Lőrincz Viktor 2019 legjobb kötöttfogású birkózója a nemzetközi szövetségnél!

Szenzációs évet zárt a magyar birkózás utánpótlás- és felnőtt szinten egyaránt, s az óesztendő legvégére is maradt egy örömteli hír: a nemzetközi szövetségnél (UWW) Lőrincz Viktor lett 2019 legjobb kötötötfogású birkózója!

A Magyar Birkózó Szövetség keddi közlése szerint a Honvéd 87 kilós klasszisa mindhárom idei rangsorversenyt megnyerte (a Magyar Nagydíj mellett Zágrábban és Sassariban is diadalmaskodott), bronzérmes lett a minszki Európai Játékokon, ezüstérmes a nur-szultani olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, s aranyérmes a katonai világjátékokon. Ezzel összesen 92 pontot szerzett, mögötte 88-cal végzett a japán Ota Sinobu (63 kg), s 82-vel honfitársunk vb-döntős legyőzője, az ukrán Zsan Belenyuk (87), valamint az orosz Musza Jevlojev (97).

Nagyon boldog vagyok, hogy megkaptam ezt a díjat, igazi elismerése a 2019-es teljesítményemnek” – nyilatkozta a UWW honlapján Lőrincz Viktor, aki a szabadfogású és a női győztessel, az olasz Frank Chamizóval és az amerikai Tamyra Mensahhal együtt 30-30 ezer svájci frank pénzdíjazásban részesült, a másodikak 20-20, a harmadikok 10-10 ezerrel gazdagodtak. Az értékelésbe a világbajnokság, a kontinensviadalok és a rangsorversenyek eredménye számított bele, s 2018-cal ellentétben ezúttal nem kellett vb-t nyerni az első helyezéshez.

A magyar birkózás erejét mutatja, hogy 2018-ban is honfitársunk lett az év kötöttfogású birkózója, az azóta visszavonult Bácsi Péter.

(Fotó: MBSZ/Martin Gábor)