldöttségek név szerinti nevezését a későbbiekben kell majd leadni.

Tatárföld fővárosa tárt karokkal várja a delegációkat.

KAZANY, több mint 1,2 milliós népességével Oroszország tíz legnépesebb városa közé tartozik.  Oroszország egyik legrégibb települése, Szamara mellett a középső-volgai régió fontos kulturális, oktatási, politikai, gazdasági és sportközpontja.

A 2013-as Universiade nagy fejlődést hozott a város életébe. Sok új sportlétesítmény épült, melyeket a 2015-ben megrendezett FINA világbajnokságra továbbfejlesztettek. A 2018-as oroszországi labdarúgó vb-én a város egyik stadionjában is rendeztek mérkőzéseket.

Eredetileg Svédország rendezte volna a 12. Speciális Olimpia Téli Világjátékok versenyeit, 2021. február 2. és 13. között. A svéd kormány azonban nem tudta biztosítani a korábban megbeszéltek szerinti összeget, így a szervező bizottság elállt a nagyszabású globális sportesemény megvalósításától. Ez a hír akkor nagyon érzékenyen érintett több ezer értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott sportolót, valamint az őket felkészítő edzőket.

Az 1968-ban alapított, washingtoni székhelyű Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség (SOI) tavaly december óta kereste megfeszített munkával az új helyszínt és több fordulós tárgyalássorozatot követően voksolt Kazany városára.

“Büszke vagyok a sportolókra, hogy egy pillanatig sem adták fel, küzdenek és hajtanak a vágyott cél, a Világjátékokon való szereplés felé.”

„Nagyon örülünk, hogy megtudtuk, melyik város rendezi a soron következő Téli Világjátékokat. Kiváló helyszín lesz Kazany. Jó adottságokkal bíró sportváros, többször bizonyította, hogy professzionális körülményeket tud biztosítani. Sportolóink igen fegyelmezetten készültek eddig is. Az egy éves csúszás ellenére. Az elmúlt hónapokban, a karantén alatt nem a megszokott és előre eltervezett ütemben és helyeken tudtak edzeni, de kreativitásuk és elkötelezettségük nem ismert határokat.

(Lengyel Lajos a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöke, fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs)

A járványügyi korlátozások enyhítése óta azonban többen visszatérhettek a sportpályákra, csarnokokba. Büszke vagyok a sportolókra, hogy egy pillanatig sem adták fel, küzdenek és hajtanak a vágyott cél, a Világjátékokon való szereplés felé. Nagy köszönettel tartozunk az edzőknek és szakágvezetőknek, akik erő felett teljesítenek és a nehéz helyzetben is megmutatták, hogy mennyire fontos számukra a munkájuk, tanítványaik mindenben számíthatnak rájuk.

A következő hónapokban nagyon sok feladatunk lesz. Válogatóversenyeket, edzőtáborokat kell szerveznünk a sportolóknak és hamarosan a név szerinti nevezéseket is le kell adni a nemzetközi szövetségnek.

Kollégáimmal azon dolgozunk, hogy felkészült és lelkes delegációval indulhassunk a másfél év múlva esedékes Világjátékokon.” – mondat el Lengyel Lajos a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöke.

A magyar speciális olimpikonok a legutóbbi, 2017-es grazi Világjátékokon 13 arany, 6 ezüst és 9 bronzérmet szereztek.