Legyőztük Szenegált, jöhet a románok elleni sorsdöntő meccs

Meglett a biztos győzelem Szenegál ellen, a magyar női válogatott 10 gólos győzelmet aratott az afrikai csapat ellen a világbajnokság csoportkörének 4. fordulójában. Pénteken Románia ellen már a továbbjutás a tét.

A Magyar Kézilabda Szövetség szerdai beszámolója szerint a védekezésünk stabil lábakon állt az első félidőben Triffa vezérletével, aki szép védéseket mutatott be, tíz perc alatt, mindössze egy gólt kapott. Háfra többször is vállalkozott a mérkőzés elején, de nem sikerült gólra váltani a próbálkozásait, Kovacsics viszont kétszer is eredményes volt, tizenegy perc után már 6-2-re vezettek a mieink. Szenegál kért időt. A támadásunk kissé döcögött az első játékrészben, majd az átlövőink percei következtek, Kovács kapott most több lehetőséget, aki egymás után három találattal növelte a magyar gólszámot, majd Háfránál is megtört a csend, aki a jobb felsőt lőtte ki (10-4). Tóvizi is élt a lehetőségekkel, aki gyors támadás végén lőtt szép gólt, majd Kovácstól kapott jó labdát (13-5). A 28. percben kért időt a magyar szövetségi kapitány, majd Márton is feliratkozott a góllövők listájára. A szünetre nyolc gólos előnnyel mehettünk (17-9).

A folytatásban Kiss váltotta Triffát a kapuban, aki remekül szállt be, de támadásban ismét nehézségeink akadtak. Háfra góljai akadtak el a szenegáli kapusban, de Klujber lövései sem értek célt. Szélről viszont továbbra is eredményes volt a magyar válogatott, Faluvégi talált be szépen (22-14). A 42. percben időt kért Kim Rasmussen. Mártonra játszottuk ki a labdát, aki nem hibázta el, majd Tóth lőtt alulról a bal alsóba, ezzel már tíz volt a különbség a javunkra (24-14). Nem kellett izgulnunk az utolsó negyedben, az afrikaiak nem tudtak komolyabban ráijeszteni a magyarokra, akik hozták a papírformát, tíz góllal győztük le Szenegált (30-20). A mérkőzés legjobbjának Márton Grétát választották.

Az már biztos, hogy Montenegró és Spanyolország továbbjutott a C-csoportból, az egymás elleni pénteki mérkőzésüknek csupán a tovább vitt pontok miatt lesz tétje. A magyar válogatott pénteken magyar idő szerint 11 órakor ki-ki meccset játszik Romániával, mivel jobb az összesített gólkülönbségünk, így már a döntetlen is továbbjutást jelent.

Kim Rasmussen:
 – Nagyon koncentrált és remek első félidőt produkáltunk, a játékosokon azt láttam, hogy segítették egymást. A támadás is jól működött, jól játszottak a támadóink, Kovacsics és Háfra az első öt perc után visszajött és keményen játszott, de azt hiszem, hogy minden játékos hozzátett ehhez a győzelemhez. Forgattam a csapatot, hogy mindenki tudjon egy kis önbizalmat szerezni, de egyáltalán nem volt egy könnyű meccs. Kilenc méterről sok gólt tudtunk lőni, nagyon fontosak ezek a távoli gólok szerzése, de azért az is igaz, hogy nehéz volt Szenegál ellen játszani, jó védekezésük volt.

Kovács Anna: – Sok mindent változtattunk most a játékunkon, nagyobb lendületet tudtunk szerezni, megtaláltuk azt a ritmust és azt a távolságot, amit az egész vb alatt kerestünk. Ha a további meccseken is így tudunk játszani, akkor nem lehet probléma. Kellettek már kintről a gólok, a betörések, az átlövések, ezen a mérkőzésen ez nagyon jól sikerült, ezt próbáltuk a mai meccsen felépíteni, hogy a folytatásban még jobb legyen. Bízom benne, hogy most mindenki merített egy kis önbizalmat és a románoknak nekimegyünk és meg is fogjuk nyerni.

Márton Gréta: – A lányoknak köszönhető az az összes gól, amit lőttem, hiszen nagyon jó helyzetekből lőhettem, jók voltak a passzok, amiket kaptam. Nagyon szerettünk volna győzni és megmutatni a közönségnek és magunknak is, hogy mit is tudunk igazából. A spanyol meccs után úgy éreztük, hogy szintet léptünk Montenegró ellen, de sajnáltuk, hogy nem tudtunk győzni és alul maradtunk egy góllal, a románok ellen talán még jobb teljesítményt tudunk nyújtani. Ez a mai meccs jót tett a lelkünknek, holnap nyugodtabb napunk lesz, hisz szünnap következik, így lesz időnk gőzerővel a románokra koncentrálni.

Kovacsics Anikó: – Örülök, hogy felszabadultan tudtunk ma játszani. Azon dolgoztam, hogy visszajöjjön az önbizalmam, volt bennem egy görcsösség eddig, de szerencsére nagyon sok támogatást kaptam itt is és otthonról is. Boldog vagyok, hogy ma mindenki hozzá tudott tenni, kiemelném Kovács Annát is, jó volt, hogy így tudtunk együtt játszani és biztos vagyok, hogy jönni fognak a többiek is.

Női világbajnokság, C-csoport, 4. forduló:
MAGYARORSZÁG-SZENEGÁL 30-20 (17-9)
Yatsushiro, játékvezetők: Alpaidze, Berezkina.

Magyarország:  Bíró, Faluvégi 2, Háfra 2, Kiss, Klujber 2 (2), Kovács 6, Kovacsics 2, Lukács 1, Márton 5, Schatzl 1, Szabó 1, Tomori 3, Tóth 2, Tóvizi 2, Triffa, Vámos 1. Edző: Kim Rasmussen.

Szenegál:  Ba, Camara 1, Dapina 1 (1), Diop 1, Kamdop 2, Kante, Keita 2, Lo, Ndiaye 3, Paye, Sako, Sankhare 5, Seck 2, Sene 1, Sy 2, Sylla. Edző: Bougeant Frederic.

Kiállítások: 4, ill. 8.
Hétméteresek: 3/2, ill. 1/1.

További eredmények:
Kazahsztán – Spanyolország 16-43 (11-19)
Montenegró – Románia 27-26 (11-12)

A csoport állása:
1. Spanyolország 8 p (+55)
2. Montenegró 8 p (+15)
3. Magyarország 4 p (+29)
4. Románia 4 p (-9)
5. Szenegál 0 p (-28)
6. Kazahsztán 0 p (-62)

fotó: MKSZ / Kovács Anikó