Komoly változások a motorosoknál

A motorosok között az összetettben eddig vezető Adrien van Beveren nagyot bukott és kiesett, míg a második Kevin Benavides eltévedt egy szakaszon, így a Dél-Amerikában zajló 40. Dakar-rali 10. szakaszát Matthias Walkner nyerte, s az összetettben is az élre állt.

A verseny honlapja szerint a francia Van Beveren mindössze 3 kilométerrel a gyorsasági vége előtt esett hatalmasat, s ugyan megpróbált továbbmenni, ám fajdalmai miatt képtelen volt a versenyzésre. Van Beverennek eltört a jobb kulcscsontja, illetve a mellkasa és a gerince is megsérült.

Az argentin Benavides kiváló tempóban haladt sokáig, a legjobb részidővel állt, amikor egy ponton eltájolta magát, s végül közel 50 perc hátránnyal ért be az új éllovas osztrák Walkner mögött.

Dési János, az egyetlen versenyben lévő magyar még nem ért célba.

A Salta és Belén közötti 797 kilométeres etapon – melyből 373 km volt gyorsasági – az autósoknál egyelőre csak a címvédő francia Stephane Peterhansel, Jean Paul Cottret duó teljesítette a távot.

Eredmények:

10. szakasz, Salta-Belén, 797 km (ebből gyorsasági: 373 km)

autósok:
1. Stephane Peterhansel, Jean Paul Cottret (francia, Peugeot) 4:43:46 óra

motorosok (28 célba érkező):
1. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 4:52:26 óra
2. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 11:35 perc hátrány
3. Gerard Farres Guell (spanyol, KTM)16:21 p h.

Összetettben:
1. Walkner 32:21:03 óra
2. Joan Barreda Bort (spanyol, Honda) 39:42 p h.
3. Kevin Benjavides (argentin, Honda) 41:23 p h.

A mezőny Perun, Argentínán és Bolívián halad keresztül, 9000 kilométert teljesít, és a végig versenyben maradók 14 szakasz után szombaton az argentínai Córdobában érnek célba. A viadal szerdán 746 kilométert tesz meg a Belén-Fiambalá-Chilecito útvonalon.

(MTI)