Már csak két dobogós hely kiadó a DTM Trophyban

Az idén elindított DTM Trophy-nak már meg van az első bajnoka: az első zolderi versenyen elért harmadik hely elegendő volt Tim Heinemann (Mercedes-AMG) számára, hogy megnyerje az új sorozatban a GT sportkocsik versengését. 223 ponttal már három futammal a bajnokság vége előtt a 23 éves német befoghatatlan a többiek számára.

Az első belga versenyen Lucas Mauron (Audi) és Nico Verdonck (Toyota) párharcát Heinemann csak hátrébbről nézhette, számára csak az számított, hogy Jan Kisiel (Mercedes-AMG, Leipert Motorsport) előtt végezzen (végül 3. lett), aki végül csak az 5. helyen keresztezte a célvonalat, így most már csak a második helyért harcolhat. A versenyt sokáig vezető Verdoncknak közvetlenül a befutó előtt át kellett engednie a győzelmet az egyre erősödő Mauronnak.

Az első győzelmem, természetesen nagyon jó érzés, remélem, hogy még több is követi. Számunkra a verseny első része nem volt egyszerű. Az elején rövid harc folyt Tim Heinemann ellenében, de szerencsére az élre állhattam. Egész versenyen jól tudtam kezelni a tempót, ez lehetővé tette számomra, hogy közvetlenül a vége előtt profitálhassak Verdonck megelőzéséből”. – nyilatkozta a győztes.

Nagyszerű verseny volt ez számunkra, különösen a nyitó kör sikerült kiválóra. Nem számítottam rá, hogy ilyen jól tudok teljesíteni. A Toyota és a Ring Racing csapatom nagyon keményen dolgozott az autó fejlesztésén. Ez megtérült. A rajt után egy ideig nagyon jó volt a tempóm, de a verseny vége felé Lucas nagyon felerősödött. Az egyenesekben a sebességkülönbség egyszerűen túl nagy volt ahhoz, hogy távol tarthassam őt”. – ezt már Verdonck mondta.

Egy álom valóra vált. A hosszú, kemény munka megtérült. Hat versenyt nyerni, és most megszerezni a címet egy új sorozatban egyszerűen hihetetlen érzés. Tőlünk senki sem számított erre, amikor elkezdtük a szezont. A mai nehéz verseny volt számunkra, a második pozícióból indulva ideiglenesen visszaestem az ötödikre, de onnan újra feltámadtam. A DTM Trophy az egyik legnehezebb sorozat, sok gyors srác van itt. Most először is ünnepelni fogunk, de természetesen még három verseny van hátra, melyeket nagyon várok.”- így a nagy diadaláról Tim Heinemann.

A zolderi második futam eredménye újabb meglepetést tartogatott: a svájci Mouron (Audi Hella pagid) ihletett állapotban vezetett ezen a hétvégén, mert újabb meglepő diadalt aratott. A lengyel Jan Kisiel is erőteljes teljesítményt mutatott, a második helyen végzett. A dobogó harmadik fokára nagy riválisa a brit Ben Green (BMW M4, FK Performance Motorsport) állhatot, aki augusztus elején megnyerte a sorozat premierjét Spa-Francorchampsban. Heinemann a HP Racing International csapatából most már tét nélkül negyedik lett.

Ez egy nagyon jó verseny volt számunkra, a tempó a kezdetektől fogva megfelelően alakult. A csapat nagyszerű munkát végzett, és a legteljesebb támogatást nyújtotta nekem, ahogy ez az egész szezonban is zajlott. Kihasználtam a mögöttem zajló heves harcokat és lépésről lépésre eltávolodhattam tőlük. Röviddel a vége előtt döbbenetes dolgok történtek: megcsúsztam egy olajfolton és majdnem megpördültem. Óriási szerencsém volt”- ismerte el a győztes Mauron.

Az, hogy végül nem a 3. hanem második lettem nagy előrelépés és nagyon jó érzés. Egyébként stresszes verseny volt, folyamatosan nyomást gyakoroltam Greenre és a hátam mögött Heinemann szorongatott. Röviddel a verseny vége előtt az olajfolt volt az egyetlen esélyem, hogy megelőzzem Bent és ezt kihasználtam.”- kommentálta a töténteket Kisiel. „Elégedettek lehetünk, sikeres kezdés után rá kellett jönnöm, hogy nem tudok lépést tartani Mauron tempójával. Innentől kezdve a sebességem megtartására és a gumiabroncsokra koncentráltam. És természetesen Jan Kisielre, aki folyamatosan nyomást gyakorolt rám. Sajnos végül az olajfolt lett a végzetem. Még így is jó eredmény ez, bár több is volt benne.” – szomorkodott a 3. Ben Green.

Az összetett verseny két maradék dobogós helyéért még hárman csatázhatnak november 6. és 8. között a hockenheimringi szezonzárón. Közülük a második helyen álló Kisielnek van a legjobb esélye (141 pont), őt követi Green (120) majd az ugyancsak brit Ben Tuck (BMW M4, Walkenhorst Motorsport) 105 ponttal.

Márton István

Fotók: DTM Média