Kedden rajtol a Tour de Hongrie

 

6 nap, 120 kerékpáros, 750+1 kilométer.

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Tour de Hongrie egy több mint kilenc évtizedes múltra visszatekintő nemzetközi országúti kerékpárverseny, a legnagyobb magyar kerékpárverseny, az ország nemzeti körversenye. Az első Tour de Hongrie-t 1925-ben rendezték meg, az évek során háborúk, politikai rendszerek és más kihívások miatt hosszabb időszakokon át is szünetelt a verseny, az idei lesz a 38. kiírás.

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, ahol kerékpárkultúra van, ott lennie kell kerékpársportnak is.
Fontos, hogy legyenek itthon komoly, nemzetközi szintű versenyek. Soha ilyen erős mezőny Magyarországon nem volt kerékpárviadalon” – hangsúlyozta, s kiemelte, a leghíresebb résztvevő csapat az Asztana lesz, a kazah együttes pályakerékpárosaival indul. Hozzátette, a Tour de Hongrie azáltal is hozzájárulhat a hazai kerékpársport fejlődéséhez, hogy környező országok körversenyeire meghívást fognak kapni magyar együttesek.

Bízik abban, hogy néhány év múlva lesznek olyan magyar versenyzők és csapatok, akik, amelyek a legerősebb versenyeken is részt vehetnek – mondta Révész Máriusz.

Eisenkrammer Károly, a verseny főszervezője elmondta, hogy több, mint 30 országból érkezik versenyző. A meghívót klubok közül várhatóan 20 áll majd rajthoz, lesz közöttük hat magyar együttes, egy válogatott, egy prokontinentális és 11 kontinentális csapat. Hozzátette, a rajtok és a befutók helyszínein is kísérőprogramok várják a nézőket.

A TdH főszervezője elmondta, hogy az elmúlt években sok pozitív visszajelzést kapott a csapatoktól a biztosítással kapcsolatban, és a rendőrség idén az eddigieknél is komolyabban készül. A későbbi cél az, hogy 2018-ban az Eurosport közvetítésében kiváló aszfaltminőségen, gyönyörű tájakon zajló viadalt láthassanak a tévénézők, öt év múlva pedig a sportág legnagyobb sztárjai is részt vegyenek a versenyen.

Eisenkrammer Károly bemutatta a Tour de Hongrie trikóit.

A szakaszok egyéni eredményeinek díjazása mellett több külön versenyt is értékelnek az országúti körversenyeken. Az összetett (valamennyi szakasz összeadott időeredményei alapján) legjobb egyéni versenyzője a sárga mezt viselheti, díjazzák az összetettben legjobb csapatot is. Ugyancsak az összetett időeredmények alapján talál gazdára a legjobb 23 évnél fiatalabb kerékpárosnak járó fehér mez, illetve a legjobban szereplő magyar versenyzőnek járó celeste-kék mez. A szakaszok során kijelölt gyorsasági részhajrákon, illetve a befutóknál megszerzett pontok alapján hirdetik ki a gyorsasági pontverseny legjobbját, aki a zöld mezt húzhatja fel. A szakaszokon kijelölt hegyi hajrákon gyűjtött pontok alapján a hegyi pontverseny legjobbja kapja a piros mezt.

A csütörtöki sajtótájékoztató, Szalontay Sándor is részt vett. A magyar kerékpáros célja a tavalyi győztes idejének megjavítására törekszik a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny jövő keddi, szombathelyi prológján.

Idén erősebb lesz a mezőny, több olyan országúti sprinter is lesz, aki megszoríthat vagy akár le is győzhet a prológon. Ezért mindenképp jobb időre lesz szükségem, ha idén is fel akarom venni a sárga trikót” – hangsúlyozta a csütörtöki sajtótájékoztatón a pályakerékpáros Szalontay, aki a Dr. Bátorfi Agria-KTK színeiben vesz részt a viadalon, és tavaly 1:05.31 perc alatt teljesítette az egyéni időfutamot.

Húsz-negyven másodperces terheléshez és persze pályához vagyok szokva, bár ez időben közelít hozzá. Az biztos, hogy az enyém lesz a legnagyobb végsebesség, de a rajtban fél másodperc benne maradhat, mert nem indulhatok olyan intenzitással, mint a pályán szoktam, egy országúti kerékpár azt nem bírná ki” – tette hozzá.

Az összetett győzelemre esélyes magyarok közül Lovassy Krisztián egészségügyi problémákkal küzd. A Team Differdange-Losch kerekese az MTI kérdésére elmondta, kezdődő tüdőgyulladást diagnosztizáltak nála, ám mindenképpen rajthoz áll a viadalon.
A felkészülésem jól sikerült, ez az idei fő versenyem, így akármit mondanak, rajthoz állok. A szakaszok nem túl hosszúak, és az is kedvez nekem, hogy a szombati királyetapnál nem hegyi befutó lesz. A lábaim rendben vannak, bízom benne, hogy levegőt is fogok kapni rendesen” – fejtette ki Lovassy.

A Magyar Körverseny június 27-én Szombathelyen rajtol, a 20 csapat 120 kerékpárosából álló nemzetközi mezőny a
Keszthely, Zalaegerszeg, Velence, Siófok, Paks, Cegléd, Karcag, Miskolc, Jászberény útvonalon 751 kilométer megtéve érkezik el július 2-án Budapestre, a Hősök terére.

A program:
június 27., kedd – prológ, egyéni időfutam, Szombathely, 1 km
június 28., szerda – 1. szakasz, Keszthely-Zalaegerszeg, 145 km
június 29., csütörtök – 2. szakasz, Velence-Siófok, 138 km
június 30., péntek – 3. szakasz, Paks-Cegléd, 178 km
július 1., szombat – 4. szakasz, Karcag-Miskolc, 177 km
július 2., vasárnap – 5. szakasz, Jászberény-Budapest, 112 km

Tour de Hongrie a DigiSport-on, az M4 Sport-on és az Origo-n

A televízióban a versenyről minden nap élőben közvetít a DIGI Sport, az interneten pedig az Origo Sport, esténként pedig az M4 Sport sugároz 25 perces összefoglalót a nap eseményeiről.

Június 27., kedd (prológ, Szombathely)
16:00–19:00: DIGI Sport 2 és Origo Sport (élő)
22:40: M4 Sport (összefoglaló)

Június 28., szerda (1. szakasz, Keszthely–Zalaegerszeg)
14:45–19:00: DIGI Sport 1 és Origo Sport (élő)
22:30: M4 Sport (összefoglaló)

Június 29., csütörtök (2. szakasz, Velence–Siófok)
14:45–19:00: DIGI Sport 1 és Origo Sport (élő)
23:55: M4 Sport (összefoglaló)

Június 30., péntek (3. szakasz, Paks–Cegléd)
13:30–19:00: DIGI Sport 1 és Origo Sport (élő)
22:35: M4 Sport (összefoglaló)

Július 1., szombat (4. szakasz, Karcag–Miskolc)
12:45–18:00: DIGI Sport 1 és Origo Sport (élő)
22:45: M4 Sport (összefoglaló)

Július 2., vasárnap (5. szakasz, Jászberény–Budapest)
14:30–18:00: DIGI Sport 1 és Origo Sport (élő)
22:30: M4 Sport (összefoglaló)

Az eseményekről összefoglalót olvashat a viadal hivatalos honlapján (tdh.hu), ahol a szakaszokon készült fotókat és az eredménylistákat is megtalálod majd. Érdemes a verseny Facebook-oldalát is böngészgetni, a legfrissebb információkat itt találhatod majd!

Sportmenü (Kárpáti Balázs) fotóalbuma

fotók: Sportmenü / Kárpáti Balázs

Vélemény, hozzászólás?