Marco Rossi: “A törökök elleni találkozón a lehető legjobb lélektani állapotban léphetünk pályára”

Marco Rossi szövetségi kapitány úgy fogalmazott a törökök elleni NL-mérkőzést megelőzően, hogy nyomot akart hagyni a magyar válogatott történelmében, és úgy érzi, ezt a célt már elérte, de igazán elégedett akkor lenne, ha a válogatott megnyerné Nemzetek Ligája-csoportját. Sigér Dávid pedig azt emelte ki, örül, hogy ilyen létesítményben játszhat tétmérkőzéseket, mint a Puskás Aréna.

Marco Rossi ismét online kapcsolódott be a magyar válogatott mérkőzés előtti sajtótájékoztatójába – írta az mlsz.hu.

– A törökök elleni találkozón a lehető legjobb lélektani állapotban léphetünk pályára, hiszen győztünk Izland ellen és egy szép döntetlen értünk el Szerbia ellen. Utóbbin főleg az első félidő tetszett, a második játékrészre sokat veszítettünk a lendületből, de összességében nézve jó teljesítményt nyújtottunk – kezdte a szövetségi kapitány. – A török válogatott kiváló játékosokkal van tele, akik az európai topbajnokságokban szerepelnek. Igyekszünk ezt csapatjátékkal egyensúlyozni. Ha megfelelően összedolgozunk a pályán, akkor a mi válogatottunkban is kidomborodnak majd az egyéniségek.

Természetesen a hiányzóinkról is szó volt, hiszen az Izland ellen győztes gólt szerző Szoboszlai Dominik is elhagyta már a csapat edzőközpontját. Ezzel kapcsolatban Marco Rossi úgy fogalmazott, bízik a játékosaikban, akikben már megvan az az önbecsülés, ami szükséges a sikeres futballhoz.

– Értelmetlen lenne az utolsó meccsnapra behívni olyanokat, akik még nem voltak velünk együtt. Ezzel a kerettel játszunk tovább. Mindenki felé teljes a bizalmam. Most, hogy már túlvagyunk több mérkőzésen, mindenki kapott lehetőséget, van aki többet, van aki kevesebbet, még az újoncok is játszhattak, például Kecskés, aki 90 percet volt pályán. Sok bizonytalansággal kellett megküzdenünk az elmúlt időszakban, kimondottan feszült helyzetben kellett teljesítenünk ebben a két és fél hónapban. Ez az időszak viszont bizonyította, hogy a befektetett munka révén a csapat kivívta a nemzetközi futballközösség tiszteletét, amire kimondottan büszke vagyok.

Az újságírók a szövetségi kapitány jövőjével kapcsolatban is érdeklődtek. Válaszában az olasz mester úgy fogalmazott, a szerződése még egy évig szól, s bár kapott érdekes ajánlatokat az elmúlt másfél évben, mindet elutasította, illetve nyitott arra, hogy a jelenlegi szerződése lejárta után is szövetségi kapitány maradjon, ha erre igény van.

– Szerettem volna nyomot hagyni a magyar válogatott történetében, emlékezetessé akartam tenni azt az időszakot, amikor én ülök a kispadon. Ezt a célomat elértem. Most pedig csak a holnapi mérkőzés jár a fejemben, hogy ott a lehető legjobb teljesítményt nyújtsuk.

Marco Rossi elárulta, rengeteg gratuláló üzenetet kapott Izland legyőzését követően a szurkolóktól és a családtagjaitól is.

 Azok érintettek meg legjobban, amelyeket magyar szurkolók küldtek, akik nem is ismernek engem. Megérintett az öröm és az elismerés, amit ezekben éreztem, és ez nem csak felém, de a stáb és a játékosok felé is áradt.

A szövetségi kapitány a törökök elleni találkozóra visszatérve arról is beszélt, az Izland elleni siker után a csapat második célja a Nemzetek Ligája csoportelsőség elérése.

 Azt kérem a játékosoktól, hogy igyekezzünk megtartani a játékunk, a letámadásunk minőségét 90 percen keresztül. De ez szinte lehetetlen feladat, hiszen ez lesz a harmadik mérkőzésünk hat nap alatt. Ehhez meg kellene tanulnunk tartalékolni az energiáinkat a mérkőzés alatt.

A játékosok közül Sigér Dávid állt az újságíró rendelkezésére, akit először is állapotáról kérdeztek, hiszen rengeteg fontos mérkőzésen számítottak rá a klubjában, a Ferencvárosban és a válogatottban is.

– Édes terhek ezek egy labdarúgó életében. Ha ennyi pozitív energiával töltődik fel, és ennyi sikeres mérkőzésen van túl, akkor pluszerőket tud mozgósítani. Sportolóként nem is lehet más a cél, mint egyre többet elérni, és a maximumot kihozni a pályafutásunkból. Ilyenkor nem gondolkodom azon, hányadik meccset játszom, és fáradt vagyok-e. Próbálok mindent megtenni, hogy minél gyorsabban regenerálódjak, és a következő találkozón is a csapat hasznára tudjak lenni. Nagyon örülök, hogy rengeteg embert tehettünk boldoggá a teljesítményünkkel ezekben a napokban, hiszen szükségük van ezekre a sportsikerekre.

Sigér Dávid a mérkőzések helyszínéről, a Puskás Arénáról úgy fogalmazott, örül, hogy nemzetközi találkozókhoz méltó létesítményünk van a fővárosban.

 Emlékszem, amikor megépült ez a csodálatos aréna, és csak kívülről nézegettük a környező utcákból, ahogy kiamagaslik az épületek közül, mondtam a feleségemnek, hogy bárcsak egyszer pályára léphetnék itt tétmérkőzésen…

Frissítve: 

A törököktől a kapus Mert Günök a nemzeti csapat online sajtótájékoztatóján elmondta, nem foglalkoznak azzal, hogy a magyarok egyik legjobbja, Szoboszlai Dominik nem játszik ellenük, ugyanis nem egyénekre, hanem egy jó együttes ellen készültek – írta az MTI.
A célunk a három pont megszerzése, és az, hogy együtt harcoljunk. Olyan időket élünk, amikor a pandémia miatt már a felkészülés sem egyszerű, de mindent meg fogunk tenni a sikerért, amivel lenne esélyünk megszerezni a feljutást érő első helyet” – fogalmazott Günök.
A magyar válogatott szerdán 20.45-től találkozik a törökökkel a Puskás Arénában, amennyiben több pontot szerez, mint az orosz gárda Szerbiában, akkor négyesében megszerzi az első helyet, amely akár vb-pótselejtezőt is érhet, egyúttal feljut az élvonalba.

 A magyar labdarúgó-válogatott várható kezdőcsapata az MTI szerint:
Dibusz – Botka, Lang, Szalai A. – Nego, Nagy, Sigér, Hangya – Kalmár – Nikolics, Könyves

fotó: MLSZ