Közeledik a 21. Eötvös Kupa

 

Ezúttal Balmazújvároson, Debrecenben, Derecskén, Hajdúböszörményben, Hajdúnánáson, Kabán és Nagyváradon lesznek helyszínek.

A szervezők szerdai tájékoztatása szerint Hajdú-Bihar megye egyik legnagyobb nemzetközi hatókörű, évente visszatérő sportrendezvénye az Eötvös Kupa nemzetközi röplabdatorna.

A kezdetektől mostanáig összesen 44 országból vettek részt játékosok a versenyen. A torna jelentőségét az is mutatja, hogy a torna fővédnökségét elvállalta dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár; dr. Papp László, Debrecen polgármestere és dr. Simicskó István honvédelmi miniszter is. A verseny védnökei között a csoporthelyszíneknek otthont adó városok polgármestereit is megtaláljuk.

Az elmúlt években több korosztályos válogatott is részt vett a tornán, a hazaiakon kívül például Belgiumból, Chiléből, Grúziából, Izraelből, Katarból, Kazahsztánból, Romániából, Svájcból, Tajvanról, Tunéziából. A válogatottakon kívül neves klubcsapatok is érkeztek pl. az Egyesült Államokból, az Egyesült Arab Emírségekből, Finnországból, Kínából, Dániából, Észtországból, Hollandiából, Lettországból, stb. Idén ismét bővül a résztvevő országok köre. A szervezők strandröplabda párosokat várnak többek között Vanuatuból, Tanzániából és Macedóniából. Több egzotikus visszatérő résztvevő is lesz, ismét jönnek a tavaly nagy népszerűségnek örvendő kenyai válogatott strandröplabdások és egy kínai teremcsapat is újra Debrecenbe látogat.

A szervezők a szabad helyekre még várják a teremröplabda csapatok és a strandröplabda párosok jelentkezését. Az információk a verseny honlapján találhatók: http://eotvoscup.fw.hu

Az Eötvös Kupa strandröplabda részére augusztus 21-én kerül sor. A hölgyek hat kategóriában Hajdúnánáson, az urak három kategóriában Hajdúböszörményben versenyeznek.

A teremröplabda-tornán a debreceni helyszíneken kívül augusztus 25-én délután két órától több hajdú-bihari városban is lesznek csoportmérkőzések.

Balmazújváros idén már tizenegyedik alkalommal fogad csapatokat, az elmúlt években a tunéziai válogatott mellett albán, finn, román, lengyel, szerb, szlovén és szlovák együttesek is küzdöttek a hagyományosan kiváló csoporthelyszínnek bizonyuló településen, ahol két helyi csapat is megméretteti magát. A mérkőzések a Kőnig Rendezvénycsarnokban lesznek.

Derecske tavalyelőtt kapcsolódott be a verseny rendezésébe, az idén is a Városi Sportcsarnok ad otthont a találkozóknak.

Kabán immár ötödik alkalommal pattog a labda a verseny keretein belül. Eddig minden résztvevő gárda szuperlatívuszokban beszélt a helyiek vendégszeretetéről.

Visszatérő helyszín Nagyvárad, ahol már 2008-ban és 2009-ben rendeztek Eötvös Kupa csoportmérkőzéseket többek között az izraeli és a magyar válogatott részvételével. Ezúttal egy fiú csoport találkozóinak ad helyet Bihar megye fővárosa.

Az idén 21. alkalommal megrendezésre kerülő Eötvös Kupát a szervezők oly módon is szeretnék népszerűsíteni, hogy a verseny „nagyköveteinek” minden földrészről egy olyan illusztris személyiséget kértek fel, akik a világ röplabdázásának emblematikus alakjai:

  • AFRIKA: Edinah Rotich, válogatott kenyai röplabdázó (2016-ban már játszott az Eötvös Kupán.)
  • AMERIKA: Jorge Pino Madrid, a Chilei Röplabda Szövetség elnöke (2009-ben tartott előadást az Eötvös Kupán.)
  • AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA: Debbie Masauvakalo, a Vanuatu Röplabda Szövetség elnöke (Idén tart előadást az Eötvös Kupán.)
  • ÁZSIA: Zarina Sitkazinova, válogatott játékos Kazahsztánból (2008-ban és 2012-ben játszott az Eötvös Kupán, 2012-ben a torna válogatottjába választották.)
  • EURÓPA: Hóbor Béla, játékvezető, aki négy olimpián tevékenykedett, legutóbb a 2012-es olimpiai döntő vezette Londonban. (Öt alkalommal volt az Eötvös Kupák döntőjének első játékvezetője.)

 

Vélemény, hozzászólás?