LA28 az Agenda 2020-ra alapozva hozna tető alá az innovatív olimpiát

Lezajlott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Los Angeles-i olimpiára felállított koordinációs testületének első megbeszélése, amelyen a helyi szervezőbizottság által lefektetett biztos alapokat, az eddig elért eredményeket és a következő hónapok terveit ecsetelték, hogy újszerű olimpiai és paralimpiai játékokat valósítsanak meg.

Az Arubából származó Nicole Hoevertsz – NOB-tag – által vezetett testület egy sor témakörrel foglalkozott a kétnapos virtuális találkozó során. Ezek magukban foglalták a 2028-as Los Angeles-i nyári olimpiáról alkotott elképzeléseket, a játékok küldetését, a sporttal és létesítményekkel kapcsolatos terveket, éppúgy, mint az olimpia, mint márka sikerét és a kereskedelmi programokat.

Thomas Bach NOB-elnök csatlakozott a megbeszéléshez, és nagyrabecsülését fejezte ki a Los Angeles-i csapat felé a koronavírus-világjárvány nehézségei ellenére elvégzett munkájukért.

A NOB elnöke elmondta: „2020 példa nélküli kihívásokkal állította szembe a világot és az olimpiai mozgalmat egyaránt, de bebizonyítottuk, hogy a rugalmasság és az innováció hozzásegít bennünket az új helyzethez való alkalmazkodáshoz és ahhoz, hogy egy, a koronavírus utáni világ elvárásainak megfelelő olimpiát alkossunk meg. Megmutattuk, hogy együtt valóban erősebbek vagyunk. Ezt egyedülálló módon szemléltette az LA28-márka elindítása az előző hónapban – a szervezőbizottság innovatív és kreatív megközelítése világszerte osztatlan sikert arat.”

Thomas Bach ezután hozzátette: „Az LA28 egészen a kezdetektől magában foglalta az olimpiai reformprogram lényegét az összes stratégiai tervében. Ezek az ajánlások megadták a lehetőséget, hogy tovább emeljük a már jelenleg is unikális esemény nyújtotta élményt Los Angelesben, valamint az esélyt, hogy egy még inkább az eseményre fókuszáló tervezést és lebonyolítást alkalmazzunk. Így a játékok pozitív örökséget hagyhatnak maguk után Los Angeles lakosai, illetve az egész Egyesült Államok számára.”

A szervezőbizottság munkájáról szólva Nicole Hoevertsz, a koordinációs testület elnöke így fogalmazott: „Roppant mód elégedettek vagyunk a Los Angeles-i csapat által elért, az egyedülálló márka életre hívásában és néhány kiemelkedő kereskedelmi partnerrel megkötött megállapodásban testet öltő haladással. Az elmúlt két nap kiterjedt párbeszéde rendkívül biztató volt, mindez megerősítette Los Angeles elkötelezettségét a megismételhetetlen élmény megvalósítása iránt, amely amerikaiak generációi számára hagy majd hátra örökséget. Az indulás nagyon jó, a következő néhány évben pedig szorosan együtt fogunk velük működni, merítkezve a város bőséges eseményszervezési tapasztalataiból, felhasználva azt, hogy igazán emlékezetes játékokat hozzunk tető alá 2028-ban.”

Az LA28 elnöke, Casey Wasserman elmondta: „Los Angeles olyan város, amely állandóan változik és fejlődik. Olyan hely ez, ahol a kreativitás és az innováció virágzik. Mint kreatív szemlélettel bíró világszínvonalú sport- és szórakoztató várost, Los Angelest a játékok házigazdájának teremtették és, hogy párját ritkító olimpiai és paralimpiai játékokkal kápráztassa el a nagyérdeműt.”

A harmadik olimpia rendezésére készülő Los Angeles a koordinációs testület elé tárta az előkészületek első fontosabb mérföldkövét. Az LA28 márka szeptember 1-i elínditásakor lelepleztek egy animált jelképet, amelyet a digitalizáció jegyében hozak létre azért, hogy folyamatosan fejlődjön. A vastagon szedett és mozdulatlan „L”, „2” és „8” karakterekkel az LA28-logó teret ad a kivételes történeteknek, amelyeket az állandóan mozgásban lévő „A” betűn keresztül adhatnak át. A különböző variációkat sportolók, művészek és a Los Angeles-i játékok támogatói alkották meg.

Újdonság volt a szervezőbizottság kereskedelmi sikereiről szóló hír is. Az előrelépést jól mutatja az első „alapító partner” megerősítése, míg számos licenszmegegyezés és egyéb bejelentés a küszöbön áll.

Egy másik olyan terület, ahol a szervezőbizottság újfent megmutatta elhivatottságát, az az ifjúsági sport ígérete. A 2028-as ötkarikás játékok odaítélésekor a NOB és az LA28 megállapodott, hogy az olimpiáig mintegy 160 millió amerikai dollárt fektetnek be a helyi fiatalok sportéletének fejlesztésébe. Ugyan a koronavírusjárvány késlelteti a folyamatot, a projekttel kapcsolatos párbeszéd jelenleg is zajlik.

Az LA28 létesítményterve szintén a megbeszélések tárgyát képezte. Az olimpiai mozgalom fenntarthatósági és örökséggel kapcsolatos elköteleződésével, valamint az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival párhuzamban a 2028-as olimpia megrendezéséhez egyáltalán nem lesz szükség új létesítmény megépítésére. A koordinációs testület megtudta, hogy mindez azt is jelenti, hogy a szervezőbizottság mindinkább egy minden résztvevő számára felejthetlen olimpia megvalósítására koncentrálhat, emellett újszerű, a szurkolók bevonását célzó tevékenységekre is fókuszálhat.

(olympic.org / MOB; fotó: LA28)