Kialakult a magyar csapat kerete a ritmikus gimnasztika Eb-re

Kialakult a ritmikus gimnasztikázók Európa-bajnokságán indulók névsora, a top Eb-n Pignicki Fanni, a junior egyéni versenyben Borda Korinna, Ákoshegyi Eszter és Locke Szonja képviseli Magyarországot, a felnőtt együttes kéziszercsapat tagjai pedig Katona Hanna, Wehovszky Vivien, Borsányi Patrícia, Németh Virág, Földi Cintia és Kovács Jázmin.

A hazai szövetség hátfői közlése szerint Deutsch-Lazsányi Erika, az MRGSZ Technikai Bizottságának elnöke elmondta, hogy a június 1-3. között megrendezésre kerülő guadalajarai 34. Európa- bajnokságon felnőtt egyéniben a top Eb-n való szereplésre Pigniczki Fanni szerezte meg az indulás jogát, ahol a 24 legjobb felnőtt egyéni rg-s méri össze tudását 16 ország részvételével. A megmérettetés egyben kvalifikációs viadal is az Európa Játékokra, amelyre a 12 legjobb sportoló szerzi meg a versenyzési jogot.

Junior egyéniben Borda Korinna karikával, buzogánnyal és szalaggal lép szőnyegre, míg Ákoshegyi Eszter karikával, labdával és buzogánnyal versenyez, Locke Szonja pedig labdával és szalaggal mutatkozik be a kontinensviadalon.

A felnőtt együttes kéziszerválogatott hat fővel utazik, a csapatot Katona Hanna, Wehovszky Vivien, Borsányi Patrícia, Németh Virág, Földi Cintia és Kovács Jázmin alkotja.

A juniorok nyolc gyakorlatot mutatnak be, de csak a hat legjobb gyakorlat pontszámát adják hozzá a felnőtt együttes kéziszercsapat összpontszámához, és így alakul ki az országok rangsora.

Deutsch-Lazsányi Erika, vezetőedző, Technikai Bizottság elnök, MRGSZA felkészülés hivatalosan novemberben kezdődött, és a négyfős egyéni válogatott egyenlő esélyekkel indult az Eb-n való szereplés jogáért. Az első éves Juhász Anna novemberben elég komoly sérülést szenvedett, rehabilitációja jelenleg is zajlik, így ő kiesett a versenyből. A Váray Míra, Pigniczki Fanni, Kis Alexandra trió közül kellett dönteni, hogy ki a legjobb, és jelenleg a Fanni a legösszeszedettebb, Mírát és Szandit hullámzások jellemezték az egész felkészülés alatt. Nagyon fontos ez a verseny számunkra, ugyanis ez az Európa-bajnokság az utolsó kvalifikációs színtere az Európa Játékoknak. Két részletben kvalifikálunk, először a budapesti Eb-ről kellett bejutni a spanyolországi Top 24-be, köszönhetően Kis Alexandrának ez sikerült is, és innen pedig Európa Játékokra, ahova a legjobb 12 kerül ki. Az Eb-re való kijutás szempontjából nem volt helye annak, hogy bármilyen szempontból is figyelembe vegyük, ki volt a kvótaszerző erre a Top Eb-re, természetesen, mint nevelőedző elmondtam a lányoknak, hogy a kvótaszerző Kis Alexandra prioritást élvez, de amennyiben bárki más letornázza, akkor más fog indulni, mert nekünk a legfelkészültebb és a legcéltudatosabb sportoló kell, hiszen az Európa Játékokra tovább kell jutni. Ebben a mentális és fizikális harcban is a Fanni volt a legösszeszedettebb, és a versenyek is azt mutatták, hogy ő tudott a legjobb arányban pozitív plusz gyakorlatokat csinálni. Büszke vagyok arra, hogy jó hangulatban, teljesítmény alapon tudtunk dönteni. Mírának és Szandinak május 1-jével elkezdődött a vb-felkészülés, gyakorlataikat is arra próbáljuk átállítani, edzésben teljesen le is váltak a Fanniról, ugyanis nála már csak csinosítgatás van, tudását próbáljuk maximalizálni, az utolsó simításokat végezzük, és mindemellett még most érettségizik is.