Marco Rossi: Három feltételnek kell teljesülnie a szerbek ellen

A karanténban lévő Marco Rossi szövetségi kapitány szombat délben először nyilatkozott az Izland elleni győztes Eb-pótselejtezőt követően.

A kapitány jó hírekkel kezdte az újságírói kérdésekre adott válaszokat: elmondta, hogy sokkal jobban érzi magát, mint az elmúlt napokban, ma reggelre minden tünete elmúlt, ezért úgy tűnik, gyorsan túleshet a betegségen – számolt be az mlsz.hu.

Rossi a szerbek elleni összecsapással kapcsolatban elárulta: jó pár változás lesz a vasárnapi kezdőcsapatban, néhány kényszerűségből, néhány szakmai döntés miatt.

Ami a biztos változásokat illeti: Gulácsi Péter egy kisebb sérülés ellenére vállalta a játékot a sorsdöntő Izland elleni mérkőzésen, most azonban gyógyulása érdekében pár napot pihennie kell, így távozott Telkiből, mint ahogyan a csütörtöki Eb-pótselejtezőn kisebb izomhúzódást szenvedő Orbán Willi is, rájuk tehát nem számíthat a szakmai stáb. Sallai Rolandnak a német karanténszabályok miatt vissza kellett mennie Németországba, ezért ő is elhagyta az edzőtábort. Szalai Attilára és Fiola Attilára eltiltás miatt nem számíthat a csapat a szerbek ellen.

A játékosok motiválásával a kapitány úgy fogalmazott: jóval könnyebb dolga lesz a győztes Eb-pótselejtező után, mint a szerbeknek, akik vesztes pótselejtezőt követően érkeznek Budapestre.

– A jelenlegi csoporthelyezésünk a Nemzetek Ligájában váratlan dolog. Olyan ellenfelekkel néztünk szembe, amelyeket jóval magasabban rangsorolnak nálunk, a szerbek kerete egészen hihetetlen képességű játékosokkal van tele, de ha sikerül csapatként fellépni ellenük, zavarba hozhatjuk ket. Három feltétele van a szerbek elleni sikeres játéknak: a csapatmunka, a taktikai feladatok betartása, és az, hogy nehéz helyzetekben is kitartson a csapat. Ha ezek teljesülnek, lehet esélyünk a sikerre vasárnap. Ha a csoportgyőzelmet nem is szerezzük meg, de a következő sorsolások alkalmával jobb kalapbeosztást biztosít a számunkra, ha jó eredményeket érünk el a hátralévő Nemzetek Ligája-meccseken – mondta a szövetségi kapitány.

Újságírói kérdésre válaszolva Marco Rossi hozzátette: mentálisan rengeteget lépett előre a válogatott az elmúlt egy évben. Más hozzáállással lépnek pályára a futballisták, egy erősebb rivális ellen is képesek nyomást gyakorolni az ellenfél kapujára, és a támadójátékunk is fejlődött. Ehhez komoly pszichológiai felkészítésre is szükség volt.

A sajtótájékoztatón résztvevő Kalmár Zsolt úgy fogalmazott: a motivációval nem lesz gond a szerbek és a törökök elleni meccsen sem.

– Nem lesz nehéz felpörögni a szerbek elleni meccsre, mert komoly céljaink vannak, akár a csoportgyőzelemre is lehet esélyünk, és mindent elkövetünk, hogy sikerüljön ezt elérni. Két fontos meccs vár ránk, szeretnénk hat pontot szerezni ezeken.

Svéd játékvezető a szerbek ellen

A svéd Glenn Nyberg vezeti a vasárnapi magyar-szerb Nemzetek Ligája-csoportmeccset. Segítői is svédek lesznek, Mikael Hallin és Andreas Söderkvist asszisztensként, Mohammed Al-Hakim negyedik játékvezetőként működik közre majd a meccsen.