Másfél hónapos úszáshiány után 14 hetes nonstop edzésmunka vár Milák Kristófra

Selmeci Attila, a világcsúccsal világbajnok Milák Kristóf edzője addig nem tesz le a felkészítési terveiről, amíg az Európai Úszó Szövetség nem jelent be újabb halasztást a budapesti Európa-bajnoksággal kapcsolatban.

A LEN vezetői márciusban egy kicsit elhamarkodottan augusztusi új időpontot emlegettek, amit mindezidáig nem erősítettek meg, így az is előfordulhat, hogy az európai csúcsesemény novemberre tolódik el. Végső döntés akkor születhet, ha a kontinens minden országában enged az egészségügyi veszélyhelyzet szorítása, és megteremtődik a résztvevők teljes biztonságának feltétele – írta a SzPress Sporthírszolgálat.

A tabu az tabu

Egyelőre csak azt beszélhettem meg a kis csapatom három tagjával, Kristóffal, az edzőtársaival, Biczó Bencével és Márton Richárddal, hogy most tizennégy hetes nonstop kőkemény munka vár rájuk, amely hétfőn el is kezdődik a Duna Arénában és a Honvéd edzőtermében. A sportállamtitkári hozzájárulást követően a szövetség uszodai órarendet készített, az egyik kiscsoportban mi például reggel fél 9-től, majd délután 5-től is két-két óra úszásidőt kaptunk. A napot minden reggel tornával és erősítéssel fogjuk kezdeni a Honvéd, előttünk és utánunk is gondosan fertőtlenített konditermében. Eddig túlélésre mentünk, most viszont kaptunk egy lehetőséget, amely csak akkor maradhat fenn, ha a versenyzők, nem csak az én tanítványaim, hanem velük együtt a többi klub válogatott úszói is önfegyelmet tanúsítanak. Ellenkező esetben dőlhet a gondosan megtervezett projekt. Mindazoknak az előírásoknak a betartására lesz szükség, amelyeket elfogadtak és aláírásukkal meg is erősítettek. Ami mostantól tabu, annak nincs és nem is lesz más olvasata, ezt minden érintettnek el kell fogadnia” – hangsúlyozta az Szpress Hírszolgálatnak adott nyilatkozatában Selmeci Attila.

Nagyot fognak csodálkozni

A tavaly az Év Sportolójának megválasztott Milák Kristóf edzője úgy gondolja, hogy a versenyzői semmivel sem lesznek rosszabb fizikai állapotban a hétfői rajtnál, mint nyaranta a háromhetes szabadságukat követően.
Nem húztam a rovátkákat, fejből tudom, hogy Kristófék 43 napig nem ugorhattak a medencébe, ettől aztán úgy elmehetett a vízérzésük és a technikai biztonságuk, hogy nagyot fognak csodálkozni. A jó hír viszont az, hogy közel hat héten át naponta tornásztak, erősítettek, futottak, kerékpároztak és lépcsőztek, így legalább az erejük megmaradt az újrakezdéshez. Minden átmenet nélkül napi két úszóedzésük lesz, egy ideig még visszafogottan, aztán viszont a távokat és az iramot fokozatosan növelve. Izomlázmentes első hetet aligha garantálhatok a csapatom tagjainak.

Mozgó célpont

Selmeci Attila előtt tehát jelenleg egy „mozgó célpont” lebeg, abban viszont biztos lehet, hogy a magyarokéhoz hasonló cipőben járó európai ellenfeleik a hosszú kihagyás után egy ideig nem fognak a vízen „száguldozni”. Idő kell ahhoz, hogy be tudják hozni önmagukat, és rekordok döntéséről álmodozhassanak.

Sok-sok év edzői munkája áll már mögöttem, szép és kevésbé örömteli események garmadával. Ezért gondolom úgy, hogy amíg a LEN nem jelent be valami újat, megyünk előre ezerrel. Ahogy a versenyzőket, engem is mindig a célok vittek előre, amelyek nélkül a versenyzőket nehéz munkára fogni. Hozzánk, a mestereikhez hasonlóan ők is szeretnének tisztában lenni a munkájuk értelmével, hogy nap, mint nap fel tudjanak hangolódni a feladatok elvégzésére. Tizennégy hét embert próbálóan hosszú idő, jó lenne utána megszervezni a versenyzőknek egy olyan versenyt, hazait vagy nemzetközit, ami motiválja őket, és ahol végre bizonyítani is tudnak” – mondta befejezésül az SzPressnek Selmeci Attila, hozzátéve, hogy hétfőtől minden egyes nap orvosi vizsgálattal, többek között lázméréssel indul, mielőtt az edzések megkezdődnének.

(Szalay Péter, SzPress Sporthírszolgálat)

fotó: Márton István