Kovács Zsófia és Böczögő Dorina arany-, Vecsernyés Dávid ezüstérmet szerzett a hazai világkupán!

A vasárnapi szerenkénti finálékkal zárult Szombathelyen a Swietelsky Hun Challenge World Cup, a világkupa-sorozat magyarországi állomása. Kovács Zsófia gerendán, Böczögő Dorina talajon nyert aranyérmet, Vecsernyés Dávid pedig nyújtón szerzett ezüstérmet.

A Magyar Torna Szövetség vasárnapi beszámolója szerint magyar szempontból a vasárnapi volt a szerenkénti finálék sűrűbb napja: míg válogatottunkból szombaton Boncsér Krisztián szerepelt (talajon a 4. helyen végzett), vasárnap Kovács Zsófia gerendán, Böczögő Dorina talajon, illetve Vecsernyés Dávid nyújtón mutathatta be gyakorlatát. Mivel Böczögő és Vecsernyés az első, Kovács a harmadik helyen kvalifikálta magát a fináléba, így aztán abban is lehetett reménykedni, hogy az előző évhez hasonlóan most is tapsolhat magyar dobogósoknak a közönség.

Vecsernyes_David01_nyujto_Torna_vk2018

A női versenyben köszönthették a drukkerek az első magyar versenyzőt: gerendán Kovács Zsófiát ötödikként szólították. Kovács igen szép – és vastapsot arató – gyakorlatot mutatott be, teljesítményét a pontozók 12.750-re (nehézség: 5.200, kivitel: 7.550) értékelték. Ezzel a magyar tornásznő átvette a vezetést, és végig meg is őrizte első helyét, megszerezve az aranyérmet! Kovács 2017-ben ezüstérmes volt ezen a szeren a szombathelyi viadalon. Ez a dunaújvárosi tornásznő második világkupa-aranyérme gerendán felnőtt karrierje során: 2016-ban Cottbusban tudott győzni.

Boczogo_Dorina01_Torna_vk2018

Talajon Böczögő Dorina volt az egyetlen a pénteki selejtezőben, aki elérte a 13 pontos határt a versenyzők közül. Böczögő, aki 2016-ban világkupa-aranyérmet ünnepelhetett Szombathelyen ezen a szeren, óriási közönségsikert aratott, és akárcsak a kvalifikációban, a fináléban is 13.100 pontot kapott remekül végrehajtott gyakorlatára (nehézség 5.000, kivitel 8.100). Ez az első helyet jelentette számára a „virtuális tabellán” – már „csak” ki kellett drukkolni, hogy megtartsa a pozíciót. Sikerült: Kovács Zsófia után Böczögő Dorinának is szólhatott a Himnusz!

A férfiaknál az ugrás igen magas színvonalú fináléját a japán Aszato Keiszuke nyerte meg, míg korláton az ukrán Petro Pahnjuk diadalmaskodott. A végére maradt a nyújtófinálé, melyben Vecsernyés Dávid hetedikként léphetett a szerhez. A 2017-es világkupa-sorozat guimaraesi állomásán már egy aranyérmet szerző tornászt üdvrivalgást köszöntötte, és üdvrivalgás közepette is jött le a szerről – a bírók 14.100 pontra (nehézség: 5.700, kivitel 8.400) értékelték a gyakorlatot. Ezzel Vecsernyés a második helyre került, alig 0.050-nel a japán Csiba Kenta mögé, és ezüstérmes lett – az „ezüstcsatában” jobb kivitelével előzte meg ciprusi riválisát. A magyar küldöttség így két arany- és egy ezüstéremmel zárta a 2018-as világkupa-versenyt.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke: „Örülök, hogy itt lehetek, és mindenekelőtt gratulálok a Magyar Torna Szövetségnek, a szervezőknek és a városnak, hogy ilyen magas színvonalon meg tudták rendezni ezt a versenyt, valamint a tornászoknak a remek eredményekhez. Jártam elég tornaversenyen ahhoz, hogy meg tudjam állapítani, ez a világkupa a legmagasabb nemzetközi standardeknek is megfelel. Azért van ez a verseny Szombathelyen, hogy a helyi tornasportot is tudjuk segíteni, bízom abban, hogy ezt a célt is sikerül elérni.

Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára: „A világkupa-szervezéssel föltesszük Magyarországot a torna világtérképére, és rangot ad a magyar tornasportnak is, hogy ilyen színvonalú versenyt bonyolíthat le. A tornászok is szeretik a versenyt, szeretnek visszajárni ide, főleg, hogy kifejezetten jó helyen van a naptárban, jól szolgálja a felkészülést a világbajnokság előtt.

Kovacs_Zsofia01_gerenda_Torna_vk2018

Kovács Zsófia, a gerenda aranyérmese:Nagyon örülök annak, hogy hosszú kihagyás után ennyire jól sikerült a visszatérés és ez a verseny. Mindig nagy örömmel jövök ide, Szombathelyre, szeretek a hazai közönség előtt szerepelni. Bár a mostani egy leépített gyakorlat volt, jól szolgálja a felkészülésemet a közelgő, október végi világbajnokságra.

Boczogo_Dorina02_Torna_vk2018

Böczögő Dorina, a talaj aranyérmese:Külön öröm, hogy az egész hétvégén konstans jó teljesítményt tudtam nyújtani. Szép, tiszta gyakorlatot mutattam be a hazai közönség előtt, úgy gondolom, hogy ezen az úton kell tovább haladnunk – nekem és a csapatnak is.

Vecsernyes_David02_Torna_vk2018.

Vecsernyés Dávid, a nyújtó ezüstérmese:Nagyon örülök a második helynek is. Sikerült egy jó gyakorlatot bemutatnom, bár az eleje egy kicsit koszos volt. Első helyen jutottam be a fináléba, de a döntőben látszott, hogy a bírók szigorúbban pontoznak. Szépen csillog ez az ezüst.

TORNA SWIETELSKY HUN CHALLENGE WORLD CUP, SZOMBATHELY

Szerenkénti döntők.

Nők.

Gerenda:
1. Kovács Zsófia (Magyarország) 12.750 pont,
2. Cintia Rodríguez (Spanyolország) 12.500
3. Elisa Hämmerle (Ausztria) 12.450

Talaj:
1. Böczögő Dorina (Magyarország) 13.100
2. Cintia Rodríguez (Spanyolország) 12.800
3. Barborá Mokosová (Szlovákia) 12.550

Férfiak.

Ugrás:
1. Aszato Keiszuke (Japán) 14.900
2. Le Thanh Tung (Vietnam) 14.750
3. Oleh Vernyajev (Ukrajna) 14.625

Korlát:
1. Petro Pahnjuk (Ukrajna) 14.950
2. Csiba Kenta (Japán) 14.900
3. Oleh Vernyajev (Ukrajna) 14.850

Nyújtó:
1. Csiba Kenta (Japán) 14.150
2. Vecsernyés Dávid (Magyarország) 14.100
3. Mariosz Georgiu (Ciprus) 14.100.

fotók: Magyar Torna Szövetség