Ma van a Magyar Parasport Napja

„Fogyatékosnak lenni, nem jelenti azt, vesztesnek lenni.”

Az Országgyűlés a 2017. december 12-i ülésén egyhangúlag megszavazta a Kulturális Bizottság ötpárti kezdeményezését. Hivatalosan is országos napja lett a magyar sportnak, a magyar parasportnak, a magyar diáksportnak, és a módosító javaslat megszavazása után, a magyar siketsportnak. A Magyar Parasport Napját ezentúl minden évben február 22-én ünnepeljük, a dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970. február 22-èn alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között. A mai magyar parasport kialakulásában döntő jelentőségű volt, hogy az első, intézményesített sportszervezetet megalakították olyan legendák, mint Tauber Zoltán, hazánk első paralimpiai bajnoka, Fejes András, aki az első magyar paralimpiai érmet nyerte, és a Mozgásjavító tanárai, diákjai.A klub a névválasztásával a legendás vízilabdázó és úszó előtt tisztelget, aki lábamputáltként az épek között lett olimpiai bajnok 1932-ben és 1936-ban.

Fejes András (bronz, 1972, Heidelberg), Tauber Zoltán (arany, 1976, Toronto) és Oláh József (bronz, 1976, Toronto) nyerték hazánk első paralimpiai érmeit. Példájuk olyan legendás paralimpiai bajnok magyar sportolóknak mutatott utat, mint Jeszenszky Attila, Dukai Géza, Szekeres Pál, Becsey János, Vereczkei Zsolt, Pásztory Dóra vagy Sors Tamás.

A tavalyi, nagysikerű rendezvényhez közel 500 oktatási intézmény csatlakozott, és rendezett február 22-én érzékenyítő, LÉLEKMOZGATÓ interaktív osztályfőnöki órát, rendhagyó testnevelés órát. Nemzetközi konferenciával és gálavacsorával tisztelegtünk a hazai fogyatékkal élő sportolók, és az őket segítő sportszervezetek, sportszakemberek munkája előtt.

Idén, 2019-ben ismételten a fogyatékkal élő sportolók megünneplésére készülünk: együttműködésre, megemlékezésre hívtuk az ország összes köznevelési intézményét!

A tavalyi évben beérkező javaslatokat figyelembe véve, 2019. február 22-én nem csak az általános és középiskolás gyermekeket szeretnénk bevonni, hanem minél szélesebb körben az óvodás korosztályt is, szakmai anyagokkal segítve az intézményeket abban, hogy Magyar Parasport Napján programokat szervezzenek. Az iskolai és óvodai programokat idén is a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének koordinálásában és együttműködésével szervezzük.

Az iskolai program leírása:

Felhívást intéztünk minden magyar közoktatási intézményhez, hogy csatlakozzanak a „Lélekmozgató” névre elkeresztelt programsorozatunkhoz. A programsorozat lényege, hogy a pedagógusok ezen a napon, a testnevelés órák keretében, a különböző életkorú diákokkal kipróbálják a fogyatékos sportok csapatsportágait. Hiszünk abban, hogy a sport nyelvezetével, a parasportok kipróbálásával közelebb kerül majd egymáshoz az épek többségi és a fogyatékosok kisebbségi társadalma.

Készítettünk egy kiadványt, amely letölthető és elérhető a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület (MPB), a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), weboldaláról, illetve elküldtük segítségnek a rendhagyó testnevelés órák szervezési segédleteként. A kiadványt a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület (MPB), a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) és a Magyar Szervátültetettek Sportszövetsége (MSZSSZ) közösen állította össze. A kiadványban bemutatjuk a fogyatékosok egyes sportágait, útmutatást adunk egy izgalmas testnevelés órához, vagy a szabadidő eltöltéshez.

Szintén a pedagógusok és az oktatási intézmények figyelmébe ajánlottuk és tettük elérhetővé, letölthetővé a „Csodafedezet” c. dokumentumfilmet, amely Vitéz Halassy Olivér, az amputált lábú, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó életét mutatja be. A filmet a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, dr. Kiss Gergely jegyzi mint producer. Bízunk benne, az osztályfőnöki óra keretében megnézhető film sok beszélgetést és közös gondolkodást indikál majd a tanórákon.

Az óvodák számára is összeállítottunk egy segédletet, mely e korosztály számára tartalmaz javaslatokat, ötleteket a Lélekmozgató foglalkozások megtartásához. A programhoz Bartos Erika Őrangyal című mesekönyvét ajánljuk, mely mesék a speciális igényű gyerekek mindennapjairól szólnak, az ő útjukon keresztül pedig az elfogadásról, az együttélésről.

A 4 mesét tartalmazó Őrangyal mesekönyv, Örömtánc című meséjét – Bartos Erika hozzájárulásának köszönhetően -, ingyenesen hozzáférhetővé tesszük a www.fodisz.hu oldalon. Bartos Erika a kötet meséit illusztráló 5 színezhető rajzot is elérhetővé tesz a programon résztvevő óvodák számára. Az első 50 regisztráló óvodának ajándékba elküldjük magát a mesekönyvet.

A köznevelési intézmények a www.fodisz.hu oldalon tudnak regisztrálni: 2019. február 21-ig

A Magyar Parasport Napjának 2019. évi sport nagykövetei: Drávucz Rita világ-és Európa-bajnok olimpikon vízilabdázó és Suba Róbert paralimpiai ezüstérmes kajakozó