Még soha ennyi nemzet nem futott együtt Budapesten!

A hétvégi 33. Telekom Vivicittá Városvédő Futáson 84 országból és 1100 magyar településről, közel 29 ezren vesznek részt a tavasz legnépesebb futóünnepén.

Az 1986 óta élő hagyomány tovább folytatódik és visszatér a Margitszigetre. A Vivicittá mindig elhozza a tavaszt és a 10 különböző táv lehetőséget nyújt a résztvevők tízezreinek, hogy ismét átéljék a futás, a mozgás, a sportos közösség adta egyedi élményeket. Az esemény remek propagandája az egészséges életmódnak, fontos eleme a “sportoló nemzet” gondolatának. Az idei év újdonsága a félmaraton trió táv, a csapat nevezők évről évre növekvő igényét szolgáljuk ki ezzel a bővítéssel – nyilatkozta Kocsis Árpád, versenyigazgató a hétvégi esemény szerdai sajtótájékoztatóján.

33_Telekom_Vivicitta_Varosvedo_futas_sajttaj01_Kocsis_Arpad_2018_sportmenu

A férfiak között a legidősebb az idén nyáron 85. életévét betöltő Kenyér Imre, aki a 10 km-es futáson rajtol. A félmaratonon a legidősebb a 79 éves Richter Ferenc. A nőknél a 10 km-en induló Sztarenszky Tiborné a korelnök, aki a verseny előtt néhány nappal ünnepelte a 83. születésnapját. Összesen 60 hetven évnél idősebb futó nevezett.

A 33. Telekom Vivicittá Városvédő futás legnépszerűbb távja a félmaratoni, amelyen az indulni vágyók száma elérte a 8200 főt. Összesen 1500 első félmaratonját futó versenyző nevezett. A hétvégén az indulók aránya nemek szerint: 51% nő és 49% férfi.

33_Telekom_Vivicitta_Varosvedo_futas_sajttaj09_Lisztes_Krisztian_2018_sportmenu

Az idei eseményen is több élsportoló és közéleti személy vált futócipőre. Lisztes Krisztián, 49-szeres válogatott labdarúgó félmaratonon indul vasárnap és kiemelte, hogy nemcsak a futók klasszak, hanem a szurkolók is remekül teszik a dolgukat. A szurkolók profik, nagyon jól átsegítik az embert a holtpontokon, történetesen mindig a legjobb pillanatban jön a lelkifröccs.”

Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai úszónőnk évek óta tervezi a Vivicittát. „Nagyon örülök, hogy összejött, ez lesz az én álom versenyem. A 4-es a szerencseszámom és ez lesz a negyedik félmaratonom és ami még különleges, hogy ez lesz az első, amit itthon teljesítek. Tavaly ezen az esemènyen futottam először az Andrássy úton és már most is alig várom, hogy Budapest legszebb helyeit futás közben lássam.”

A BSI 2008 óta rendszeresen áll rendezvényein szervezőként és támogatóként jótékony célok mellé, így adva teret a sokszor csak szunnyadó adakozó szándéknak. Tavalyi versenyünk jótékonysági termése 14,2 millió Ft volt.

 A futók frissítésére 4500 banánnal, 100 kg szőlőcukorral, valamint 150000 pohárral kínált 3600 liter iso itallal és 13000 liter Szentkiráyi ásványvízzel készülnek a szervezők.

Külön versenyek a Vivicittán:  

  • Jelmezverseny
  • Fut a cég: több mint 360 cég nevezett.
  • Orvos bajnokság: 163 orvos, 55 különböző településről
  • Jogász bajnokság: 136 jogász, 40 különböző településről

Idén egyéni, személyre szabott videót kaphat futásáról minden versenyző.

A Telekom megmutatja, hogyan emeli a digitalizáció új szintre a sport élményét is: idén akár minden futó megkaphatja a saját futásáról készült egyedi, személyre szabott videót. A még ma is ritkaságszámba menő technológiai megoldással a futást robotkamerák és drónok rögzítik, a rajtszámhoz kapcsolt chip pedig abban segít, hogy a rendszer be tudja azonosítani a versenyzőket. Az így készült felvételekből jön létre a futók személyre szabott videója, melyet a regisztrációkor megadott email címükre kapnak meg a versenyzők.

Tavaly a fővárosi futásra terjedt ki a rendszer, a 10 és 21 km-es távon teljesítőket lepték meg videóval, míg idén már a vidéki versenyek és a budapesti rövidebb távú versenyszámok résztvevőiről is készül videó, amely saját célba érkezésüket rögzíti.

Tervezz futócipőt appal!

A Telekom idei másik újdonsága a Vivicittán, hogy egy erre az alkalomra fejlesztett applikáció segítségével bárki egyedi cipőgrafikát tervezhet a http://toltsdfelelmennyel.telekom.hu oldalon. Azok között, akik a kész alkotásokat feltöltik az Instagramra és a képeket #toltsdfelelmennyel és #telekomvivicitta hashtagekkel látják el, a Telekom Alcatel Moveband okoskarkötőt sorsol ki.

33_Telekom_Vivicitta_Varosvedo_futas_sajttaj06_2018_sportmenu

Jótékonysági futás az autizmussal élőkért

A Telekom az idei Vivicittá versenyen is szervez jótékonysági futást és adománygyűjtést az autizmussal élőkért.  A kétnapos verseny első napján, április 14-én szombaton, a 2,4 km hosszú Minicittá távon áll rajthoz az a futócsapat,  amelynek tagjai többek között olyan profi sportolók, mint az FTC jégkorongcsapatának képviseletében Tóth Renátó és Kovács Viktor csatárok, Pleszkán József kapus, az FTC U10-es jégkorong csapatának játékosai, Lisztes Krisztián, 49x-es válogatott labdarúgó, az FTC utánpótlás szakmai koordinátora, Theo Schneider az FTC utánpótlás igazgatója, Bedák Pál és Kótai Mihály ökölvívók és Lőrincz Krisztina, parasportoló-sífutó.  A csapatot színesíti Gogetinho – Novák Dániel, az FTC FIFA18 e-sportoló csatlakozása is. A jótékonysági futáson indulnak a Fenntarthatósági Médiaklub tagjai is.

A csapat tagjai nemcsak a kilométereket gyűjtik, hanem ezzel párhuzamosan a Telekom a jótékonysági futócsapat tagjai és a távon induló összes futó által megtett minden kilométer után 1000 forintot adományoz az Autistic Art Alapítvány javára.

Remek ajándékkal lepi meg a 33. Telekom Vivicittá Városvédő Futás félmaratoni és 10 kilométeres célba érkezőit az Erste Max Hitelkártya is. Ingyen töltehetik le a bsi.futofoto.hu oldalról a jövő hét második felétől a befutófotójukat.

2018-ban, a Családok évében kiemelt figyelem jut a családokra. Színes programokkal hívják fel a figyelmet többek között a közös mozgásban rejlő örömökre is.

Ha a családtagok együtt sportolnak, azzal olyan tapasztalatot gyűjthetnek, melyek által még erősebbé kovácsolódik a családi egység. Keressék meg azt a sportágat, amiben a család minden tagja örömét leli és így nem csak elfoglaltságot találhatnak a szabadidejükre, hanem rengeteg kellemes élménnyel is gazdagodhatnak: szurkolhatnak egymásért, támogathatják és még jobban megismerhetik egymást, miközben a sport megannyi pozitív hatását is élvezhetik. A szülők így nem csak a pálya széléről, hanem élő példát mutatva nevelhetik gyermekeiket egészséges életmódra.

Vegyük elő a futócipőnket, hogy megtöltsük élménnyel ezt az áprilisi hétvégét és találkozzunk április 14-15-én a Margitszigeten!

Róth Tamás képei:

33. Telekom Vivicittá Városvédő Futás sajtótájékoztató 2018.04.11.

Főkép: Sportmenü / Róth Tamás