Kilenc magyar döntős a szombathelyi torna vk-n!

Szenzációsan teljesítettek a magyar tornászok a szombathelyi Challenge Világkupa selejtezőiben, a mieink összesen kilenc döntőt szereztek. A nap legeredményesebb magyar tornászai: Makra Noémi (gerenda, talaj), Schermann Bianka (felemáskorlát, talaj) és Vecsernyés Dávid (lólengés, talaj) voltak, akik két-két szeren jutottak a legjobbak közé.

A torna vk hazai sajtócsapatának közlése szerint a selejtezőkkel megkezdődött a Hun Challenge World Cup – Torna Világkupa. A háromnapos megmérettetésnek a szombathelyi Arena Savaria ad otthont. A magyar csapat minden idők egyik legjobb selejtezőbeli eredményét érte el a hazai Vk-t tekintve, hiszen összesen kilenc finálét szerzett. Az élete első Világkupáján szereplő Schermann Bianka felemáskorláton 13.750 ponttal az első helyen, emellett talajon negyedikként (12.850) került be a legjobbak közé. Makra Noémi gerendán szintén az első pozícióból (13.250), talajon pedig ötödikként (12.750) jutott döntőbe. Ugrásban Bácskay Csenge hetedik (13.275) lett a selejtezőben, ugyanezen a szeren Székely Zója elsőszámú tartalék (13.050).

A férfiaknál Vecsernyés Dávid is két fináléba kvalifikálta magát. Az Eb-bronzérmes nyújtón az ötödikként (13.700), míg lólengésben a hetedikként (13.800) lett döntős. Talajon, az első felnőtt Világkupáján szereplő Mészáros Krisztofer 13.950 ponttal negyedikként jutott a döntőbe. Gyűrűn az amerikai-magyar kettősállampolgárságú Ryan Macleod Sheppard 13.300 ponttal, hatodikként lett finalista, míg Tomcsányi Benedek második számú tartalék ezen a szeren (12.850).

A szombathelyi Hun Challenge World Cup szombaton és vasárnap a döntőkkel folytatódik. A finálék mindkét napon délután 15:00 kor kezdődnek. (A selejtezők részletes eredménysora elérhető: 

http://matsz.hu/eredmenyek/torna/2019/2019-09-06_hungarian_world_challenge_cup/wch_szombathely_2019_magq.pdf – férfiak;

http://matsz.hu/eredmenyek/torna/2019/2019-09-06_hungarian_world_challenge_cup/wch_szombathely_2019_wagq.pdf – nők)

Schermann Bianka: Első Világkupám ez a mostani, és nem tudtam mire számíthatok. Felemáskorláton nem ez volt a legerősebb gyakorlatom, mégis az első helyen végeztem. A döntőben egy új elemet is be szeretnék mutatni. Talajon csináltam egy olyan kötést, amit nagyon kevesen: egy dupla szuplé kontra szaltót. A fináléban a gimnasztikáimra kell jobban odafigyelnem majd.

Makra Noémi: A gerendának kifejezetten örülök, hogy ilyen jól sikerült. Egyre magabiztosabb vagyok ezen a szeren. Kihoztam magamból a maximumot, de talajon pontosítani kell. Az anyagerő megfelelő, a kivitelben kell javítani.

Vecsernyés Dávid: A lólengés gyakorlatom nagyon jól sikerült, bíztam benne, hogy ez elegendő lesz a döntőhöz. A nyújtón több hiba is volt. A döntőre remélem, összerakom a nehezebb gyakorlatomat.

fotó: MATSZ/Freschli József