Lévai Tamás vb-bronzéremért küzdhet pénteken

Az oslói világbajnokság csütörtöki versenynapján kezdték meg küzdelmeiket a kötöttfogásúak, köztük három magyar birkózó.

A Magyar Birkózószövetség csütörtöki beszámolója szerint a legtovább a junior Eb-győztes Lévai Tamás (77 kg, BHSE) jutott, méghozzá abban a súlycsoportban, ahol két hónapja olimpiai bajnok lett Lőrincz Tamás, s ahol bátyja, az Eb-2., U23-as kontinensbajnok Lévai Zoltán is érdekelt lenne, ha szívizom-gyulladása nem kényszerítette volna kényszerpihenőre. 22 éves honfitársunk a rajton 5-0-s vezetést követően 5-5-tel, nagyobb értékű akcióval verte az idei Eb-3. horvát Antonio Kamenjasevicet, majd tussal a junior vb-ezüst- és bronzérmes indiai Sajan Sajant. A negyeddöntőben következett a „magyaros” rangadó a 2017-es világbajnok, szerb színeket képviselő délvidéki Nemes Viktor ellen, akit magabiztos védekezéssel, 1-1 után később szerzett ponttal múlt felül. Az elődöntőben még nagyobb bravúrra volt szükség, hiszen jött a kétszeres olimpiai és világ-, valamint négyszeres Európa-bajnok Roman Vlaszov. Lévai Tamás az orosz legendát idén, a lengyelországi Pytlasinski-emlékversenyen már legyőzte (igaz, máskor kikapott tőle), gyakorlatilag megakadályozva abban, hogy ő képviselje hazája színeit a tokiói ötkarikás játékokon is. A norvég fővárosban ezúttal a rutin és vele Vlaszov diadalmaskodott (intés, dobás, levitel, 0-7), de ifjú honfitársunknak nincs szégyenkezni valója, hiszen a pénteki bronzmérkőzésen lesz érdekelt élete első felnőtt világversenyén.

A másik két magyar közül az idei Eb-3., világranglista-vezető Fritsch Róbert (72, Csepeli BC) némi meglepetésre 4-3-ra kikapott a junior vb-5. finn Mikko Peltokangastól és kiesett. A vb- és Eb-3. Szabó László (82, UTE) 7-1-re verte a dél-koreai Sin Bjung-Csolt, majd tussal kikapott az U23-as világbajnok, s később döntőbe jutó török Burham Akbudaktól, így a vigaszágon folytathatja az örmény Gegam Torgomjan ellen.

Pénteken két magyar kötöttfogású kezdi meg szereplését, az U23-as Eb-5. Kecskeméti Krisztián (60 kg, Cegléd) az Eb-2., U23-as Európa-bajnok azeri Murad Mammadovval, az olimpiai 5., világkupa-2. Szőke Alex (97, ESMTK) a cseh–ukrán mérkőzés nyertesével csap össze.

Fotó: MBSZ/UWW