Kettős magyar arany a rangos nemzetközi versenyen

A kadetek versenyét rendezték csütörtökön a helsingborgi Presidents Cupon, ahol Márton Vivivana és testvére, Luana is több pontkülönbséges győzelmet aratva állhatott dobogó legfelső fokára.

A Magyar Taekwondo Szövetség hivatalos honlapjának közlése szerint a tavalyi kadet Európa-bajnokságon diadalmaskodó Márton Viviana (51 kg) a nyolcaddöntőben kezdte meg szereplését a svédországi, rangos nemzetközi tornán. A dél-koreai Gwak ellen két menetet töltött csupán a páston és nyert 31-8-ra, pontkülönbséggel idő előtt befejezve a meccset. Jöhetett az orosz Romacsenko, őt is két menet alatt, 27-5-re intézte el és készülhetett az elődöntőre. A török Taskin sem tudta Viviana útját állni. Az elődöntőt 36-6-tal (a második menet végén ismét pontkülönbséggel) abszolválta.

A fináléban az orosz Bannova az elején még tartotta a lépést, de már az első pihenőre 12-10-es magyar vezetéssel mehettek szusszanni a fiatalok. A második menet után már 21-15 volt Viviana javára az állás. A záró másfél percben kevés pont született, 23-17-es győzelmével pedig Vivana a súlycsoport legjobbjának bizonyult.

Márton Luana (47 kg) idő előtt befejezte a Voigt elleni első mérkőzését és pontkülönbséges, 26-4-es győzelmet aratott a német felett. Ezzel a legjobb tizenhat között találta magát. Nyolcaddöntős mérkőzése sem ment végig, a második menet után 33-2-es vezetésnél a magyar lányt hirdették ki győztesnek a horvát Jelid legnagyobb bánatára. Az orosz Tsaranovával mérkőzött a negyeddöntőben. A második menetet követően, 17-7-es magyar vezetésnél Luanát hosszasan ápolták, de vissza tudott menni a pástra. Növelte fórját, végül pedig 22-10-es győzelmet aratva jutott az elődöntőbe.

A görög Styliani ellen gyorsan magához ragadta az irányítást és 10-5-re vezetett az első másfél percet követően a fináléba kerülésért rendezett mérkőzésen. Az ötpontos fór megmaradt a második szünetre is, 16-11-gyel vágtak neki az utolsó 90 másodpercnek. Ezt megtartotta, sőt még egyet rápakolt és 21-15-ös sikerével aranyért léphetett pástra.
Az orosz Alekszejeva szerezte az első pontot a döntőben, de gyorsan jött a fordítás és az első menet után már 9-7 volt Luana javára. Az utolsó felvonásra 13-8-as magyar vezetésről indultak neki a felek, ahol már nem engedte közel az oroszt és végül 17-8-ra megnyerve a döntőt duplázta meg a Márton-aranyak számát Helsingborgban.

A Presidents Cup pénteken zárul, amikor a juniorok között Salim Omarnak szurkolhatunk.

 

fotók: Magyar Taekwondo Szövetség